dakota johnson Dobra karma

Ganljivo priznanje slavne igralke: na terapijah ...

Viyaliy Vygranovskiy Svet24.si

38-letnega Youtuberja izziv stal življenja

Zmago Jelinčič, Monika Jelinčič Reporter.si

Bivši sosed o Zmagu Jelinčiču: Nekoč je ...

igor zorčič Svet24.si

Poslanci še ne bodo odločali o Zorčičevi ...

DOG342X7R5156 Necenzurirano

Kako je Janša uredil cepivo za zdravnika blizu ...

trovati, živi-kamni, romunija Odkrito.si

Trovanti - živi kamni iz Romunije

sanjski moški-nove tekmovalke Njena.si

Razkrili nove tekmovalke šova Sanjski moški

Umor so zaigrali

M. K., Vklop, 13.02.2019 21:01:49

Ste oboževalec kriminalnih romanov in nanizank? Ste si od nekdaj želeli obuti čevlje svojega najljubšega detektiva? So knjige Arthurja Conana Doyla in Agathe Christie najbolj obrabljene na vaših policah?

Delite na:
Umor so zaigrali
Agenti so se med večerjo sprehajali od mize do mize. Promocijsko gradivo

Končno se tudi pri nas lahko udeležite Murder Mystery večerje, oziroma večerje z umorom. To je tip interaktivne zabave, ki izhaja iz Velike Britanije. Dogodek se običajno dogaja v hotelu ali restavraciji, ki poskrbi za hrano in pijačo in po potrebi (v primeru izvedbe celotnega vikenda) tudi prenočišča. Med goste pomešani igralci pomagajo usmerjati dogodek, ki se odvija po vnaprej pripravljenem scenariju. V teku večera se zgodi eden ali celo več umorov, ki jih gostje s pomočjo skrbno pripravljenih namigov pomagajo razrešiti – ob tem si lahko pomagajo tudi z interakcijo z igralci, in sicer jim lahko postavljajo različna vprašanja, ter s predmeti, ki jih najdejo na prizorišču. Skrivnost lahko rešujejo v skupinah ali posamično. Na koncu so nagrajeni tisti, ki najbolj pravilno interpretirajo dogajanje in razjasnijo umor.

Dogodek je v naš prostor vpeljal slovenski par, potem ko sta se podobnih dogodkov udeležila v okolici Londona. V Angliji so takšni dogodki razširjeni in zelo priljubljeni, pri nas pa žal še ne. Za produkcijo stoji ekipa profesionalnih igralcev, režiserjev in prevajalcev.

Murdermystery_dogodek-7.jpg
Ernst, vodja skupine S.P.O.K.T.E.R.
Promocijsko gradivo

Detektiv za en večer

Ker smo v uredništvu definitivno oboževalci skrivnostnih in hladnokrvnih dramatičnih umorov – še posebno takšnih, v katerih nihče v resnici ne umre, smo se navdušeno udeležili premiernega dogodka, ki se je zgodil v decembru. In po pričakovanju je bila izkušnja izjemna. Nekako se nam je dan odvil takole:

Petek zjutraj. Komaj vstanem in vase zlijem jutranjo kavo. Pričnem boj s prometno džunglo. Ko pridem v službo, niti dobro ne zadiham, pa me pokoplje delo. Utapljam se v papirjih, ko pride šef in mi pove beden vic. Vseeno se mu široko nasmehnem, saj se že ves dan tako ali tako veselim navznotraj, v pričakovanju večerne detektivsko obarvane dogodivščine v Austria Trend Hotelu.

Murdermystery_dogodek.jpg
Tajni agenti na pogajanjih.
Promocijsko gradivo

Zavrtimo čas naprej do večera. Oddam plašč in stopim v sobo, kjer mi ponudijo šampanjec. Uživam v hladnem narezku, ko k meni pristopi gospodična v večerni obleki. Pri sebi pomislim, da je tako kot jaz, udeleženka dogodka, obrnem se k njej in ji pomolim roko, kot se spodobi, ona pa pogumno začne: »Jaz sem Kitty, tajna agentka.« Zmedeno odgovorim: »Kako prosim?« ona pa me nadalje sprašuje: »Kako pa je vam ime? Ali ste tudi vi tajna agentka MI6, ali ste mogoče članica S.P.O.K.T.R.A.? Ali mislite, da bodo mirovna pogajanja potekala brez zapletov?« In tako sem se v trenutku znašla na sredi mirovnih pogajanj dveh tajnih vohunskih agencij: S.P.O.K.T.E.R. pod vodstvom zloglasnega Ernsta Fuzzyfelta in še bolj znane obveščevalne agencije MI6 z agentom »Jamesom Blondom«.

Seveda pa mirovna pogajanja niso potekala brez zapletov. Že takoj, ko so nas posedli za mize, je na hodniku odjeknila eksplozija. Umorili so šefa vohunske agencije MI6, agent James Blond pa je za las ukanil smrt. In to še ni vse, med večerom smo bili priča še spletkarjenju ambiciozne tajnice Funny Honey Money in moči željnega Ernsta Fuzzyfelta s svojo kosmato belo perzijko. Pa neustavljivemu šarmu agenta Blonda in ognjeviti romanci, ko zapeljuje agentke S.P.O.K.T.R.A. In še več akcije in umorov.

Večerja (ki je bila mimogrede odlična) se vseeno nadaljuje, saj smo tukaj prisotni mi, ki bomo pomagali razvozlati ta čudni splet dogodkov. Z budnim očesom lahko opazujemo dogajanje, med obedovanjem pa k nam prisedejo akterji obeh agencij in kramljajo z nami. Lahko jih sprašujemo o dogodkih večera, toda kaj naj jih vprašamo? Kaj bi vprašal najboljši detektiv vseh časov, Sherlock Holmes, pri sebi pomislim, in kaj bi s svojo neprimerljivo inteligenco deduciral? Od tega bo namreč odvisno, ali nam bo uspelo rešiti sestavljanko sosledja dogodkov tega večera in tako pripeljati morebitne morilce pred roko pravice.

Murdermystery_dogodek-12.jpg
Murdermystery dogodek
Promocijsko gradivo

Naši skupini sicer žal ni uspelo razvozlati uganke, bili smo pa precej blizu. Vseeno pa sem si v tej domišljijski kriminalki oddahnila od realnosti. Vse do trenutka, ko sem ugotovila, da sem narobe parkirala in od redarjev dobila »ljubezensko pismo«. Ampak saj to ni tako hudo. Najpomembnejše je, da je bilo tisti večer pravici zadoščeno.

Rdeče valentinovo

Naslednji umor, ki se ga lahko udeležite tudi sami, pričakujemo na valentinovo, 14. 2. 2019, v Austria Trend Hotelu v Ljubljani. Več o tem si lahko preberete na www.murdermystery.si ali na njihovi strani na Facebooku, kjer se lahko na dogodek tudi prijavite. Preizkusite svoje preiskovalne sposobnosti in postanite detektiv za en večer.

Objavljeno v reviji Vklop št. 5, 31¸. 1. 2019.