Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Teden dni za dokumentarce

M. V., Vklop, 15.03.2019 19:00:00

Od 13. do 20. marca se bo v Cankarjevem domu, Kinodvoru in Slovenski kinoteki odvil že 21. Festival dokumentarnega filma.

Delite na:
Teden dni za dokumentarce
Retrospektiva bo posvečena Wernerju Herzogu, v njej bo tudi film Moj najljubši sovražnik, v katerem se Herzog spominja sodelovanja z impulzivnim igralcem Klausom Kinskim. »Vsak sivi las na svoji glavi FDF

Portreti zgodovinskih oseb, osvetljevanje polpretekle zgodovine in ženske zgodbe – nekako tako je rdečo nit letošnjega festivala dokumentarnega filma (FDF) strnil programski direktor Simon Popek. Seveda pa se vmes najdejo tudi še kakšne druge teme.

Festival je razdeljen na naslednje sklope: Tekmovalni, Aktualni, družbeno kritični, Miti, ikone, mediji, Intimni in globalni portreti ter Retrospektiva. Slednja je letos posvečena Wernerju Herzogu, 76-letnemu nemškemu režiserju s hrvaškimi koreninami, pomembni figuri t. i. nove nemške kinematografije in enemu najpomembnejših in najvplivnejših avtorjev sodobne dokumentaristike. Posnel je več kot šestdeset igranih in dokumentarnih filmov, prejel je številne nagrade na različnih festivalih po svetu, za Srečanja na koncu sveta (2007) je bil nominiran za oskarja. Na FDF-ju bomo videli njegove mojstrovine Fatamorgana (1971), Dežela tišine in teme (1971), Odmevi iz mračnega imperija (1990), Lekcije teme (1992), Mali Dieter mora leteti (1997), Moj najljubši sovražnik (1999), Divje modro onostranstvo (2005), Glej in se čudi: Sanjarjenje o povezanem svetu (2016) in Srečanje z Gorbačovom (umeščen v sklop Miti, ikone, mediji).

fdf3.jpg
Za nagrado Amnesty International se bo potegovalo pet filmov, med njimi tudi #Ženski užitki.
FDF

Tekmovalni sklop

V Tekmovalnem programu se bo pet filmov na temo človekovih pravic potegovalo za nagrado Amnesty International Slovenije, podelila jo bo žirija, ki jo sestavljajo novinarka Kristina Božič, prostovoljka Irena Butoln in direktorica Mednarodnega festivala dokumentarnih filmov na temo človekovih pravic Verzio Oksana Sarkisova. Tekmovalni filmi so: Džamilina ljubezen francoske režiserke Aminatou Echard (podobe sodobnih žensk in deklet v patriarhalni kirgiški družbi), Kaj boš storil, ko bo šel svet k vragu? Italijana Roberta Minervinija (portret zapostavljene in segregirane skupnosti v ZDA), Pariz je praznik – Film v 18 valovih francoskega avtorja Sylvaina Georgea (mesto romantike, poseljeno z uporniki, priseljenci in brezdomci), Zasužnjena ženska madžarske filmarke Bernadett Tuza-Ritter (o sodobnem sužnjelastniškem razmerju na Madžarskem) in #Ženski užitki Švicarke Barbare Miller (o hipokritski podobi sveta v odnosu do žensk in njihovih teles).

Moč filma

V sklopu festivala bo potekal tudi Motovilin strokovni seminar MEDIA na temo »Moč filma in človekove pravice«. Kot je lepo zapisala Nataša Posel, direktorica Amnesty International Slovenije: »V sodobnem svetu, zaznamovanem s hitrim komuniciranjem, ne glede na to, ali z besedami, slikami ali posnetki, je zavzemanje ustvarjalcev dokumentarnih filmov posebno dragoceno. Odsev v zrcalu, ki ga ponujajo njihova dela, ni nujno všečen in vsekakor ga ni mogoče z očesom zajeti in v glavi 'obdelati' na hitro. Je pa resničen. Terja nekaj prizadevanja: sili v razmislek in hkrati vzbuja (močna) čustva.«

fdf2.jpg
Lep pozdrav in svobodnih gozdov je film Američana Iana Soroka, pripoveduje pa o kočevskih gozdovih.
FDF

Kočevski gozd

Žal letos na FDF-ju ni nobenega slovenskega filma, se pa eden od dokumentarcev ukvarja s Slovenijo oziroma slovensko zgodbo. Lep pozdrav iz svobodnih gozdov ameriškega avtorja Iana Soroka je »filmski esej na temo kočevskih gozdov, tamkajšnje mitologije – in ideologije«. Ukvarja se tako s partizanstvom, povojnimi poboji, NOB-jem kot z gozdarstvom, lovom, kamnolomom in zgodovinskim plenjenjem tega območja od Rimljanov naprej. »Film je zgrajen okoli več nezrežiranih srečanj s prebivalci tega območja: delavci, gozdarji, študenti, nabiralci, lovci, upokojenci ipd. Njihova pričevanja se osredinjajo okoli praznine, ki jo je zapustil radikalni boj za svoje zmagoslavje, ko je izzvenela njegova izrednost. Nekateri so ga doživeli, drugi pa so samo dediči njegovega bremena. Film uporabi starodavno metaforo kopanja (izkopavanja, prinašanja izgubljenega na plano, podpovršinskega), v resničnem iskanju zakopanega in razkritega; zakaj in za koga?« film predstavi Sorok.

Objavljeno v reviji Vklop št. 10, 7. 3. 2019.