zupancic tara -foto_katja zagar (2) Odkrito.si

Bolezen Tare Zupančič zavita v skrivnost

vanga Svet24.si

Baba Vanga napovedala »gospodarja sveta« – se ...

zlatko zahovic dw Svet24.si

Lokalni šerif Zahović se ne da motiti

Matjaž Gantar Svet24.si

Umrl je Matjaž Gantar

Lara Kadis Najstnica.si

Lara Kadis: Za uspeh sta potrebna talent in trud

jan plestenjak 4 Njena.si

Nova ljubezen Jana Plestenjaka

nika manevski Njena.si

V pevskem šovu zavrnili pevko priljubljene ...

Zabava

Veliko bo akcije in krvi

Tina Bernik, 14.11.2017 19:01:33

Kostumografinja serije Živi mrtveci o snemanju serije in sezoni, ki je pravkar prišla na spored.

Delite na:
Veliko bo akcije in krvi
Antoine Chapuy/Fox Entertainment Group

Elaine Montalvo, kostumografinja, ki je diplomirala iz filma in kostumografije na Berkeleyju, je prelomno točko v svoji karieri doživela s filmom z Americo Ferrero v glavni vlogi Real Women Have Curves, ki je leta 2002 zmagal na festivalu Sundance. Kaj pomeni delo na televiziji, pa je dodobra spoznala, ko se je lani pridružila ekipi serije Živi mrtveci, kjer je ognjeni krst doživela s prvo epizodo sedme sezone, v kateri Negan izmaliči dva od glavnih junakov Glenna in Abrahama.

Ste bili oboževalka serije, še preden ste začeli delati pri njej?

Serijo sem poznala prek mojih sester, ki jo obožujejo, vendar sem vedno mislila, da bo zame preveč grozna in nagravžna, tako da je nisem gledala, dokler me niso povabili na razgovor za kostumografinjo. Potem sem si seveda pogledala vse epizode. Kompleksnost serije me je navdušila, saj ni šlo samo za grozo in gravž, ampak tudi za zapletenost človeških značajev, tako da sem postala fenica.

In to kljub temu, da ste se seriji pridružili, ko je postala najbolj grozna.

Da, prav imate. Moja prva epizoda, pri kateri sem skrbela za scenografijo, je bila prva epizoda sedme sezone, ko sta bila ubita Glenn in Abraham, tako da je bil to res kar uvod zame.

Koliko kot kostumografinja v seriji lahko pustite lasten podpis, če se ji pridružite, ko je že tako daleč?

Loviti moraš ravnotežje. Gledalci ne smejo opaziti, da je na delu nov kostumograf, in se moram držati kontinuitete likov, ki so se razvijali skozi celotno serijo, po drugi strani pa ravno zato, ker so se razvijali, obstajajo novi načini, da predstaviš njihove zgodbe tudi s kostumi. Maggie je v prvi epizodi, s katero sem začela, šla skozi zelo travmatično izkušnjo, ki ji je spremenila življenje, tako da se je razvil tudi njen videz. Za novega kostumografa so vedno priložnosti, da zgodbo in like interpretira na svoj način, se je pa treba zavedati, da pri ustvarjanju serije gre za sodelovanje, skupinsko delo.

Koliko ste se pri videzu likov opirali na to, kako so bili narisani v stripu?

Stripi so podlaga za serijo, ker pa ima serija svoje življenje in identiteto, mi bo vodja serije Scott Gimple dal usmeritve, pri katerih likih želi, da ostajam zvesta stripu, in kje bi šli v novo smer.

Kaj pa storite pri likih, ki jih v stripih ni?

To je še posebej vznemirljivo, ker imaš veliko možnosti. Lani smo v seriji imeli dve novi skupnosti, ki jih v stripu ni, tako da me v takšnih primerih Scott o tem obvesti dva, tri tedne prej. Njegov opis si nato interpretiram na svoj način, raziščem stvari, naredim skice in izdelam prototipe, potem pa eksperimentiramo z oblikovanjem, dokler ne pridem do takšnega rezultata, kot si ga je Scott zamislil v svoji viziji. Tempo serije je izjemno hiter. Imamo sedem dni časa, da pripravimo stvari za naslednjo epizodo, nato pa še osem dni, da jo posnamemo. Serijo snemamo neprekinjeno, tako da nenehno snemamo in pripravljamo stvari za naslednjo epizodo.

Kostume kupujete ali jih izdelate?

Zaradi časovne omejitve gre za kombinacijo enega in drugega. Nekatere kostume naredimo popolnoma na novo, pri nekaterih pa kupimo določeno oblačilo, na primer jakno, ki se mi zdi zanimiva zaradi dizajna ali materiala, in jo predelamo, tako da je na koncu sploh ne bi več prepoznali.

Ali z izbiro kostumov lahko vplivate na to, da se gledalcem zdi lik bolj zloben ali bolj dobrohoten?

Človeška psihologija je zelo zanimiva in lahko vplivaš nanjo. V epizodi, v kateri sta ubita Glenn in Abraham, so tudi sanjske sekvence vizije, kako bi lahko bilo, ko so bili vsi pomirjeni in zbrani za eno mizo. Barve so tam zelo mehke in harmonične, kar je bil kontrast barvam, ki smo jih imeli v nasilnih prizorih z Neganom. Prav tako so v sanjskem prizoru drugačne, lahkotnejše tkanine, medtem ko so v realnosti te večslojne in težje.

Kaj je bil največji izziv za vas v prihajajoči sezoni in kaj lahko pričakujemo v njej?

V tej sezoni so naše skupnosti v vojni, tako da so epizode, ker gre za množične prizore, zelo ambiciozne. Imeli bomo veliko likov, veliko skupnosti, ki pridejo skupaj, mi pa smo morali poudariti individualnost posameznih likov in se nismo smeli ponavljati v videzu. Ko sem našla neko oblačilo, sem se denimo kasneje spomnila, da sem podobno namenila že drugemu liku, in potem moram iskati novo oblačilo in začeti znova. Ta sezona bo imela veliko akcije, veliko krvi, vendar je lepo videti like, ki so tako aktivni in polni moči, tako da bo to zagotovo nepozabna sezona.