koktail Dobra karma

Smrtonosni koktalj, ki ga uživamo vsi: mešanica ...

horoskop Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 10. avgusta

01-UVODNA mladi bojan pozar foto Arhiv zveze komunistov slovenije Reporter.si

Od Komunista do Evrope: kako je Bojan Požar ...

denar, delavec, kovanci Svet24.si

Zavod RS za zaposlovanje danes izplačuje ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Kdo so Bosanci, za katere Janković spreminja ...

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

Tara Zupančič Njena.si

Tara Zupančič hvaležna za vsako solzo

Psi, ki obožujejo sneg

Marjana Vovk, 13.01.2020 18:00:00

Če imate radi zimo in uživate v aktivnostih na snegu, potem si morate omisliti tudi podobnega štirinožnega prijatelja, takšnega, ki bo prav tako rad ril po snegu in se podil po sveže pobeljenih travnikih. Obstaja kar nekaj pasem, ki se v mrzlem in snežnem okolju počutijo kot doma - pravzaprav iz takšnih krajev tudi izhajajo.

Delite na:
Psi, ki obožujejo sneg
tibetanski mastif Dreamstime

Tibetanski mastif

Izhaja iz Tibeta, gorske države na veliki nadmorski višini, kjer so nizke temperature stalnica, zato ni čudno, da se tibetanski mastif, ki ima zelo gosto dlako, pri nas najbolje počuti v hladnem delu leta, vročino pa precej težko prenaša. Nekoč so ga uporabljali za psa čuvaja, danes pa je ta izredno zaščitniški pes zvest domači ljubljenček - a ni primeren za družine z majhnimi otroki. Je izredno močan, neustrašen, samozavesten, radoveden in inteligenten. Nujno je dnevno česanje.

Sibirski haski

haski.jpg
sibirski haski
Profimedia

To pasmo, ki izhaja neposredno iz volka, so sibirska nomadska inuitska ljudstva uporabljala za vleko sani, pa tudi kot tople družabnike za gretje postelje. So izredno vzdržljivi in odporni proti zelo nizkim temperaturam, sicer pa nežni, ljubeči, igrivi, pametni in predani. Ta pasma je, sploh v mladih letih, hiperaktivna, zato potrebuje aktivnega lastnika. Značilni so po izraziti barvi oči, ki je lahko modra, rjava, zelena ali celo mešana.

Samojed

samojed-pix.jpg
samojed
Pixabay

Ti čudoviti beli psi, ki v snegu postanejo praktično nevidni, izhajajo iz Sibirije in so nekoč vlekli sani, zganjali severne jelene in lovili divje živali. So zelo ljubeznivi in nežni do otrok, zelo se navežejo na človeka in so zelo živahni, zato potrebujejo veliko aktivnosti. Imajo značilen lajež z visoko frekvenco, ki zna biti precej moteč. Njihov lovski nagon je zelo močan, kar je prav tako lahko moteče, potrebujejo stalno nego dlake - to menjajo dvakrat na leto, pripravite se torej na šope dlak po stanovanju.

Bernardinec

bernardinec.jpg
bernardinec
Profimedia

Ta ogromna in dobrodušna pasma je sinonim za pasjega gorskega reševalca (s sodčkom okoli vratu). Izhaja iz Švice, kjer so jih menihi v bližini prelaza Sv. Bernard dejansko gojili in vzgajali za iskanje v snegu (in plazovih) izgubljenih popotnikov čez visoke gorske prelaze. Ker je to zelo inteligenten, nežen, miren, potrpežljiv in vdan pes, je danes priljubljen družinski štirinožni prijatelj. Bernardinci so zelo družabni in potrebujejo človeško družbo, edini minus je, da se precej slinijo. Obstajata dve različici, dolgodlaka in kratkodlaka.

Nemški volčji špic

volcji_spic.jpg
volčji špic
Profimedia

Izvira iz Nizozemske, zaradi rahlo privihanega gobčka mu rečejo tudi »smejoči se Nizozemec«. Je odličen čuvaj, zato so ga uporabljali za spremstvo in straženje. Je živahen, ljubeč, zvest in inteligenten pes, ki pa zna biti tudi trmast in zelo glasen. Ima zelo gosto podlanko in dolg zunanji kožuh, ki mu pozimi segreva telo, poleti pa ga ščiti pred soncem in vročino. Ni najbolj primeren za druženje z majhnimi otroki.

Aljaški malamut

malamut_pix.jpg
aljaški malamut
Pixabay

Ena najstarejših pasem na svetu izvira z Aljaske. To je pes z ogromno energije, zato zahteva veliko pozornosti in aktivnosti. Je zelo inteligenten, a tudi trmast in samosvoj. Ni dober čuvaj, ker ima rad vse ljudi, a je vseeno zelo zvest lastniku. Lajajo redko, največkrat zavijajo. Imajo močan lovski nagon in radi kopljejo luknje. So prijazni in ljubeči, radi imajo tudi otroke, ne ujemajo pa se z drugimi živalmi.

Čov čov

cov cov-pix.jpg
čov čov
Pixabay

Puhasti levji pes, kot mu tudi pravijo, izvira iz Kitajske, uporabljali so jih za čuvaje templjev, lovce, čuvaje in za pomoč pri delu. Značilni so po dolgi puhasti dlaki in črnem jeziku. So zelo inteligentni in neodvisni, znajo pa biti precej zaščitniški in teritorialni. Zelo radi imajo otroke. Potrebujejo redno krtačenje. Imajo tudi zelo močan lovski nagon.

Novofundlandec

novofundlandec-pix.jpg
novofundlandec
Pixabay

Nežni velikan izhaja z Nove Fundlandije, kjer je bil del posadke ribiških ladij - reševal je ribiče, ki so padli v morje. Njegova dlaka je namreč vodoodporna. Še danes je odličen reševalec iz vode in tudi terapevtski pes (ker prepozna, občuti čustva ljudi). To so pogumni, zvesti, prijazni in predani kosmatinci, ki zahtevajo veliko pozornosti. So zelo tolerantni, zato se odlično razumejo tako z drugimi živalmi kot z otroki.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 51, 13.12.2019