kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Učenje je lahko zabavna in sproščena reč

Tina Lucu, 17.10.2019 20:00:00

Naj se sliši tale stavek še tako smešen, a dejstvo je, da se otroci radi učijo. Kar spomnite se majhnih otrok, kako so vedoželjni, kako bi radi vse vedeli, vse vprašali, njihovih zakajev in kajev nikoli ne zmanjka.

Delite na:
Učenje je lahko zabavna in sproščena reč
V predbožičnem obdobju je odhod v trgovino z otrokom odlična priložnost za učenje obvladovanja konfliktov. Revija Zarja

Opazujte jih v živalskem vrtu ali pa v mehanični delavnici, vse bi radi videli, kako poteka, vsak vijak bi vzeli v roke, zanima jih, kaj delajo živali, ko spijo, kako kakajo, kako jedo … Otroci so lačni znanja, a seveda tako kot vsi, veliko raje delajo in sodelujejo, ko je po njihovo.

Namesto da jim ob pomanjkanju volje do učenja vse prepoveste, jim kot učni pripomoček raje ponudite kakšno pametno izbrano aplikacijo, staršem pa je lahko pri izbiri v veliko pomoč britanski spletni portal Common Sense Media. Tam lahko najdejo zanesljive in strokovno preverjene informacije o tem, kaj je dobro za otroke in družine. Na portalu so predstavili tudi 50 aplikacij, ki naj bi jih otroci vsaj enkrat preizkusili. Pri večini aplikacij jezik sploh ni ovira.

In ker imajo otroci radi računalnike, mobilne telefone in tablice, tudi zato, ker jih starši ves čas prepovedujemo, jim lahko veliko pametnih vsebin ponudite tudi na njih. Otroci obožujejo igrice in imajo zelo radi zgodbe in vsega je na pretek tudi na internetu in na aplikacijah.

Otroci se zelo radi igrajo tudi spomin, šah, hodijo po labirintih, vse to so stvari, ki pomagajo pri razvoju otroških možganov, aplikacij za te igrice pa je v vseh »pametnih trgovinah« zelo veliko.

 Tako lahko otroku ob delanju nalog pomagate še s kakšno aplikacijo ali pa mu pokažete, kako lahko več podatkov na določeno temo najde še na internetu. Seveda bodite pri mlajših otrocih ves čas zraven in jim pomagajte, poleg tega pa jim lahko razložite, da vse te vsebine lahko najdejo tudi v knjigah. Pokažite jim še leksikone, seveda otroške, da bodo videli, kje vse lahko potešijo svojo radovednost.

Je problem matematika?

Matematičnih aplikacij je na voljo zares veliko - za majhne in za že zelo vešče otroke. Če otrok ne mara matematike, mu jo morda priljubi kakšna všečna aplikacija, ob kateri bo imel občutek, da se bolj zabava kot pa uči. Strokovnjaki na številnih straneh priporočajo aplikacijo Blackboard Madness.

Za kreativnost

Za spodbujanje kreativnosti pri najmlajših obstaja kup aplikacij, ki so jih zasnovali glasbeniki ali pa likovni učitelji. Otroci lahko s preprostim dotikanjem zaslona ustvarjajo edinstvene glasbene ritme ali pa slike. Posebno glasbene aplikacije znajo biti zabavne tako za otroke kot za odrasle.

Učenje angleščine

Angleščina je podobno kot matematika za mnoge male glave trd oreh. Zabavna je aplikacija Endless Alphabet, ki malega učenjaka popelje skozi angleško abecedo in uči najmlajše prvih angleških besed, ob tem pa tudi logičnega razmišljanja in reševanja problemov, saj morajo otroci besede tvoriti v obliki sestavljanke. Seveda obstajajo tudi aplikacije s slovensko abecedo, tudi te znajo biti zelo zabavne in poučne.

Spoznavanje človeškega telesa

Odlične so tudi aplikacije, ki raziskujejo človeško telo. Otroci pri določeni starosti zelo radi razpravljajo o tem, kaj imajo fantki in kaj punčke. In z aplikacijami anatomija človeškega telesa še nikoli ni bila tako zabavna! Saj veste, besede, kot so »joške«, »drek« in »lulček, k učenju pritegnejo še tako zadržanega otroka.

starsi.jpg
Otroci generacije mobilnih aplikacij.
Profimedia

Kako še otroka spodbuditi k učenju?

-       Otrok naj ve, da verjamete vanj in mu zaupate.

-       Pojte, pogovarjajte se in berite z otrokom.

-       Naj pri učenju sodeluje tudi razširjena družina.

-       Omejite gledanje televizije.

-       Imejte pozitiven odnos do šole in učenja.

-       Bodite pozorni, da otroci sproti delajo domače naloge.

-       Ponudite jim vse oblike učenja od raziskovanja v naravi do deskanja po internetu.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 40, 27.9.2019