Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Tatovi privabili tudi ministra in nekdanjega predsednika države

tp, 23.09.2018 14:50:23

V SNG Drama Ljubljana so novo sezono na velikem odru odprli s premiero predstave Tatovi nemške dramatičarke Dee Loher.

Delite na:
Tatovi privabili tudi ministra in nekdanjega predsednika države
Minister za kulturo Dejan Prešiček in ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor Mediaspeed

Eno najznamenitejših del sodobne nemške dramatike je režirala Ivana Djilas, zgodbe dvanajstih posameznikov pa upodabljajo Jurij Zrnec, Nina Valič, Aleš Valič, Rok Vihar, Vanja Plut, Bojan Emeršič, Saša Pavček, Gregor Baković, Eva Jesenovec, Saša Mihelčič, Boris Mihalj in Silva Čušin.

Tatovi
Priklon igralcev po premieri
Mediaspeed

Loherjeva se v svojih delih pogosto dotika vprašanja, kako živeti, na katero je skoraj nemogoče odgovoriti. To velja tudi za Tatove, kjer se avtorica s humorjem, ki meji že na absurd, loteva tem, kot so kriza identitete, osamljenost, medsebojni odnosi in smisel življenja. V igri in uprizoritvi spremljamo zgodbe krhkih usod, nerazložljivih dejanj in kompleksne mešanice čustev na meji razuma, ki odpirajo premislek o vsakdanu sodobnega posameznika. Tatovi so tako, kot avtorica zapiše v igri, metafora za ljudi, »ki se kradejo skozi lastno življenje, previdno in plaho, kot da nič od tega ni njihovo, kot da nimajo pravice, da bi se zadržali v njem«. Tatovi so ljudje, ki živijo, ne da bi zares živeli.

Zoran Predin in Barbara Lapajne Predin
Zoran Predin in Barbara Lapajne Predin
Mediaspeed

V drami se prepletajo zgodbe dvanajstih dramskih oseb, ki si v posameznih prizorih v različnih kombinacijah in odnosih tudi prekrižajo poti. Mikrokozmos vsake od njih postane del kompleksne mreže medsebojnih odnosov, ki ustvarjajo svojevrstno tragikomično panoramo ljudi našega časa. Igra prikazuje številne drobne dogodke, mimobežne situacije in zaplete dolgoletnih parov: Finn se neko jutro zbudi in se zave, da noče več vstati, njegova sestra Linda je videla volka, a ne ve, s kom bi spregovorila o tem, njun oče Erwin mora na operacijo sive mrene, a bi se raje pogovarjal o vremenu ali zvezdah. Moniki Tomason v službi ponudijo napredovanje, a pod pogojem, da bo odslej delala v tujini. Gospod in gospa Schmidt imata občutek, da ju obiskuje neka žival, ki pušča sledove, a je nikoli ne vidita. Mira je noseča, noče imeti otroka, a želi ostati skupaj z otrokovim očetom Josefom. Josef si želi otroka in se odloči, da bo rešil Mirino težavo. Irin mož je izginil iz hotelske sobe in policist Thomas se ukvarja s tem primerom. Gabi je komaj ušla Rainerjevemu napadu in sprašuje policista, ali lahko prijavi napad šele pozneje, če bi jo ponovno napadel. Dinamično sosledje teh zgodb v uprizoritvi omogoča atraktivna in vrtljiva scenografijo z različnimi prizorišči, ki jim sledita tudi dramaturgija in glasba.

Polona Vetrih in Mitja Rotovnik
Igralka Polona Vetrih in nekdanji direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik
Mediaspeed

Premiere se je udeležilo tudi veliko znanih obrazov, med njimi kulturni minister Dejan Prešiček in nedkanji predsednik države Milan Kučan, kdo vse je še bil tam, pa si oglejte v galeriji.

Milan Kučan in Štefka Kučan
Nekdanji predsednik države Milan Kučan z ženo Štefko
Mediaspeed