mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Brian Tyree Henry: Slava te spremeni

Tina Bernik, 18.05.2018 20:01:55

Brian Tyree Henry, zvezdnik serije Atlanta, o slavi in vlogi raperja Paper Boia, ki ga je povzdignila med zvezde.

Delite na:
Brian Tyree Henry: Slava te spremeni
Brian Tyree Henry kot Alfred, ki zaslovi kot raper Paper Boi in se začne spopadati z drugačnimi težavami, kot je golo preživetje. FX

Serija Atlanta, ki jo je ustvaril Donald Glover, z zlatim globusom in emmyjem nagrajeni čudežni deček, ki je glasbenik, pisatelj, igralec in še kaj, je Brianu Tyreeju Henryju spremenila življenje. Podobno, kot se je spremenilo življenje Alfredu oziroma Paper Boiu, ki ga Brian igra v Atlanti. 

Paper Boi je v seriji, v kateri Glover igra njegovega bratranca in menedžerja, raper, ki zaslovi, ko na radio pride njegova pesem, Henry pa je zaslovel kot igralec v Atlanti. Kot pravi, se s slavo ni lahko spopadati, je pa ta prinesla tudi veliko dobrih stvari, še posebno v njegovi igralski karieri. Po uspehu prve sezone so ga »pograbili« nekateri najbolj vroči režiserji, med njimi režiser oskarjevske Mesečine Barry Jenkins, ki ga je najel v svojem novem filmu If Beale Street Could Talk, oskarjevec Steve McQueen, ki snema Widows, in Yann Demange za film White Boy Rick, v katerem bo igral ob boku Matthewa McConaugheyja.

Kaj je najboljša in kaj najtežja stvar pri igranju Paper Boia, raperja, ki ga doleti nenaden uspeh?
Poskušam se osredotočati na samega Alfreda, ne toliko na njegov raperski lik. Rap je Alfredova strast in nekaj, kar rad in dobro počne, meni pa je bilo pomembno, da pokažem njegovo srce in to, kako pomembna sta mu prijateljstvo in družina. Paper Boi je njegova druga osebnost, tako kot je bil nekaj drugega, ko je prodajal drogo.

Ena od letošnjih epizod z naslovom Woods je posvečena obletnici Alfredove mame, je pa tudi posvetilo vaši mami. Ste vedeli, da Donald Glover načrtuje to epizodo, in kaj ste si mislili o scenariju, ko ste ga prebrali prvič?
Povedali so mi zanjo in me vprašali, ali jo lahko posvetijo moji mami. Občutil sem ponos, a je šlo za težavno odločitev, ker nisem vedel, ali se želim tako razgaliti. Potem pa sem spoznal, da se nimam kam skriti. Scenarist je videl, kaj sem preživljal med žalovanjem za mamo, ki sem jo izgubil tisti dan, ko smo končali snemanje prve sezone. Med snemanjem druge sezone sem šel skozi podobne stvari kot Paper Boi. Želel sem zaceliti rane. Ni priročnika za to, kako se spopasti z žalovanjem in slavo. Tako je, kot da bi bil izgubljen v gozdu. Alfred spozna, da se skozi drevesa v gozdu ne more več prebijati tako kot v preteklosti, da se lahko izgubi. Slava in žalovanje povzročata takšne občutke in mislim, da epizoda Woods to pokaže.

Koliko sta slava in uspeh vplivala na vaše odnose z ljudmi, kot se je to zgodilo Alfredu?
Sama ideja slave je čudna. Alfred in jaz sva si podobna, a hkrati drugačna. Mislim, da nihče, ko zaslovi, noče postati drugačen, a slava to naredi ljudem. Alfred je prej lahko vedno rekel, kar je hotel, zdaj pa ne more več, ker lahko s svojimi besedami vpliva na druge, in to je strašljiv občutek. Poskuša razumeti, kaj pomeni biti slaven, a hkrati ohraniti svojo »neokrnjenost«, način življenja. Poskuša preživeti, ne da bi se izgubil. Nekega dne je odšel spat kot Alfred in se prebudil kot Paper Boi, zdaj pa vsi hočejo kaj od njega, kar je nevarno. Vedno mora imeti odprte oči in razmišljati o tem, koga bo spustil v svoj krog. Ljudje hočejo osebo, ki so jo slišali na radiu, pa ne samo hočejo, zahtevajo, kar je težko predelati. Sam sebi se ne zdim slaven, a to ne pomeni, da je tako tudi v resnici. Trudim se, da hodim po istih poteh, pozdravljam iste ljudi; nenehno imam v glavi to, da ljudje ne bodo vedno vedeli, kdo sem, in da ne bodo vedno hoteli česa od mene. Učim se iz dneva v dan, ker se mi je kaj takega zgodilo prvič.

brian tyree henry 1.png
Lakeith Stanfield, Donald Glover in Brian Tyree Henry, zvezdniki komične drame Atlanta
FX

V tej sezoni bomo videli tudi, kako Alfredova slava vpliva na njegov odnos z Earnom, ki ga igra Donald Glover.
Earn ni samo del družine, ampak je tudi njegov menedžer, kar je razlika. Mešanje družine in dela lahko postane zelo zapleteno. Alfredu je bilo v prejšnji sezoni težko razumeti Earna, za katerega so stvari postale zelo težavne. Ima otroka, a nima kje živeti, Alfred pa to ima, a ima druge težave, torej je vprašanje, kdo zares živi. To sezono bo v ospredju skrb za druge, vprašanje, kdo bo poskrbel zame, kdo bo poskrbel za Earna, in to, kako priti do denarja, kako do slave, hkrati pa ostati skrben do drugih, do družine, ker je to vse, kar imamo.

Kakšen pa je vaš odnos z Donaldom Gloverjem?
Donald je zame del družine, pokazal je veliko skrb zame. Ne glede na to, kako je videti od zunaj, je vse to za nas še vedno novo. Nismo vedeli, da bo Atlanta postala tako uspešna, kot je.

Ali že razmišljate o tretji sezoni Atlante?
Oh, najprej poglejmo, kako se bo razvila ta. Upamo, da bo, a za zdaj še ne vemo.

V zadnjih letih so se začele pojavljati vedno glasnejše kritike na temo raznovrstnosti v ameriških filmih in serijah. Se vam zdi, da se stvari zdaj obračajo na bolje?
Če bomo hoteli snemati zgodbe, ki odražajo svet, v katerem živimo, bodo te zgodbe lažne, neresnične, če v njih ne bo raznovrstnosti, torej je ta potrebna. Želim si, da vprašanje raznovrstnosti ne bi bilo samo stvar trenutka, ampak da bi to postalo gibanje, da se ne bomo vračali v preteklost.

Preberite tudi: Kanye odpustil menedžerja, sledi predsedniška nominacija. Kliknite TUKAJ!