favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Z dobro glasbo do resne zveze

Sonja Javornik, 26.05.2020 10:15:27

★★★ REVIJA VKLOP/STOP ★★★

Delite na:
Z dobro glasbo do resne zveze
DJ Zeds na enem zadnjih dogodkov Sladice. osebni arhiv

Zvezdan Simić oziroma DJ Zeds že 20 let skrbi za ljubitelje kakovostnega r'n'b-ja in soula. Na radiu Gama MM je pred dvema desetletjema začel s svojo radijsko oddajo, danes pa je njegova Sladica že prava blagovna znamka. Po vrsti uspešnih dogodkov je z izjemno ekipo glasbenikov začel ustvarjati glasbo, letos pa končujejo album, ki bo zagotovo izšel, medtem ko vsi načrti za zabavo, s katero bi lahko proslavili obletnico, zaradi prepovedi zbiranja seveda stojijo …

Že 20 let je, odkar ste začeli s Sladico, sprva na radiu Gama MM. Se še spomnite, kakšne so bile želje takrat? Verjetno niste niti sanjali o tem, da bo trajalo dve desetletji …

Tako nekako. Ko smo začenjali z radijsko r'n'b-soul oddajo Sladica znotraj takratnega kolektiva Radyoyo, se nam niti sanjalo ni, da bo to trajalo nekaj let, kaj šele 20. (smeh) Takrat smo bili ekipa didžejev in producentov, ki je imela rada glasbo in je vanjo vlagala ves svoj čas in denar.

Kako je sploh prišlo do tega, da se je radijska oddaja preselila na druga področja?

Ko smo na radiu Gama MM končali s takratno oddajo, smo imeli dvoletni premor, potem pa smo leta 2005 organizirali prvo r'n'b-soul Sladica zabavo, na kateri je bilo sto prijateljev, vseeno smo bili in smo še prvenstveno didžeji. Potem je trajalo spet nekaj let, da smo začeli snemati svoje pesmi, ki smo jih že predstavljali na naših Sladica »mixtejpih« in v živo na dogodkih, kjer so pevci peli ob spremljavi didžeja. Spet je trajalo kar nekaj let, da smo počasi, a zanesljivo na predlog bobnarja Iva Rimca sestavili zasedbo iz vrhunskih glasbenikov (Jani Hace, Tadej Košir, Erik Marenče, Ivo Rimc, Tomaž Gajšt, Bojan Zupančič, Vid Žgajner, Martin Janežič - Buco ...), ki vedo, kaj je »motown« zvok, kaj je r’n’b-soul, kdo je Erykah Badu … Skratka, to so bili že v osnovi ljubitelji tovrstne glasbe, a je niso imeli nikjer možnosti igrati. Začeli smo z nekaj priredbami, nadaljevali pa z nekaj avtorskimi skladbami za naše pevce in s preteklih »mixtejpov« Sladice. Tako smo danes prišli do ogromne zasedbe. V zadnjih letih smo nastopali dvakrat na leto in nas je bilo na odru vedno veliko. Osnovna zasedba šteje šest članov, a jim dodamo še tri pihalce, štiri spremljevalne pevke, vsaj šest pevcev, mizo z didžejem … 

So se dogodki začeli na vaš predlog ali je šlo bolj za željo oboževalcev?

Dogodki so se začeli na našo željo, nadaljevali pa na željo oboževalcev, prijateljev in ljubiteljev tovrstne glasbe. Najprej smo prirejali dogodek enkrat na leto. Če je bilo na prvem sto ljudi, jih je bilo na drugem že 400, na tretjem 800 ... Potem smo začeli z dogodki dvakrat letno, do danes pa smo prirejali dogodke od trikrat do štirikrat na leto na različnih prizoriščih. Od manjših za 200 do srednjih za okoli 600 obiskovalcev in do največjega, ki je zadnji petek v letu, kjer je ponavadi 1.500 ljudi – in še vedno so bili skoraj vsi dogodki razprodani ali skoraj razprodani. Kar je noro v današnjem času. Še posebno, ker se že nekaj let pod kratico r’n’b prodaja vse mogoče, pa zares ni povezano niti z r’n’b-jem niti s soulom ... Upajmo, da bo kmalu spet tako.

Kakšno občinstvo imate? Očitno predvsem zelo zvesto!

Kar zadeva Sladičino občinstvo, lahko rečem le – noro. Ljudje imajo res radi to zvrst in gledati jih, ko ob tretji uri zjutraj uživajo v glasbi, ki ima pogosto 90 ali celo manj udarcev na minuto, je izjemno dober občutek. Veliko resnih zvez in porok ter otrok je nastalo prek zabav Sladice, kar me zelo veseli. (smeh)

Sladica je danes pri ljubiteljih te zvrsti vsekakor cenjena blagovna znamka. Poslušalci vam zaupajo. To je gotovo tudi odgovornost, saj ne smete »zaspati«, obdržati je treba merila … Je tako?

To govorijo drugi in prav je tako. Sam na Sladico ne gledam kot na blagovno znamko. Čeprav moram priznati, da zadnje čase le kdaj rečem – pa v redu. Imam prijatelje, ki mi tu in tam pomagajo urediti stike z morebitnimi pokrovitelji, in ti so tisti, ki me vsake toliko časa brcnejo in rečejo, da je Sladica blagovna znamka in da ima take in take marketinške zmožnosti, ne da bi to preveč vplivalo na same dogodke. Dozdajšnja sodelovanja s pokrovitelji so bila odlična, jih je pa malo, ki bi razumeli vse, kar je povezano s tem. Pred nekaj leti smo na SOF-u v družbi velikih podjetij in agencij prejeli nagrado za najboljšo ilustracijo v marketingu, ki jo je za naš dogodek naslikala priznana umetnica Hana Stupica. Naš takratni podpornik je bil izjemno zadovoljen. (smeh) Na neki način Sladico poznajo ljudje v Ljubljani in Mariboru, pa v Zagrebu, a kljub vsemu smo še vedno bolj v ozadju oziroma medijem neznani. Kar me na neki način veseli ... Mi je pa jasno, da se bo treba z izdajo albuma malce več ukvarjati z mediji. Kar zadeva odgovornost, da ne smemo zaspati, pa lahko rečem le to, da vse delamo po nekem občutku, kar nam za zdaj uspeva.

Untitled12.jpg
Pri Sladici sodeluje cela kopica naših najboljših glasbenikov in avtorjev, zato ne preseneča, da imajo iz leta v leto več zvestih poslušalcev.
osebni arhiv

Ob obletnici boste izdali avtorski album Sladica 20. Kako je prišlo do ideje?

Ja, to je bilo logično nadaljevanje Sladičine zasedbe in obeleževanja 20. obletnice glasbenega ustvarjanja. Do tega je prišlo spontano, na vajah v studiu, kjer smo januarja 2019 posneli prve deme. Skoraj leto je trajalo, da smo imeli deme končane še s pevci in januarja letos začeli snemati album ... Pet pesmi je že končanih, druge pa bodo v naslednjem mesecu.

Kako pa ste sestavili ekipo, ki ustvarja skladbe?

Ogrodje zasedbe (bobni – Ivo Rimc, bas – Jani Hace, kitara – Tadej Košir, klaviature – Erik Marenče) in jaz smo bili logična izbira. So pa še drugi člani ekipe skupaj s pevci veliko prispevali k nastajanju pesmi. Mislim, da so tri ali štiri izmed njih starejše, nikoli izdane pesmi iz arhiva Janija Haceta. Pevci so večinoma avtorji besedil, nekateri izmed njih pa tudi vokalnih linij. Od 16 pesmi jih bo na albumu 12 z zasedbo, štiri pa smo naredili z zunanjimi avtorji in producenti.

Pri prvem singlu ste sodelovali z Laro Love, pred kratkim pa ste izdali pesem I Would Do, ki jo poje Martina Martensson. Kako izbirate pevke?

Premalo pevcev in pevk r’n’b-ja in soula imamo pri nas, tako da s tistimi, ki to so, smo že ali pa še bomo sodelovali. Z večino pevcev na albumu sodelujemo že dalj časa, mi je pa žal, da nam ni uspelo narediti pesmi z Majo Keuc, s katero že nekaj let sodelujemo, a to ne pomeni, da v bližnji prihodnosti ne bomo ustvarili kake avtorske pesmi skupaj. Ko slišim le nekaj sekund nekega pevca, vem, ali ima v sebi soul ali ne ...

Bo vsako skladbo pela druga pevka ali boste z Martino sodelovali pri večini?

Na albumu bo 16 pesmi s 14 različnimi pevci. Le Maja in Martina imata na albumu dve pesmi.

Nam lahko zaupate, kdaj bomo lahko prisluhnili kakšni novi pesmi?

Naslednji singel smo že izbrali, nameravamo ga predstaviti v začetku junija.

Verjetno je o načrtih za kakšno živo predstavitev zdaj nesmiselno spraševati zaradi karantene, ampak vseeno ... Imate kakšne načrte?

Predstavitev albuma, ki bo izšel tudi na vinilu, smo prvotno načrtovali izvesti s celotno zasedbo in vsemi pevci 23. aprila v Kinu Šiška. Že sredi marca smo vse skupaj prestavili na konec maja, po zadnjih informacijah, ki jih imam, pa bo vse skupaj težko izvedljivo v tem letu … Žal.

Kako sicer preživljate čas med epidemijo? Ste morda zdaj kaj bolj ustvarjalni?

Težki časi so za glasbene ustvarjalce in organizatorje dogodkov, še posebej za nas, ki smo letos hoteli praznovati 20-letnico ustvarjanja z nekaj res posebnimi dogodki … Ko bo čas za to, se bomo vseeno potrudili, da nekatere od načrtovanih dogodkov izpeljemo. Čeprav je moj poklic režija športnih produkcij, ki jih v tem času seveda ni, se v podjetju VPK, kjer sem zaposlen, vedno najde kaj za postoriti v televizijski produkciji, tako da sem skoraj polno zaposlen ves čas karantene. V prostem času pa na daljavo končujemo album, montiramo veliko video gradiva, ki smo ga posneli med snemanjem albuma. Sladica ima veliko ljubiteljev, ki si želijo enega »live stream didžej seta«. Mogoče pa v prihajajočih tednih vseeno izpeljemo kaj na to temo ...

★★★ REVIJA VKLOP/STOP ★★★