GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Sprehod med vinorodnimi griči

Marjana Vovk, 02.12.2019 18:00:00

Tokrat smo zavili stran od znanih, obleganih poti in se napotili na vandranje po občini Šmarješke Toplice, ki smo ga začeli in končali na s trtami obraslem dolenjskem griču z nadvse primernim imenom Vinji Vrh.

Delite na:
Sprehod med vinorodnimi griči
Vinji vrh Marjana Vovk

Naredili smo okoli osem kilometrov dolgo krožno pot od Malega Vinjega Vrha preko vasi Hrib in Draga do Bele Cerkve in preko Velikega Vinjega Vrha po slemenu nazaj do Malega Vinjega Vrha. Ves čas so se nam odpirali čudoviti pogledi na vinograde, okoliške griče, dolino Krke pa vse do Trdinovega vrha, Lisce in Kuma. Hribi so posejani s prikupnimi zidanicami, nekatere so obnovljeni tipični starinski leseni hrami, ob poti pa so marsikje na ogled postavljeni starinski predmeti, večinoma povezani z vinogradništvom, na primer staro orodje, preše, vodnjaki, sodi … Z malo sreče lahko naletite na kakšnega domačina, ki bo z vami prijazno poklepetal, vam izdal kakšno lokalno zanimivost ali vas celo povabil na kupico domačega vina, najverjetneje cvička. Nikar ne zavrnite, tudi to je del izkušnje! Pot se vije gor in dol po območju, ki je očitno očaralo že naše davne davne prednike: tu so našli tako artefakte iz pradavnine kot tudi naselbine iz železne dobe, rimske izkopanine in ostanke iz srednjega veka. Zanimiv izlet torej tudi z zgodovinsko-kulturnega vidika.

1. Cerkev sv. Janeza Krstnika na Malem Vinjem Vrhu

pohod1.jpg
Cerkev sv. Janeza Krstnika na Malem Vinjem Vrhu
Marjana Vovk

Najlepši razgled na poti! Cerkev stoji na 369 metrih nadmorske višine in ponuja očarljive razglede na vse strani; proti severu na dolino Radulje ter na Krško gričevje in Posavsko hribovje do Bohorja, Lisce in Kuma, proti vzhodu na Krško polje in Brežiško kotlino, proti jugovzhodu in jugu na dolino Krke in Gorjance ter proti zahodu do Roga. 

2. Pot na začetku poteka po slemenu in ponuja čudovite poglede na Gorjance in vinograde, do koder seže oko!

3. Cerkev sv. Helene in križev pot

pohod3a.jpg
Cerkev sv. Helene
Marjana Vovk

pohod3b.jpg
križev pot
Marjana Vovk

V vasi Draga stoji cerkev sv. Helene. Tu poteka stara romarska pot, kjer naj bi se bila v 9. stoletju na poti v Rim ustavila in maševala tudi sv. Ciril in Metod. Od cerkvice vodi po hribu navzdol zanimiv križev pot, saj se vije po strmi gozdni poti, štirinajst postaj (križev) pa je lesenih. Menda se je križev pot tu odvil le prvo leto, ko so ga postavili - ker je pot prestrma in preozka, se zdaj verniki zberejo raje v cerkvi.

4. Zdravilna voda?

pohod4.jpg
zdravilna voda
Marjana Vovk

Na začetku križevega pota pod cerkvijo sv. Helene stoji znamenje z Marijo, pod katerim teče voda, ki ima menda zdravilne moči, verjamejo ljudje, ki so še do nedavnega ponjo hodili iz bližnje in daljne okolice. A očitno je čudežna voda zdaj (upamo, da začasno) presahnila, saj ob našem pohodu o njej ni bilo ne duha ne sluha. 

5. Bela Cerkev

pohod8.jpg
Bela cerkev
Marjana Vovk

pohod5.jpg
Bela cerkev
Marjana Vovk

Ljudsko izročilo pravi, da je vas Bela Cerkev dobila ime po beli, zidani cerkvi, ki se je že od daleč razlikovala od preostale lesene arhitekture v prostoru. Cerkev sv. Andreja še danes dominira na vrhu vasi in velja za eno najstarejših farnih cerkva na Dolenjskem. Ob njej stoji Hiša žive dediščine, ki je zaživela v prostorih nekdanje Osnovne šole Bela Cerkev, v kateri je pouk potekal kar 110 let. Prostori stavbe so namenjeni delovanju društev in stalnima razstavama arheološke zbirke replik najdb na območju občine in nekdanjega šolskega inventarja in učnih pripomočkov. Vsebina hiše ponuja vpogled v življenje lokalnih prebivalcev z različnih zornih kotov in zgodovinskih obdobij. 

6. Škratova luknja

pohod6.jpg
Škratova luknja
Marjana Vovk

Ljudsko izročilo pravi, da je pred davnimi časi pod vasjo Bela Cerkev vodil dolg rov. V rovu so živeli prijazni škratki, ki so radi pomagali ljudem. Mir v vasi je skalil nadut mladenič, ki se je nekega dne preselil v vas. Škratov ni maral in jih je preganjal, zato so se ti po svojem rovu umaknili na bližnji Vinji Vrh. Ljudje, ki so ostali brez pomoči škratov, so ničvrednega mladeniča izgnali iz vasi, vendar se škratje kljub temu niso vrnili. Ljudem so pretili hudi časi. Da vas ne bi propadla, se je najstarejši škrat odločil, da bo ljudem vseeno pomagal, vendar se jim ni nikoli prikazal ob belem dnevu.

7. Rimsko grobišče

pohod7.jpg
rimsko grobišče
Marjana Vovk

V antičnem obdobju je na prostoru današnje Bele Cerkve, na ozkem ravninskem delu med Krko in Vinjim Vrhom, potekala pomembna cesta, ki je povezovala osrednji rimski imperij z njegovimi vzhodnimi provincami. V 50. letih 20. stoletja so ob izgradnji ceste tu našli rimske grobove, zato danes pod Belo Cerkvijo stoji prezentacija temeljev in ograje grobnice bogate rimske družine. Ostanki grobišča so iz 2. stoletja, poleg njih pa je še kamniti steber, nenapisni miljnik, ki pa je bil na to mesto pripeljan iz Leskovca pri Krškem.

(8. Zanimivost ob poti: lesena ograja, na kateri so vrezani verzi pesmi Veseli pastir Simona Gregorčiča. Za njo stoji cerkvici podobna stavba, ki pa je očitno hlev za ovce.)

9. Cerkev sv. Jožefa na Velikem Vinjem Vrhu

pohod9.jpg
Cerkev sv. Jožefa na Velikem Vinjem Vrhu
Jože Tomšič

Stoji na 392 metrih nadmorske višine, na območju enega največjih železnodobnih (halštatskih) utrjenih naselbin na Slovenskem. V bližini so našli tudi številna gomilna grobišča in rimske grobove. Stara je tudi cerkev sv. Jožefa, sakralni objekt naj bi bil na tem mestu že pred letom 1074. Zgodovinski zapisi pričajo tudi o tem, da sta v 16. in 17. stoletju tu stali dve cerkvi, ki sta leta 1815 pogoreli zaradi udara strele. Obnovili so samo eno, ki pa ima posebno zanimivost: zvonik je ločen od glavne stavbe in ima preddverje s freskami na stropu.

10. Velika stara preša je danes le še zanimiv okras (in klopca) pred eno od zidanic.

pohod10.jpg
starinska preša
Marjana Vovk

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 46, 8.11.2019