klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

medved Svet24.si

Srečanje z medvedom – kako ravnati?

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Šesti čut izdal Evo Hren

Teja Pelko, 07.10.2019 11:00:00

Na letošnji Popevki sta slavili ženski izvajalki.

Delite na:
Šesti čut izdal Evo Hren
Eva Hren s 'sokrivcem' za njeno zmago, Žigom Pirnatom Marko Vavpotič, M24.si

Eva Hren je s pesmijo Šesti čut osvojila občinstvo, Ana Soklič pa strokovno žirijo – in to dvojno: za skladbo Temni svet ji je namreč ta podelila tako nagrado za najboljšo interpretacijo kot veliko nagrado za najboljšo skladbo v celoti.

Popevka 3
Ana Soklič je bila nagrad zelo vesela.
Marko Vavpotič, M24.si

Podkovana ušesa Alenke Godec, Jureta Robežnika, Mojce Menart in Gaberja Radojeviča so poleg omenjenih podelila še tri strokovne nagrade: za najboljše besedilo jo je prejel Tomaž Hostnik za skladbo Kam bi šla, ki so jo odpeli Vudlenderji, za najboljšo priredbo Aleš Avbelj za skladbo Res čudovito v izvedbi Amadee Begovič, za mladega obetavnega avtorja ali izvajalca pa Ajda Stina Turek, ki je nastopila s skladbo V melodiji večnega dueta.

Popevka 9
Pevki Nina Strnad in Julija Lubej
Marko Vavpotič, M24.si

Skupno smo sicer slišali 11 novih popevk. Poleg že omenjenih so na odru studia 1 Televizije Slovenija nastopili Eva Boto in Gašper Rifelj (Dovolj je poletja), Rok Lunaček (Ljubezen), Vudlenderji (Kam bi šla), 2B (Ko bi jaz), Sergije Lugovski (Zdaj je, kar je), Julija Lubej (Midva) in Dare Kaurič & New Swing Quartet (Kam je vsa ljubezen šla?).

Popevka 11
Alenka Godec med predajo nagrade za mladega obetavnega avtorja ali izvajalca Ajdi Stina Turek
Marko Vavpotič, M24.si

»Zelo sem presenečena. Šesti čut mi je pri tem popolnoma odpovedal. Imela sem že pripravljene superge, da končno sezujem petke in lepo počasi končamo to sago. Na Facebooku so bili sicer odzivi res zelo dobri, še preden se je zadeva začela, a vseeno. To, da dobiš glasove občinstva, je posebna stvar za glasbenika. Nekako sem – če že – računala na kakšno strokovno nagrado, a je bilo res toliko čudovitih skladb. Prepričana sem bila, da bo zmagal Sergije Lugovski, saj je le član Modrijanov, ki nastopajo po vseh slovenskih odrih in osvajajo ljudska srca, jaz pa sem bolj kitaristka in se bolj gibljem v strokovnih krogih, tako da sem zelo hvaležna vsej Sloveniji. Vesela in srečna sem, da se jih je dotaknila skladba, za katero je v celoti 'kriv' Žiga Pirnat. On me je tudi povabil k sodelovanju. Z Žigo imava res super kemijo, ne potrebujeva dosti besed, da se dogovoriva in začutiva, tako da je šlo vse skupaj zelo hitro,« nam je po zmagi povedala Eva. Za glasbenico je v studiu navijalo kup prijateljev, pa tudi njen sin Hugo, ki pa ni zdržal do konca.

Popevka 10
Legendarni člani New Swing Quarteta
Marko Vavpotič, M24.si

Popevka 8
Basist skupine Dan D Nikola Sekulović je navijal za fanta iz skupine 2B, brata Gašperja in Primoža Miheliča.
Marko Vavpotič, M24.si

Tudi Ana je bila nad nagradama zelo presenečena. »Ne morem verjeti. Po končanem nastopu sem mislila, da je to to. A se je izkazalo, da ni bilo. Res sem vesela. Zame je to potrditev – še posebej nagrada za najboljšo interpretacijo. Človek namreč dela, gradi, se trudi, in to mi je res čast, ki me bo grela še naprej,« nam je dejala Ana. Avtor njene skladbe je bil v celoti Matevž Šalehar – Hamo. »S Hamom sva kolega kar lep čas, nastopala sva že skupaj, upam pa, da bova sodelovala tudi v prihodnje.

Poklicala sem ga in vprašala, ali ima morda kakšno skladbo, ki ni toliko tipično popevkarska. Poslal mi je pesem Temni svet in dejala sem mu, da to res ne bo šlo. Odvrnil mi je, naj vseeno poskusim, in potem sem na razpis poslala samo klavir in vokal. Nato so stvari stekle in res sem vesela,« nam je razkrila glasbenica, ki se je tudi na festivalu počutila odlično. »Veliko je bilo novih obrazov, tako da smo stkali nove vezi. Tudi skladbe so bile čudovite. Precej radijskih pesmi je bilo, tako da jih bomo še slišali,« se veseli Ana. Njo pa bomo lahko kmalu slišali peti narodno-zabavna besedila, saj pripravlja zelo zanimiv projekt z naslovom Diamanti so večni, v katerem bo s prijatelji glasbeniki narodno-zabavna besedila predstavila v soul in jazz preobleki. Še pred tem pa jo čakajo nastopi v Dubaju.

Popevka 6
Rok Lunaček in Dare Kaurič
Marko Vavpotič, M24.si

Popevka 5
Glasbenik Slavko Ivančić in generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc
Marko Vavpotič, M24.si

Osmoljenec letošnje Popevke, če gledamo količino želez v ognju (imel je namreč kar tri: bil je avtor besedila pesmi, ki jo je pel Sergije Lugovski, z Daretom Kauričem soavtor besedila, ki so ga peli Dare Kaurič in New Swing Quartet, predstavil pa se je tudi z avtorsko pesmijo Ljubezen), je bil Rok Lunaček, ki pa si tega – vsaj glede sebe – ni preveč jemal k srcu. »Vsi me trepljajo po rami, ker sem bil na koncu prvi od zadaj. (smeh) A jaz sem kantavtor in zame je to velika reklama, ker imam zelo ozek krog občinstva, ki pa zelo pije to glasbo. Zelo sem zadovoljen tudi s pesmijo, sem pa malo žalosten za Sergija Lugovskega ter Dareta in New Swing Quartet,« nam je povedal Rok, ki pa bo kljub »porazu« pisal in nastopal še naprej.

Samo ta teden bo luč sveta ugledalo osem novih skladb. »Vsi me sprašujejo, kako lahko tako veliko napišem, jaz pa jim odvrnem: Kako pa lahko barabe tako veliko pokradejo? Tako da, ja, kot avtor bom še naprej pogosto prisoten, kot izvajalec pa mi je lepo občasno nastopati, ker se zavedam, kje približno je moje mesto. Emocionalno mesto je pa pri meni dobro,« poudarja Rok. Kako je bil videti na odru, pa bo izvedel šele čez kakšen teden dni, ko bo stvar že malo za njim. »Zelo nerad se gledam. Ko nastopaš, je to vendarle neka odgovornost. Občutek imaš, da je to za vedno, ko nastopajo drugi pa si rečeš: Jaz sem svoje naredil, to je to.«

Popevka 7
Rok Švab je prišel spodbujat sočlana skupine Modrijani Sergija Lugovskega.
Marko Vavpotič, M24.si

Popevka 4
Sovoditelj večera Jože Robežnik in urednik razvedrilnega programa RTV Slovenija Vanja Vardjan na zabavi po Popevki
Marko Vavpotič, M24.si

Vse pesmi na Popevki so izvajalci odpeli v živo ob spremljavi revijskega orkestra RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Patrika Grebla in Žige Pirnata, ki je dirigentsko paličico prevzel pri dveh skladbah. Skozi festivalski večer sta občinstvo pred televizijskim in radijskimi sprejemniki popeljala televizijski voditelj Mario Galunič in gostitelj nedeljskih popoldnevov na TV Slovenija Jože Robežnik.

Tudi tokratna Popevka ni minila brez spremljevalnega programa. Najprej so se ustvarjalci festivala poklonili Stanetu Manciniju, enemu od prepoznavnih pevcev zlatega obdobja slovenske popevke, ki je na začetku septembra preminil v 89. letu starosti. Njegovo Mandolino, s katero je slavil na prvem festivalu Slovenska popevka, je odpela Nina Strnad. V nadaljevanju pa so se vsi nastopajoči na letošnji Popevki sprehodili po bogati zakladnici slovenskih popevk. Vsak izvajalec si je izbral in odpel delček ene, ki mu je posebej blizu oziroma s katero ga povezuje posebna zgodba ali prigoda.

Po tem, ko so se ugasnile kamere, se je dogajanje preselilo v avlo. Ustvarjalci in gledalci so ob hrani in pijači izmenjavali mnenja o letošnji Popevki. Vse je zelo presenetilo, da je Sergije pri občinstvu osvojil le četrto mesto, saj so bili prepričani, da bo zmagal, in to z naskokom, žal pa njega o tem nismo mogli povprašati, saj ga tam – niti kogarkoli drugega od Modrijanov – nismo videli.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 38, 19.9.2019