favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Veliki mojster in njegova muza

sta/KŠ, 11.02.2020 08:08:50

Veliki Federico Fellini, ki nas je zapustil 31. oktobra 1993, velja za enega najbolj izvirnih italijanskih filmskih ustvarjalcev v drugi polovici 20. stoletja. Rojen je bil 20. januarja 1920 v Riminiju.

Delite na:
Veliki mojster in njegova muza
la strada pr

Sprva se je posvečal risanju, s filmom pa se je prvič srečal, ko se je leta 1946 skupaj s še petimi avtorji podpisal pod scenarij filma Roberta Rossellinija Paisa. Debitiral je leta 1950 s filmom Varietejske luči, že leta 1953 pa je bil za film Postopači nagrajen na beneškem filmskem festivalu. Za svoja dela je prejel vrsto nagrad, poleg nagrad v Cannesu in Benetkah tudi štiri oskarje za tujejezični film in oskarja za življenjsko delo le nekaj mesecev pred smrtjo. Ob tem je izjavil: »Ta nagrada mi zagotavlja nesmrtnost. Ni več potrebno, da umrem, saj je vse že opravljeno – vse hvalnice, vsi spominski zapisi, počastitve, spomeniki, vse.« Umrl je 31. oktobra 1993.

4338531673fd22fb72be4baea10e042f.jpg
fellini in masina
pr

5 obnovljenih

Ob luči te obletnice so v italijanskih kinematografih začeli prikazovati restavrirane različice petih njegovih kultnih filmov – Beli šejk (1952), Postopači (1953), Sladko življenje (1960), Osem in pol (1963) in Amarcord (1973).

81f56946119692221d40470593bb7f98.jpg
i vitelloni
pr

Giulietta in Federico – prava ljubezen

Njuna ljubezen je bila kot iz filma, strastna, napeta, polna ljubezni, a tudi prevar. Srečala sta se pozimi leta 1942 in ostala skupaj vse do smrti. Bila sta popolnoma različna, vendar sta se dopolnjevala. On je bil človek, ki ni izgubljal besed, mnogokrat je tudi kakšno sočno rekel, ona pa je bila zelo elegantna in se je izogibala grdih besed. Ona je rada potovala, on ne. Ona je veliko kadila, on je ljubil svež zrak in sovražil njene cigarete. Povila sta tudi otročička, ki pa je žal umrl le 11 dni po rojstvu ... Giulietta je večkrat rekla: »Ker nimava otrok, sva otrok drug drugemu.« Skupaj sta živela, delala in ustvarjala. Film Cesta jima je prinesel celo oskarja, čeprav producenti sprva Giuliette sploh niso želeli kot igralke. Njuna ljubezen je trajala 50 let, in čeprav Fellini ni bil med najbolj zvestimi, je ona ostajala ob njem ... Vse dokler nista oba zbolela. On je umrl 31. oktobra 1993, ona pa 23. marca, 1994. Federico je svojo Giulietto zapustil točno en dan pred njuno 50. obletnico poroke, ki bi jo praznovala 1. novembra 1993.


giulietta-masini-federico-fellini.jpg
Federico Fellini
PR

La strada, Cesta

Cesta (La strada) govori o mladem dekletu, ki jo mati proda potujočemu zabavljaču. Gelsomina na poti z Zampanòm, robustnežem, ki služi denar z razkazovanjem moči, prestane veliko hudega, a se kljub njegovemu nasilnemu vedenju na nenavaden način naveže nanj. Dekle spoznava, da je na svetu več krutosti kot solidarnosti, vendar sama ostane dobrosrčna. Zampanò Gelsomino zapusti, a se pozneje pokesa za svoje napake. Gelsomino hoče prositi za odpuščanje, a pride k njej prepozno.
V filmu, ki ga je režiral Fellini, igrajo: Giulietta Masina, Anthony Quinn in Richard Basehart. Giulietta Masina je bila Fellinijeva žena in producenti filma so bili sprava popolnoma proti temu, da bi prevzela glavno vlogo.

IMG_2663.jpg
la strada
pr

Benson_Federico_Fellini_and_Giulietta_Masina_LoRes_org.jpg
giuletta in federico
pr

Postopači

V zgodbah petih mladeničev se odstira tragedija zapravljene mladosti v provincialnem okolju povojne Italije. Brezposelni prijatelji, ki živijo na račun staršev, preživljajo poletne dneve med brezciljnim potepanjem po plažah in kavarnah. A vsak mladenič ima svoje ambicije, sanje, frustracije in strahove. Fausto, ki noče odrasti, se mora poročiti z mlado nosečo Sandro in sprejeti uradniško službo. Kljub poroki ostaja hedonist in brez sramu ljubimka z drugimi ženskami. Moraldo, Sandrin brat, nesrečen opazuje svakovo početje in hoče pred podeželsko enoličnostjo pobegniti v glavno mesto. Riccardo fantazira o tem, da bo postal pevec in igralec. Krhkega Alberta preživljata mati in sestra. Leopoldo je nadarjen dramatik. Ko se Moraldo vkrca na vlak, razmišlja, da bodo njegovi prijatelji prespali življenje.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 3. 16.1.2019