Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Šesti Drama Festival

T.P., 18.05.2019 20:00:00

Med 25. in 31. majem se bo na velikem odru SNG Drame Ljubljana zgodil že šesti Drama Festival. Ta bo letos povsem mednaroden, zaznamovale pa ga bodo vrhunske poetike nekaterih najboljših slovenskih in tujih režiserjev, ki delujejo v širšem evropskem prostoru ter s tem pomagajo razširjati in bogatiti umeščanje lokalnega oziroma narodnega v posamezni gledališki kulturi.

Delite na:
Šesti Drama Festival
Lev Nikolajevič Tolstoj Moč teme Marijana Janković

Sedem izbranih predstav iz Hrvaške, Srbije, Črne gore in Češke, ki bodo uprizorjene na velikem odru Drame, se bo potegovalo za nagrado občinstva za najboljšo uprizoritev festivala. Nagrada bo poimenovana po vrhunskem igralcu Drame ter velikanu slovenskega gledališča in filma, Jerneju Šugmanu.

Ena od posebnosti letošnjega festivala bo programski poudarek na hrvaški gledališki ustvarjalnosti, ki je v letošnji sezoni postregla s številnimi vrhunskimi uprizoritvami. Na odru Male drame bo na sklepni večer Drama Festivala predpremierno predstavljena še uprizoritev prihajajoče sezone 2019/20, avtorski projekt po izbranih delih Rudija Šeliga Izobčenke v režiji Mirjane Medojević, ki bo programsko premiero doživel konec septembra. Tudi letos bodo osrednji festivalski program na ploščadi pred Dramo dopolnjevali pogovori z gostujočimi ustvarjalci po odigranih predstavah, poljudnostrokovni gledališki dialogi in pogovori na festivalskem vrtu Drama Kavarne ter že tradicionalna uvodni in sklepni koncert. Festival bo zaznamovala še sklepna prireditev avtorskega projekta Nika Škrleca, Študije bananinega olupka, ki je v okviru Drama Laboratorija v realnem in digitalnem prostoru potekal celotno sezono 2018/19.

6. Drama Festival 1
Sebastijan Horvat in Milan M. Marković po drami Michelangelo Buonarroti Miroslava Krleže Michaelangelo
Marko Ercegović

Uprizoritve tujih gledališč na velikem odru

Vsaka od sedmih uprizoritev, ki se bodo v festivalskem tednu zvrstile na velikem odru, na svoj izvirni način izkazuje moč sodobnega gledališča. Uprizoritve na festival povabljenih gledališč se ukvarjajo tako z družbenopolitično kot z intimno močjo gledališke umetnosti. Pri tem se močno razlikujejo in v tej raznovrstnosti prikazujejo široko pahljačo možnosti sodobnega gledališkega izraza.

6. Drama Festival 3
Rainer Werner Fassbinder Strah jesti dušo
Jakob Jira
Šesti Drama Festival se bo v soboto, 25. maja, slavnostno začel z uprizoritvijo Michelangelo po drami Miroslava Krleže Michelangelo Buonarroti v režiji Sebastijana Horvata, nastalo v koprodukciji Dubrovniških poletnih iger in Hrvatskega narodnega kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka. V nedeljo, 26. maja, bo na sporedu nagrajena odrska priredba filma Rainerja Wernerja Fassbinderja Vsi drugi se imenujejo Ali iz Národnega divadla Brno, Strah jesti dušo v režiji cenjenega režiserja Jana Friča. V ponedeljek, 27. maja, se bo predstavilo Zagrebačko kazalište mladih z Gostiščem Eden Juli Jakab, Árpáda Schillinga in Éve Zabezsinszkij na osnovi igralskih improvizacij v režiji znamenitega madžarskega režiserja Árpáda Schillinga, v torek, 28. maja, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu z Igralko v avtorstvu in režiji slovitega francoskega dramatika in režiserja Pascala Ramberta in v sredo, 29. maja, Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju z eksplozivno uprizoritvijo Marxovega Kapitala v režiji izjemnega Andrása Urbána. V četrtek, 30. maja, se bo predstavilo Srpsko narodno pozorište Beograd z uprizoritvijo drame Leva Nikolajeviča Tolstoja Moč teme v režiji enega najvidnejših srbskih režiserjev mlajše generacije, Igorja Vuka Torbice. Festival bo 31. maja na velikem odru zaokrožilo gledališče Satiričko kazalište Kerempuh iz Zagreba z uprizoritvijo Šest oseb išče avtorja Luigija Pirandella v režiji enega mednarodno najbolj znanih hrvaških režiserjev, Oliverja Frljića. Predstave se bodo začele ob 19. uri in bodo opremljene s slovenskimi in angleškimi nadnapisi. Po predstavi bo vsak večer na ploščadi pred Dramo pogovor z ustvarjalci uprizoritev.

6. Drama Festival 3
Rainer Werner Fassbinder Strah jesti dušo
Jakob Jira

Objavljeno v reviji Vklop št. 19, 9. 5. 2019.