reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Marsikdo se čudi mladi vremenarki na TV Slovenija

Lara Paukovič, Vklop, 02.07.2018 20:01:40

Mlada Katja Kozjek je nova okrepitev v vrstah vremenoslovcev na nacionalni televiziji. Zaupala nam je, zakaj se ji marsikdo čudi, na kaj mora vremenarka najbolj paziti in kakšno vreme ji je najbolj pri srcu.

Delite na:
Marsikdo se čudi mladi vremenarki na TV Slovenija
Katja Kozjek, nova vremenarka na TVS TVS

Meteorologinja je tudi po izobrazbi, pred dvema letoma se je zaposlila na Agenciji Republike Slovenije za okolje, letos pa dobila priložnost, da svoje znanje deli še z gledalci pred malimi zasloni. Kot običajna naravoslovka ni vajena nastopanja, zato se je znašla pred kar velikim izzivom, prizna.

Po izobrazbi ste meteorologinja. Zakaj ste se odločili za ta študij?
Vedno mi je bilo blizu naravoslovje, in ko se je bilo treba vpisati na fakulteto, sem se odločala med matematiko in fiziko, nazadnje pa prišla do meteorologije, ki je skupek več naravoslovnih ved, zato se mi je zdela zanimiva izbira. Marsikdo ne ve, da se ta študij izvaja na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in da je to vsaj prvih nekaj let pravzaprav študij fizike. Lahko bi rekli, da gre za fiziko ozračja. Študij je bil kar zahteven, saj obsega veliko predmetov s področja fizike in matematike ter seveda programiranje, brez katerega danes v naravoslovnih vodah skoraj ne gre.  

Kako ste dobili priložnost, da se preizkusite kot napovedovalka vremena? Ste se novega izziva razveselili?
Pred dvema letoma sem se zaposlila na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO), v zadnjem letu pa sem začela opravljati še delo meteorologa prognostika. Običajno je tako, da večina meteorologov prognostikov nastopa v vlogah napovedovalcev vremena na RTV, ker se generacije počasi menjujejo, pa so si že nekaj časa želeli pomladiti ekipo. Pred dvema letoma sta se ekipi že pridružila dva mlajša kolega (Veronika Hladnik in Luka Ravnik, op. p.), letos pa so želeli še koga – in tako sem se znašla pred tem izzivom. Vsi začetki so zahtevni, in ker se mi zdi, da naravoslovci že v osnovi nismo najbolj vajeni nastopati, je za zdaj še precej stresno. Ampak upam, da bo z nastopa v nastop bolje.

Veliko vremenark na naših zaslonih nima formalne izobrazbe s tega področja, zato se zdi, da je ta poklic v zadnjih letih pridobil negativen prizvok. Kako na to gledate vi?
Na nacionalni televiziji vreme napovedujejo izobraženi meteorologi, na komercialnih televizijah pa so to televizijski napovedovalci. Vremensko napoved lahko prebere vsak, za njeno pripravo in razumevanje pa je potrebno strokovno ozadje. Priznam, da se mi včasih ne zdi prav, da je postal videz bolj pomemben kot vsebina in strokovnost.

Na kaj morate kot vremenarka najbolj paziti?
Moje delo se začne pri pripravi besedila za vremensko napoved. Treba se je odločiti, kaj je za uporabnika pomembno in katere stvari je dobro poudariti. Marsikdo na podlagi tega, kar si povedal, sprejema pomembnejše odločitve, kot je, ali se bo lahko neka prireditev izvedla na prostem. Pred začetkom sem opravila nekaj ur govorih vaj, saj je govor zelo pomemben pri nastopanju na televiziji. Seveda pa je treba paziti še na gibanje v prostoru in kazanje po zaslonu, ki ga v resnici ni, saj stojiš pred zelenim ozadjem.

Danes imamo skoraj vsi na telefonih aplikacije za vreme, tako da veliko ljudi vremenske napovedi na televiziji sploh ne gleda več. Kako zanesljive pa sploh so te aplikacije?
Številke in vremenske ikone, ki jih prikažejo aplikacije, so zgolj rezultati enega vremenskega modela. Meteorolog prognostik, ki na ARSO pripravi vremensko napoved, pa pregleda več različnih rezultatov različnih vremenskih modelov. Njegova naloga je prepoznati vremenske procese ter na podlagi poznavanja omejitev modelov in lokalnih značilnosti vremena izbrati najbolj verjeten scenarij, to informacijo pa potem razumljivo posredovati javnosti. 

Kakšno vreme je najbolj pri srcu vam?
Ko opravljam delo dežurnega vremenskega prognostika, so mi seveda najbolj pri srcu vremensko mirni dnevi. Sicer pa se mi zdi, da je to povsem odvisno od razpoloženja in letnega časa. Kakšen sončen pomladni dan je odličen, prav tako sneženje za prost konec tedna, ko ni treba od doma in lahko skozi okno opazuješ, kako se počasi debeli snežna odeja.

Kaj najraje počnete v prostem času?
Najraje se ukvarjam s peko slaščic. Med študijem sem se vpisala na slaščičarsko šolo in jo letos dokončala. Marsikdo se čudi nad to neobičajno kombinacijo, meni pa je všeč; žal mi je le, da mi primanjkuje časa za vse. Zaradi vseh novih obveznosti mi v zadnjem času uspe le tu in tam narediti kakšno rojstnodnevno torto za družino ali prijatelje.

Preberite tudi: Vse najboljše, Garfield! Kliknite TUKAJ!