gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Za Žive mrtvece je žrtvovala lase

M. V., Vklop, 24.03.2019 19:00:00

Samantha Morton je strašljiva Alfa, ki se zna pomešati med žive mrtvece, tako da si na glavo natakne masko iz njihove kože.

Delite na:
Za Žive mrtvece je žrtvovala lase
V Živih mrtvecih je Alfa, vodja plemena Šepetalcev. Fox

Na Foxu je na sporedu deveta sezona priljubljene serije Živi mrtveci, v kateri je med novimi liki Alfa, vodja skrivnostne skupine preživelih, imenovanih Šepetalci, ki za krinko uporabljajo kožo živih mrtvecev, ki si jo kot masko poveznejo na glavo. Alfo igra 41-letna angleška igralka Samantha Morton, ki jo poznamo kot madam Wells iz serije Pocestnice ter iz filmov V Ameriki, Vzpon in padec (za oba je bila nominirana za oskarja), Jane Eyre, Elizabeta: Zlata doba, Posebno poročilo, John Carter, Nadzor, Magične živali, Kozmopolis …

Imate radi zvrst grozljivke?

Že od otroštva. Ko sem bila še premajhna, da bi take filme lahko gledala, sem se na skrivaj priplazila, ko sta jih gledala mama in očim, ali pa sem si zavrtela kaseto, ko ju ni bilo doma. Gledala sem grozljivke, kot so Hribi imajo oči, Megla, Oni živijo, Izganjalec hudiča, Znamenje in vse zombijade iz franšize Zora živih mrtvecev. Oboževala sem jih, vedno so me privlačile temne stvari, še posebej tiste z apokaliptičnim tonom.

Vam je bil kateri od filmov še posebej pri srcu?

Čeprav sem bila še veliko premlada za Moro v Ulici brestov, sem jo gledala neštetokrat. Očitno mi je bil všeč strah, ker sem bila še premlada, da bi v filmu videla kak globlji pomen.

Zdaj izživljate svoje užitke v Živih mrtvecih. Povejte nam, kako sta s scenaristko in vodjo serije Angelo Kang oblikovali lik Alfe?

Veliko sva se pogovarjali o njeni predstavi lika, o vsem sva razpravljali. Ko sem dobila vlogo in odšla na snemanje, sem se pogovarjala še z režiserjem in mojstrom za posebne učinke Gregom Nicotero. Njegovo delo me je prevzelo! Če sem potrebovala nasvet ali pomoč, sem odšla k njemu. Zelo mi je pomagal, še posbej pri hoji; Alfa je vodja plemena Šepetalcev in mora zato dobro vedeti, kako se preleviti v živega mrtveca.

To ji srhljivo dobro uspeva!

Nič čudnega, če je toliko časa preživela med zombiji. To spominja na tiste zgodbe o otrocih, ki so se izgubili v gozdu in so jih vzgajali volkovi ali medvedi. Tako sem si predstavljala Alfo. Razume mrtvece, zna dihati in hoditi kot oni, zato se lahko pomeša med njih.

zivi1.jpg
Samantha si je za vlogo v Živih mrtvecih obrila glavo.
Profimedia

Je Alfa večplasten lik?

Seveda, to vidimo v prizorih, ko ne nosi maske. Pod masko je vedno naličena, ampak njena predstava ličila je umazanija. Ne umiva se, živi v gozdu med žužki in drevesi, ker je divja. V eni od epizod izvemo njeno zgodbo, ki jo pripoveduje njena hči Lydia, in vidimo njeno preobrazbo iz ženske ter matere v vojakinjo Alfo. To je res globok prizor.

Kako je videti zombijevska maska od blizu?

Ne le kot igralka, ampak tudi kot oboževalka zvrsti sem bila povsem iz sebe, kako odlične so maske. Enkrat nisem mogla pojesti kosila, ker je bil v kantini eden od maskiranih igralcev – in sem ves čas strmela vanj. Morala sem se mu opravičiti, ampak njegova maska je bila res briljantna! Takšno umetnost ličenja, podrobnosti in dolgotrajnost procesa ter toliko kamer in statistov povezujem z visokoproračunskimi filmi, mi pa snemamo serijo! Mojstri ličenja so res vrhunski, najboljši na svojem področju. Noro dobri so, res!

V Živih mrtvecih smo videli že nekaj ikoničnih zlobnežev, Guvernerja, Negana, Odrešenike, zdaj pa še Alfo in Šepetalce.

Jaz Alfe ne dojemam kot zlobnice. Igram žensko, ki vse dela iskreno in z namenom, pa če je nora ali ne. Če se ozrete v zgodovino, je kar nekaj ljudi, ki so delali grozljive stvari, ker so verjeli, da so na božji strani ali da jih delajo z dobrim namenom. Tudi Alfini nameni so usmerjeni in jasni. Všeč mi je, ker je ženska, to je odlično, saj so takšne vloge ponavadi pisane za moške. Skrajni čas je, da dobimo več takšnih močnih ženskih vlog.

Ste Britanka, zaradi filma pa ste se z družino preselili v Ameriko. Je bila to velika žrtev?

Že odkar sem starš, torej zadnjih 19 let, se nekako žrtvujem oziroma ubiram srednje poti, saj sem kot igralka vedno na poti. Za takšen dolgotrajen skok čez lužo je bilo treba pretehtati veliko več stvari. Najprej glede vloge: kako dobra je, se splača zaradi nje preseliti družino, je ta pustolovščina res prava zame …? V preteklosti sem imela veliko ponudb, pri katerih je bila ena stvar odlična, na primer denar, druga pa grozna, na primer prizorišče snemanja. Denar ni vse, pomembna je sreča vseh članov družine, dobre šole za otroke (Samantha ima tri otroke, op. p.). Pri Živih mrtvecih pa se je vse »poklopilo«: neverjetna vloga – počaščena sem, da so me izbrali zanjo –, selitev na deželo pa za nas tudi ni bila nič takšnega, saj obožujemo naravo, v Angliji namreč prav tako živimo v nacionalnem parku.

zivi3.jpg
Če si na glavo povezne kožo živih mrtvecev, se lahko mirno sprehaja med njimi.
Fox

Je igranje Alfe fizično naporno?

Zelo! Lahko bi jo primerjala z vlogo v filmu Zadnji Pink Panterji (2015), v katerem sem igrala vojakinjo, ki se spremeni v nekakšnega ženskega Jamesa Bonda. Takrat sem se za snemanje udeležila vojaških treningov. Pri Alfi, ki je ves čas v gibanju, živi od jagod in ostankov ter lovi divje prašiče, sem se samo spremenila nazaj v tisto bojevnico, zato sem imela tudi za Žive mrtvece vojaške treninge. Alfa je močna, kot moški – pa ne mislim s tem, da so moški močnejši od žensk. Ona je bojevnica.

Za vlogo ste si celo obrili glavo, kajne?

Res je. Najprej smo premišljevali, da bi moje lase skrili pod umetno plešo, ampak v Georgii, kjer snemamo, je strašansko vroče in res si ne želite imeti nečesa cele dneve na glavi. Poleg tega smo želeli, da bi bilo videti karseda resnično, zato sem se odločila: »Pa dajmo! Pobrijte mi glavo! Ampak jo potem, prosim, na debelo namažite s kremo za sončenje.«

zivi4.jpg
Samantho trenutno gledamo tudi na kanalu Epic Drama v seriji Pocestnice.
Epic Drama

Objavljeno v reviji Vklop št. 11, 14. 3. 2019.