Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Rammsteini po desetih letih prižgali vžigalico

Žan Gulič Nosan, Vklop, 17.06.2019 19:01:29

Dolgo pričakovani sedmi Rammsteinov studijski album vnaša v glasbeno industrijo novo stopnjo kontroverznosti, ki je postala že skoraj unikatna znamka skupine, ki jo uvrščamo v slog Neue Deutsche Härte.

Delite na:
Rammsteini po desetih letih prižgali vžigalico
Rammstein leta 1994, ob začetku svoje kariere. Rammsteinworld

Glasbena skupina Rammstein, ki vse od nastanka leta 1994 nastopa v nespremenjeni zasedbi, je po letu 2011, ko so izdali skladbo Mein Land, nazaj. Zasedba, ki je znana predvsem po pesmih, kot so Du Hast, Engel, Mein Herz Brennt, Amerika, je do letošnjega maja izdala šest albumov, Herzeleid, Sehnsucht, Mutter, Reise, Reise, Rosenrot in Liebe Ist Für Alle Da. Večina albumov je platinastih. Zadnja plošča, ki jo na kratko imenujemo LIFAD, je izšla pred slabimi desetimi leti. Novi, skrivnostni album, na njem je le vžigalica na belem platnu in uradno niti nima naslova, nekateri ga imenujejo »Neimenovani«, drugi preprosto »Rammstein«, je v prvem tednu od izida zasedel prvo mesto na lestvici iTunes prodaj.

Začelo se je leta 2018, ko so pevec Till Lindemann, glavni kitarist Richard Z. Kruspe, basist Oliver »Ollie« Riedel, Paul H. Landers, igralec na ritmično kitaro, Christian »Flake« Lorenz, znan kot mojster klaviatur in občasni mučenik na odru, ter bobnar Christoph »Doom« Schneider vstopili v La Fabrique, studio v francoskem mestu Saint-Rémy-de-Provence. Skoraj deset let idej, več kot 28 potencialnih pesmi, so predelali v album, ki vsebuje (zanje tipično) 11 pesmi. Ne preveč, ne premalo. Do leta 2019 so bili poleg ustvarjanja aktivni tudi na družbenih omrežjih, kjer so pogosto objavljali slike v studiu in promocijske slike novih videov.

25. marca 2019 pa se je začela kontroverznost. Na internetu se je pojavil kratek video, ki je prikazoval večino članov zasedbe na vislicah, zraven pa so bile le rimske številke XXVII.III.MMXIX in Deutschland. Video je sprožil zgražanje v judovski skupnosti, saj je scena močno spominjala na koncentracijsko taborišče. Tri dni kasneje, XXVII.III.MMXIX, je izšel videospot za prvi singel. Video za pesem Deutschland, ki je v dveh mesecih na portalu YouTube zbral spoštljivih 52 milijonov ogledov, prikazuje zgodovino Nemčije in na koncu prikaže še njeno možno prihodnost. Prikazuje Nemčijo, ko so jo zavzemali Germani, tretji rajh, Nemško demokratično republiko, celotno zgodovino v slabih desetih minutah. Judovski skupnosti pa so se v zgražanju pridružili še goreči desničarji, saj je Nemčijo upodobila odlična temnopolta igralka Ruby Commey, pa tudi nekateri levičarji, ki so refren »Über Allen« zamešali z znanim nacističnim vzklikom »Über Alles«. Skoraj istočasno so izdali še delne naslove preostalih desetih pesmi in njihove dolžine in čakanje se je nadaljevalo.

3
Video za pesem "Deutschland" je v dveh mesecih na You tubu zbral 52 milijonov ogledov.
allthingsloud

Od 16. do 19. aprila so se na omrežjih, kot so Instagram, Facebook in seveda YouTube, pojavili kratki odseki vseh enajstih pesmi. Pesmi Deutschland so se pridružili Radio, Zeig Dich, Ausländer, Sex, Puppe, Was Ich Liebe, Diamant, Weit Weg, Tattoo in Hallomann. 18. aprila se je pojavila tudi naslovna slika albuma, vžigalica. Sedem dni kasneje so po nekaterih evropskih radijih predpremierno predvajali Radio, medtem ko so v Kölnu, Hamburgu in Berlinu prikazali nov videospot za omenjeno pesem. Radio, ki je bil premierno predstavljen dan kasneje, prikazuje Rammsteine, ki v živo izvajajo pesem Radio v radijskem studiu v okolici Berlina. Pesem govori o cenzuri pesmi z zahoda, cenzuri nasploh in uporu proti njej. Ker Rammsteini izvajajo kontroverzno pesem, jih v studiu obišče policija. Pred arestom in po mnogih udarcih s pendreki pa se izkaže, da so člani zasedbe le hologrami. Čeprav je pesem postavljena v Vzhodno Nemčijo, pa zastave Evropske unije v videu nakazujejo povezavo s to skupnostjo, ki je letos sprejela kontroverzno direktivo, ki vsebuje še bolj kontroverzni trinajsti člen o avtorskih pravicah.

4
V videu igra glavno vlogo temnopolta igralka Ruby Commey.
bmb

Naposled se je čakanje končalo. Na glasbenem portalu Spotify se je 17. maja točno ob polnoči premierno predvajal sedmi album ene izmed najboljših nemških glasbenih skupin. Po pesmih Deutschland in Radio je sledil Zeig Dich ali po slovensko Pokaži se. Pesem se začne z zborovskim petjem v kvazi latinščini. Pesem, ki ji je večina ob izidu delnega naslova dala naslov Fi*k Dich (po slovensko Je*i se), obtožuje Cerkev od nemoralnega vedenja, prodaje odpustkov do pedofilije in drugih zločinov in v refrenu zahteva, da se obsojeni prikažejo.

1
Novi "Neimenovani" album je v prvem tednu od izida zasedel prvo mesto na lestvici iTunes prodaj.
metalwani

Ausländer ali Tujec je pesem, v kateri so mnogi pred njenim izidom videli kontroverznost, saj bi potencialno lahko govorila o enem izmed največjih problemov sodobne Evrope, migracijah. Namesto tega pa je postala nekak »Du hast« novega albuma, komad, na katerega se lahko pleše in je primeren tudi za tiste, ki jim niso pogodu trše note. Poleg za Rammstein tipične seksualne vsebine pa je sporočilo lahko tudi to, »da se je treba učiti jezike« (»Dass man Sprachen lernen muss«). 28. maja je izšel videospot te pesmi, ki je sprožil nekaj kontroverznosti. Namesto pričakovane teme o migracijah govori o kolonializmu, člani zasedbe se namreč odpravijo na ozemlje plemena, kjer so čaščeni kot bogovi. Video prikaže domorodce v »najslabši« možni luči: ukvarjajo se z lovom (s kopji), ženske so pomanjkljivo oblečene, plesi ob ognju so stalnica ipd. Rammsteini pa so prikazani kot tipični konkvistadorji. V videu namreč širijo krščanstvo, učijo otroke španščino, se brezbrižno zabavajo, na koncu pa, kot sugerira besedilo samo, se za nekaj ur odpravijo v kolibe s predstavnicami ženskega spola. Izjemno komičen video se konča v podobnem slogu, pet članov se namreč odpravi novim dogodivščinam naproti, medtem pa Flake proti svoji volji ostane na otoku, kjer ga nato sicer okronajo za vladarja.

5
24. maja je skupina začela veliko turnejo po evropskih stadionih.
metalheadzone

Sledi komad, ki ga ni treba posebej predstavljati, Sex. Večina je pričakovala, da bo ta komad prevzel naslov komičnega, plesnega in igrivega tega albuma, a je ta naslov pripadal skladbi Ausländer. Govori o ženski, ki naj ne bi bila lepotica, a je vseeno dovolj seksualno privlačna, da se Till v preostanku pesmi podredi poželenju in potrebam. Poslušalec ima verjetno o tej skladbi podobno mnenje. Po prvih nekaj poslušanjih ne zveni nič posebnega, po nekaj predvajanjih pa ti vseeno priraste k srcu.

Puppe je po moji osebni presoji ena najboljših skladb novega albuma, mogoče celo ena boljših celotne diskografije. Govori o mentalno nestabilni osebi, ki ima sestrico, ki je prisiljena v prostitucijo. Osebi da sestra lutko, da ne bi bila sama, medtem pa gre na delo v sosednjo sobo. V dveh delih, ki sta precej mirna, a je vedno bolj opazna napetost situacije, opisuje bend ozadje zgodbe. Nato pa sliši oseba krik iz sosednje sobe, sestrica je mrtva, oseba pa vidi umor skozi ključavnico. V tem trenutku doživi poslušalec tako imenovani ušesni orgazem, sam doživi nekaj, česar navadni Rammsteinov oboževalec še ni doživel. Lindemann začne kričati, a to ni tipično kričanje, ki ga slišimo v komadih, kot so Zerstören, Benzin, Feuer Frei, Ich Will. Ti kriki so polni jeze, žalosti, depresije in dajo občutek, da oseba, ki medtem odgrizne glavo lutki, doživlja psihični zlom. Pesem naredi na poslušalca izjemen vtis, srhljivo ozračje in zgodba pa je podobna tisti iz pesmi Wiener Blut, ki sicer govori o resničnem dogodku, in sicer o primeru Fritzl, ki je svojo hčerko v kleti do onemoglosti posiljeval in imel z njo tudi sedem otrok.

Sedmi komad Was Ich Liebe ali Kar ljubim govori o večni nesreči, češ vse, kar ljubim, se uniči, mora umreti. Govori o tem, da je treba za vsako srečo plačati, da vsaki sreči sledi agonija. Oseba se je sprijaznila, da ne bo srečna, da nima sreče v ljubezni, zato se odloči, da preprosto ne bo ljubila, saj noče posledično trpeti.

Naslednja skladba je Diamant, ki precej spominja na pesem That's My Heart, sicer zadnja pesem na za zdaj edinem studijskem albumu frontmana Rammsteinov. Till Lindemann ima, podobno kot Richard Kruspe, znan tudi kot frontman zasedbe Emigrate, svoj solo projekt. Pesem, ki lahko spominja na znani Shakespearov sonet številka 130, opeva osebo, ki je privlačna kot diamant. Balada, ki je doslej najkrajša v celotni Rammsteinovi diskografiji, pa se zaključi z dejstvom, da je oseba sicer lepa kot diamant, a da je konec koncev le kamen.

Naslednja v vrsti balad je Daleč stran ali v originalu Weit Weg. Začetek pesmi je verjetno precej bližji oboževalcem zasedbe Kraftwerk. Govori o trpljenju moškega, ki sanjari o ženski, ki mu je nedostopna in je daleč stran. Seveda pa se v tem komadu pojavi klasični problem vsakega, ki želi razumeti pomen besedila Rammsteinov. Vsaka pesem ima namreč mnogo različnih interpretacij in tudi ta ni izjema. Ena izmed meni zanimivih interpretacij je, da govori o soncu in luni. Tako blizu, a hkrati le redko videna na istem nebu istočasno. Časovno blizu, a nikoli skupaj.

Tattoo je verjetno eden izmed trših komadov celotnega albuma in eden izmed redkih s tega albuma, ob katerih lahko človek ves čas »headbanga«. Kratko in jedrnato govori o tem, kako kul je imeti tatu. In kako smo ljudje pripravljeni trpeti za lepoto. Seveda pa obstajajo ljudje, ki menijo, da ni Rammsteinovega komada, ki ne bi imel vsaj malo kontroverznosti. Na spletu sem posledično zasledil, da lahko govori tudi o označevanju Judov pred in med drugo svetovno vojno.

Rammstein zaključi svoj album na klasičen način, s še eno temačno in kontroverzno skladbo, Hallomann. Govori o neznancu, ki v svoje vozilo s pomfrijem vabi majhno deklico. Nato od nje želi, da mu poje in pleše, seveda pa se poslušalci ne moremo izogniti namigovanju na posilstvo in pedofilijo. V pesmi končno pride do izraza bas, proti koncu pa smo priča enemu izmed boljših kitarskih solov v celotni zgodovini Rammsteinov.

Meni osebno je album zadovoljil pričakovanja, predvsem z drugačnim pristopom v nekaterih skladbah, saj večina teh ni tipična za zasedbo. Album ni predolg, kljub dejstvu, da ob vsakem poslušanju ponovim skladbe, kot so Deutschland, Puppe in Hallomann, se lahko izteče v slabi uri. Prav tako ne manjka kontroverznosti, kar je, kot rečeno, znamka benda.

Na koncu je vredno omeniti, da je bend po izdaji albuma začel promocijo po srednji Evropi. Tovornjak, ki prevaža gigantsko vžigalico, je potoval po mestih, kot so Berlin, Katovice, Bruselj, Hamburg, Dunaj itd. Tovornjak za nekaj ur predvaja neimenovani album, obiskovalci pa lahko s pomočjo boginje Fortune zadenejo vstopnice za že zdavnaj razprodano turnejo po evropskih stadionih. Turneja, ki se je začela 24. maja za člane kluba LIFAD v nemškem mestu Gelsenkirchen in se končna 23. avgusta na nam najbližjem Dunaju, je bila razprodana v dobrih štirih urah od začetka prodaje vstopnic. Zaradi velikega zanimanja so pozneje dodali dodatne koncerte v Gelsenkirchnu, Münchnu, Dresdnu, Parizu, Pragi in na Dunaju. Vsi srečneži, ki so si zagotovili vstopnico, verjetno že nestrpno pričakujejo tako imenovani »Till Hammer«, noro pirotehniko, nove načine mučenja Flakeja in seveda ugibajo, kateri komadi z novega albuma bodo predvajani na turneji.

Datum izida: 17. 5. 2019
Založba: Universal
Dolžina: 46.20
Zvrst: industrijski metal/Neue Deutsche Härte
Ocena: 9,6/10

Objavljeno v reviji Vklop št. 23, 56. 6. 2019.