požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Del ekipe iz zakulisja kar preveč ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Trans Karavanke - 132 zahtevnih kolesarskih kilometrov

T.L. in PZS, 24.10.2019 16:00:00

Konec septembra sta bila v kolesarskem duhu projekta Alpe Adria Karavanke/Karawanken uradno odprta nova turnokolesarska pot Trans Karavanke in Gorskokolesarski učni center Pristava, v okviru razvoja turistične ponudbe na čezmejnem območju Karavank pa so v Žirovnici že pred tem odprli tudi adrenalinsko kolesarsko progo Predigra.

Delite na:
Trans Karavanke - 132 zahtevnih kolesarskih kilometrov
Zaživela nova turnokolesarska pot Trans Karava Arhiv

Od Jezerskega do Tromeje

Nova turnokolesarska pot Trans Karavanke se razteza od Jezerskega do Tromeje oziroma Korenskega sedla, označena in vozna pa je tudi v nasprotni smeri. Večinoma poteka po gozdnih cestah na prisojnih pobočjih Karavank, do grebena in meje z Avstrijo se povzpne le na svoji najzahodnejši točki na Peči oz. Tromeji.

vodeno
Vodeno vrtenje pedalov ob odprtju turnokolesarske poti Trans Karavanke
Arhiv PZS

 V soboto, 21. septembra, je novo turnokolesarsko pot s simboličnim rezom kolesarske verige odprl predsednik Planinske zveze Slovenije (PZS) Jože RovanGorskokolesarski center Pristava pa župan občine Jesenice Blaž Račič. V Žirovnici se veselijo tudi nove adrenalinske kolesarske proge Predigra. Trojček kolesarskih pridobitev je nastal pod okriljem triletnega projekta Alpe Adria Karavanke/Karawanken, ki združuje dvanajst partnerjev, sedem iz Slovenije in pet iz Avstrije, njegov glavni namen je razvoj turistične ponudbe na čezmejnem območju Karavank, predvsem na področju pohodništva, kolesarjenja in zimskega turizma.

 132 kilometrov za izkušene

»Na 132 kilometrih, ki so razdeljeni v pet etap, turnokolesarska pot Trans Karavanke premaga 5500 višinskih metrov. Z Jezerskega nas popelje prek planin pod Košuto proti Tržiču, od tam čez Zelenico v dolino Završnice in na planine pod Stolom, nadaljujemo nad Jesenicami prek Javorniškega Rovta in Planine pod Golico proti Mojstrani, v zadnjem delu pa gremo po Zgornjesavski dolini do Rateč in se vzpnemo še na Peč,« je traso opisal turnokolesarski vodnik Andrej Remškar.

»Ob poti srečamo številne naravne in kulturne znamenitosti: proti Tržiču se peljemo skozi Dovžanovo sotesko, nato skozi tržiško staro mestno jedro, v dolini Završnice gremo ob Završniškem jezeru, ob vzponu na Zabreško planino mimo Turške jame, blizu je tudi arheološko najdišče Ajdna. Nad Planino pod Golico lahko obiščemo Savske jame, v Zgornjesavski dolini pa velja omeniti vsaj še Zelence, kjer izvira Sava Dolinka. Kljub vsem znamenitostim pa bodo za kolesarje največja nagrada čudoviti razgledi in uživanje v neokrnjeni naravi,« slikovito nadaljuje Remškar in predstavi tudi zahtevnost nove poti: »Turnokolesarska pot Trans Karavanke je primerna za kondicijsko dobro pripravljene gorske kolesarje, saj so dnevne etape praviloma dolge od 25 do 35 kilometrov, največ pa v enem dnevu premagamo 1650 višinskih metrov.« Za lažjo orientacijo kolesarja na poti usmerjajo turnokolesarske ali dvonamenske markacije in usmerjevalne table z znakom Trans Karavanke, ljubitelje zbiranja žigov pa bo razveselil tudi dnevnik te poti.

Trasa
Trasa in kontrolne točke nove turnokolesarske poti Trans Karavanke.jpg
Arhiv

 Naravno okolje

Pot Trans Karavanke je dobrodošla dopolnitev mreže turnokolesarskih poti po Sloveniji, dobršen del katere predstavlja krožna Slovenska turnokolesarska pot (STKP), ki v svojih 41 etapah in 1850 kilometrih, ki vodijo po vseh pomembnejših gorskih skupinah, obišče 112 kontrolnih točk, med njimi več kot 50 planinskih koč in številne pomembne planinske in turistične znamenitosti. 

»Turno kolesarstvo je netekmovalna zvrst gorskega kolesarstva, načrtovana vožnja po utrjenih poteh v naravnem okolju. Leta 2007 je bilo turno kolesarstvo uvrščeno med planinske dejavnosti, delež planincev med člani planinske zveze, ki turno kolesarijo, pa že presega eno četrtino. Planinci postopoma urejamo tudi turnokolesarske poti, pričeli smo s potjo OPD Koper Movraški krog, nato z Grosupeljsko planinsko potjo in leta 2016 s Slovensko turnokolesarsko potjo. Letos pa smo od Korenskega sedla do Jezerskega prek južnih pobočij zahodnih Karavank speljali novo kolesarsko pot, imenovano Trans Karavanke,« razvejenost turnega kolesarstva opisuje Jože Rovan, idejni oče tako STKP kot Trans Karavank. 

Orientacija
Za lažjo orientacijo kolesarje na poti usmerjajo markacije in table z znakom Trans Karavanke
Arhiv PZS

Občina Jesenice je v okviru Alpe Adria Karavanke/Karawanken preuredila nekdanji kurirski dom NOB v Gorskokolesarski učni center Pristava, kjer sta na voljo tudi kolesarska oprema in lesen kolesarski poligon. Občina bo predvidoma v roku meseca dni objavila povabilo za upravljavca kolesarskega centra, ki bo izvajal učni in turno- oz. gorskokolesarski program, da bo center začel delovati naslednjo sezono.

Foto: Andrej Remškar in Matjaž Šerkezi

Žig
Žig v dnevnik turnokolesarske poti Trans Karavanke (foto Matjaž Šerkezi).jpg
Arhiv

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 41, 4.10.2019