Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Samo najboljše za najmlajše

Sonja Javornik, 10.08.2019 11:00:00

Med novimi knjižnimi izdajami je tudi nekaj pravih poslastic za otroke. Tokrat predstavljamo nekaj prevedenih del, ki so primerna že za najmlajše.

Delite na:
Samo najboljše za najmlajše
knjiga miš

Zgodba o luknji

Čarli najde luknjo. Odlično, luknja samo zanj! Pospravi jo v žep in se odpravi naprej. Toda kmalu ugotovi, da luknje ni dobro imeti ne v žepu ne v nahrbtniku … Ob tej zabavni in izvirni slikanici avstralske avtorice Kelly Canby bodo mladi bralci razmišljali o dobrih in slabih plateh lukenj. Zakaj jih nekateri predmeti potrebujejo, drugi pa ne? Kako to, da je luknja komu pomembna, drugi pa v njej ne vidijo nič posebnega? Krasna priložnost za pogovor o različnih lastnostih, okusih in pogledih na svet!

Zgodba o luknji_naslovnica_big.jpg
knjiga
miš

Prostor na skali

 Tjulnjica in njen mladič priplavata do skale. Iščeta zavetje, toda skala je polna. Na njej že živijo tjulnji in ju od daleč odganjajo: »Na tej skali ni prostora!« Bosta tjulnja našla varen dom? Vsaka zgodba ima dve plati, na srečo tudi ta. To je pripoved o sočutju, sprejemanju in ljubezni do drugih bitij. Izviren, palindromski format slikanice bo pritegnil otroke, s svojim sporočilom pa slikanica bralce vseh starosti uči empatije in spodbuja pogovore o deljenju - najprej igrač in hrane, potem pa tudi pogovore o kompleksnejših stvareh, na primer sobivanju z različnimi ljudmi. Slikanica je bila nominirana za avstralsko literarno nagrado Indie Book Award 2019.

Findus se odseli

 Pettersson se je naveličal, da ga Findus s svojim poskakovanjem po postelji prebuja vsako jutro ob štirih, zato mu zagrozi, da bo prestavil njegovo posteljo ven iz hiše, če se to ne bo nehalo. Findusu pa je ta zamisel všeč. Potemtakem bo lahko skakal po postelji, kolikor mu bo srce poželelo. Ampak kako zabavno je pravzaprav živeti čisto sam? 

Slikanica je delo večkrat nagrajenega švedskega avtorja Svena Nordqvista. Zbirka dogodivščin mačka Findusa je uvrščena na seznam petih najboljših otroških knjig na Švedskem. Podobe v njegovih knjigah so hkrati barvite in polne podrobnosti.

ATI V ZAGATI_oprema.jpg
knjiga
mk

 Ati v zagati

 Očetje so vseh vrst, oblik in velikosti. Lahko so visoki ali majhni, mladi ali stari, modri ali trapasti, šaljivi ali resni, glasni ali tihi. Nekateri očetje so dobri in nekateri slabi. To je zgodba o Franciju in njegovem atiju Dragu, ki ju življenje postavi pred hude preizkušnje. Neizmerno se imata rada in to jima pomaga prebroditi čisto vse težave.

Findus_se_odseli.jpg
knjiga
didakta

Avtor te zabavne zgodbe je britanski komik in pisatelj David Walliams, najbolj priljubljen avtor za otroke v Angliji ta hip. Njegove knjige so še vedno trdno zasidrane na vrhovih knjižnih lestvic, prejele so številne nagrade. V slovenskem prevodu navdušujejo že Babica barabica, Mihec milijarder, Zlobna zobarka, Tiranska teta, Mišburger, Dedkov veliki pobeg in serija Vsi ti obupno obupni otroci. 

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 31, 26. 7. 2019