gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Katera serija je bila pa vam najljubša?

T. T., Vklop, 12.06.2018 19:01:47

Leto 2018 je jubilejno za nekatere nepozabne TV-serije; za vas smo jih zbrali na enem mestu.

Delite na:
Katera serija je bila pa vam najljubša?
Seks v mestu, 20 let Revija Vklop

Devetdeseta so bila čas, ko je bil svet za spoznanje manj zakompliciran, kot je danes. Pomenila so zlato dobo televizije, v kateri so malim zaslonom dominirale mnoge priljubljene serije, med njimi Seks v mestu, ki 20-letnico predvajanja prve epizode praznuje v sredo, 6. junija. Leto 2018 pa je jubilejno še za nekatere druge nepozabne TV-serije; za vas smo jih zbrali na enem mestu.

Seks v mestu, 20 let

Ko je premiero doživel Seks v mestu, ni nihče predvidel, da bo postal najbolj gledana serija naslednjih šest let, niti HBO, ki je podprl v marsičem kontroverzno vsebino. Drzna poteza se je izplačala, saj so zgodbe o štirih različnih newyorških ženskah v tridesetih, ki se prebijajo skozi profesionalne in zasebne izzive, doživele velikanski komercialni uspeh, dva celovečerca in si pridobile vpliv, ki je segal na številna področja, od mode do socioloških znanosti, ter TV-mreže spodbudile k snemanju serij z ženskami v osrednjih vlogah. Bilo je še marsikaj pozitivnega: serija je pokazala, da so lahko tudi samske ženske uspešne, zadovoljne in izpolnjene ter (seksualno) svobodne. Drugo vprašanje pa je njena dediščina. V zadnjih dveh desetletjih se je namreč zgodilo več pomembnih socioloških premikov, zaradi katerih bi se Seks v mestu danes znašel v težavah. Malodane izključno belopolta igralska zasedba, diskriminacija po spolnih preferencah in rasi, poudarjanje materializma, neresen pristop, nerealno življenje glavne protagonistke, ki si je zgolj s pisanjem kolumn omogočila bleščeč življenjski slog … In malodane pravljično tovarištvo četverice, ki je svojo realno sliko nehote pokazalo za kamerami. Da se igralke med snemanjem niso razumele, tudi ali predvsem zaradi različnih honorarjev, se je šušljalo že takrat, vrhunec pa so nesoglasja doživela lani jeseni, ko je ideja o snemanju tretjega filma propadla zaradi nasprotovanja Kim Cattrall, ki je upodobila Samantho. Jezo do svoje stare nasprotnice Sarah Jessice Parker (Carrie) je nazorno pokazala v vrsti spletnih zapisov, v katerih je nekdanjo igralsko kolegico označila za hinavko, ki si prizadeva nositi masko prijaznega dekleta. In kaj četverica počne danes? SJP je doživela kritiško priznanje v HBO-jevi Ločitvi, Cynthia Nixon (Miranda) se poteguje za guvernerko New Yorka, Kim Cattrall in Kristin Davis (Charlotte) sta se bolj ali manj uspešno vrnili na televizijo.

Možnost za nove epizode: zgolj teoretična.           

serije obl.png
Oh, ta sedemdeseta
Revija Vklop
Oh, ta sedemdeseta, 20 let

V humoristični seriji o odraščanju najstnikov v 70. letih minulega stoletja smo doživeli osamosvajanje žensk, slutili, kaj prepovedanega počnejo mladi, da jim gre tako močno na smeh, in uživali ob živem studijskem občinstvu, kar je danes redkost. V osmih letih se je v zakulisju serije nabralo marsikaj: Mila Kunis je na avdiciji zamolčala svojo resnično starost (štela jih je le 14), svoj prvi poljub v življenju je dobila prav na snemanju, od Ashtona Kutcherja, s katerim sta danes poročena in starša dvema otrokoma. Liso Robin Kelly, ki je igrala Ericovo starejšo sestro, so zamenjali zaradi zasvojenosti z mamili, ki so jo leta 2013 tudi spravila v prerani grob, glavni igralec Topher Grace je po odhodu iz serije v celoti pretrgal stike s soigralci, Dannyja Mastersona, ki je igral Stevena, pa so štiri ženske lani obtožile spolnega napada. Slednji trenutno z Ashtonom ter občasno Wilmerjem Valderramo (Fez) igra v seriji The Ranch. 

Možnost za nove epizode: glede na predčasni Topherjev odhod in serijo Ranch zelo majhne.

Simpatije, 20 let

Ena izmed največjih najstniških serij 90. let je bila pomembna odskočna deska za poznejšo kariero Katie Holmes, Michelle Williams, Jamesa Van Der Beeka in Joshuo Jacksona, ki so s Simpatijami čez noč postali zvezde in se s kompleksnimi in iskrenimi dialogi, zrelimi temami ter prvim gejevskim poljubom na televiziji zapisali v zgodovino. Vse od zadnje epizode leta 2003 govorice o oživitvi ne potihnejo. »Pri tej seriji mi je bilo všeč, ker je obstajala v času pred družbenimi mediji, internetom, mobilnimi telefoni. Če sem iskrena, mi je všeč tako, kot je,« je željo po vrnitvi zanikala Katie.

Možnost za nove epizode: le ob primerno visoki finančni spodbudi.

serija.png
Dosjeji X
Revija Vklop

Dosjeji X, 25 let

Kultne ZF-serije, ob kateri so se nam ježili lasje in je znova podžgala vero v obstoj vesoljcev (ki jih Cia seveda skriva pred javnostjo), skoraj ne bi posneli, saj je noben TV-studio ni hotel. Avtor Chris Carter je idejo za zgodbo med drugim dobil v raziskavi, po izsledkih katere naj bi 3,7 milijona Američanov verjelo, da so jih ugrabili Nezemljani. V vlogi Scullyjeve so sprva hoteli Pamelo Anderson, a se nazadnje pravilno odločili za rdečelaso novinko Gillian Anderson,  ki nas je skupaj z Davidom Duchovnyjem devet sezon držala v napetosti »bosta-ne bosta«. Ker je bila od Davida veliko nižje rasti, je na snemanju, da bi bila oba v kadru, večkrat stala na podlagi, ljubkovalno imenovani »škatla Scully«. Leta 2016 sta se v »televizijskem novem valu« zdaj uveljavljena igralca vrnila še za dve (ne ravno izjemni) sezoni. 

Možnost za nove epizode: Gillian je dejala, da je z Dosjeji opravila, kar najverjetneje pomeni, da je serije zdaj res nepreklicno konec.

serija tel.png
Will in Grace
Revija Vklop

Will in Grace, 20 let

S številnimi nagradami ovenčana humoristična serija, ki je LGBTQ-skupnost javnosti približala bolj kot kdorkoli dotlej, je bila v svoji naravnosti, neposrednosti in političnosti nekaj skorajda revolucionarnega. Nihče pa ni pričakoval, da bo komični kratki film, s katerim se je septembra 2016 originalna zasedba lotila tekme za predsednika ZDA, natančneje Trumpa, nemudoma postal viralna uspešnica, ki je nato čisto nepričakovano vodila v oživitev serije, ki ima za prihodnje leto napovedano že 11. sezono. Njeni glavni liki so malce bolj zreli, a ne preveč: jezična Karen z visokim glasom je še vedno 'politično nekorektna', Willa in Jacka skrbi staranje, Grace je zelo uspešna, ločena in začasno nastanjena, kje drugje kot pri Willu. Zabavna četverica je torej spet doma. Bolje 20. obletnice res ne bi mogli praznovati. 

Možnost za nove epizode: velika.

serije fraiser.png
Fraiser
Revija Vklop

Frasier, 25 let

Igrati en in isti lik dve desetletji ni mačji kašelj. Kelseyju Grammerju je to uspelo, ker Kelsey je enostavno bil dr. Frasier Crane. Tisti nevrotični psihoterapevt Crane, ki je po uspehu v sitcomu Na zdravje dobil čisto svojo serijo, v kateri se je po ločitvi od žene Lilith vselil skupaj z nergavim očetom Martinom (igral ga je februarja letos umrli John Mahoney) in nadutim bratom, prav tako psihoterapevtom Nilesom (David Hyde Pierce). 63-letni Kelsey, čigar glas boste prepoznali v naslovni skladbi serije, občasno še dela, med drugim posoja glas Sideshow Bobu v Simpsonovih, sicer pa po družinskih tragedijah, kot je bil umor njegove sestre Karen leta 1975, ki ga je pahnil v zasvojenost, končno uživa v miru. Iz štirih zakonov ima sedem otrok, najmlajši šteje poldrugo leto.

Možnost za nove epizode: po smrti Mahoneyja so pogovori o morebitnem nadaljevanju zastali.

serija roseanne.png
Roseanne
Revija Vklop

Roseanne, 30 let

Še ena, ki okroglo obletnico praznuje z novimi epizodami, in še ena, ki se je vrnila v velikem slogu in v polni zasedbi. Connorjevi so še vedno pripadniki delavskega razreda, še vedno brez dlake na jeziku, z bojevito matriarhinjo Roseanne na čelu. Roseanne Barr, glavna igralka, komičarka in soavtorica serije, ki je leta 2012 na volitvah za predsednika države zasedla šesto mesto, tako kot njena protagonistka, odkrito podpira Trumpa – za kar se ji je ta osebno zahvalil. Za zdaj ni videti, da bi njena politična stališča negativno vplivala na gledanost serije.

Častne omembe

V 2018 praznujejo 25 let Beavis in Butthead, Zvezdne steze: Deep space 9 in Power Rangers, 20 let Felicity, 15 let Odbita rodbina, 10 let pa Kriva pota, Na robu znanosti, Sinovi anarhije in Prava kri.

Preberite tudi: Bili smo na koncertu The Rolling Stones v Londonu. Kliknite TUKAJ!