zupancic tara -foto_katja zagar (2) Odkrito.si

Bolezen Tare Zupančič zavita v skrivnost

vanga Svet24.si

Baba Vanga napovedala »gospodarja sveta« – se ...

zlatko zahovic dw Svet24.si

Lokalni šerif Zahović se ne da motiti

Matjaž Gantar Svet24.si

Umrl je Matjaž Gantar

Lara Kadis Najstnica.si

Lara Kadis: Za uspeh sta potrebna talent in trud

jan plestenjak 4 Njena.si

Nova ljubezen Jana Plestenjaka

nika manevski Njena.si

V pevskem šovu zavrnili pevko priljubljene ...

Zabava

Važna je ideja

Brigita Potočki, Vklop, 16.10.2017 18:00:00

Matija Goljar, voditelj oddaje Štartaj, Slovenija!

Delite na:
Važna je ideja

Na Pop TV se vrača oddaja, ki slavi podjetnike in jim daje možnost uspeti na trgu. Idejni vodja in voditelj projekta, ki se letos odvija drugič, je Matija Goljar, ki si je za življenjski cilj zadal mlade naučiti podjetništva. Tudi tokrat bo osem podjetnikov predstavilo svoje inovativne izdelke, med katerimi so: visokokakovostna kava, pražena v Sloveniji, surova hrana za pse, medene palčke z dodanimi okusi, pokovka, pripravljena brez olja in z različnimi okusi, energetski mesni prigrizek iz sušene govedine, krema s polžjo slino, gurmanski vinaigre prelivi ter naravni pralni prašek.

Matija, v osnovni šoli ste hoteli postati minister za šolstvo. To vam še ni uspelo, ste pa zagotovo nekakšen minister podjetništva.

Recimo … Sem počaščen, da se to vedno bolj govori. Mislim, da je veliko bolj pomembno ustvarjati pozitivne stvari, kot voditi politike. Dati oprijemljivo priložnost. Ko sta se pojavila velik trgovec, ki je dal na razpolago police, in velik medij, ki je začel pripovedovati pozitivne zgodbe, je tu seveda tudi rezultat.

Ali drži, da ima čisto vsak možnost uspeti?

Filozofsko, teoretično, ja. Konkretno pa mislim, da čeprav govorimo, kako je v Sloveniji težko, da imamo težave, škandale, imamo prihodnost v svojih rokah. Če izkoristimo priložnost, ki nam je dana, se pravi zastonj šolstvo in urejen sistem, se da narediti zagotovo več, kot si predstavljamo.

Kaj svetujete tistim, ki imajo idejo, a si je ne upajo uresničiti?

Tudi tisti, ki so prebrali vse knjige in se vse naučili, pridejo na trgu do točke, ko jim ni nič jasno. Vsak se uči in najboljša učiteljica je vedno praksa. Treba je začeti in verjeti, da boš splaval.

Če govoriva o izdelkih, ki se predstavljajo v oddaji, kaj je tisto, kar prepriča kupce?

Živimo v poplavi izdelkov, tako da bodo res izstopali izdelki, ki imajo neko zgodbo, s katero se kupec poistoveti. In na ta način je bila tudi zamišljena oddaja: da se ne pokaže samo produkt, ki je na polici, ampak kako je ta nastal. To je tisti čar. Dokaz pa je dejstvo, da so bile lani police Štartaj, Slovenija! precej izropane.

Je za zagon neke ideje nujno potreben denar?

V resnici je bolj potrebna iznajdljivost. Če najdeš način, da ponudiš neko prototipno rešitev trgu, je to običajno dovolj, da dobiš zagon, da bodisi sam poskrbiš, da iz tega malega dohodka zraste nekaj večjega, ali pa prepričaš investitorja. Ti ideje ponavadi ne podprejo, povečanje posla pa zagotovo.