GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Primer izginulih otrok

M. V., Vklop, 17.01.2019 20:01:16

Tretja sezona antološke serije Pravi detektiv, v kateri ima glavno vlogo Mahershala Ali.

Delite na:
Primer izginulih otrok
Mahershala Ali si je sam izboril glavno vlogo v seriji Pravi detektiv. HBO

V prvi sezoni sta Matthew McConaughey in Woody Harrelson preiskovala srhljiv obredni umor, v drugi so se Colin Farrell, Vince Vaughn in Rachel McAdams prebijali skozi mrežo spletk in iskali morilca podkupljivega politika, v tretji pa bosta Mahershala Ali in Stephen Dorff ugotavljala, kaj se je zgodilo s pogrešanima otrokoma.

Že 35 let detektiva Wayna Haysa (Mahershala Ali) muči nepojasnjen primer izginotja 12-letnika in njegove desetletne sestre. Hays je leta 1980 otroka iskal skupaj s partnerjem Rolandom Westom (Stephen Dorff), vse pa je kazalo, da je v izginotje nekako vpletena učiteljica Amelia Reardon (Carmen Ejogo). V 90. letih so novi dokazi primer oživili in ga osvetlili še drugače, a še vedno niso pripeljali do razrešitve uganke. Danes pa se upokojeni in ostareli detektiv vsega spominja, ko primer opisuje producentu resničnostne oddaje o preteklih skrivnostnih zločinih, in stare rane se spet odprejo.

tv-pravi2.jpeg
V tretji sezoni serije Wayne Hays (Mahershala Ali) in Roland West (Stephen Dorff) preiskujeta izginotje 12-letnika in njegove desetletne sestre.
HBO

Boj za vlogo

44-letni Mahershala Ali, ki ga poznamo iz serije Hiša iz kart ter filmov Mesečina, Igre lakote, Predatorji in Nenavaden primer Benjamina Buttona, se je moral za glavno vlogo pošteno boriti, avtor serije Nic Pizzolatto mu je namreč namenil stransko vlogo. A igralec se je odločil, da mu dokaže, da zmore več. »Lahko bi tiho in ponižno vzel tisto stransko vlogo, ampak pomislil sem, da to počnem že vso kariero, imam 43 let, in če si zdaj ne bom izboril glavne vloge, si je verjetno nikoli ne bom.« Edina težava je bila, da si je Pizzolatto za glavni lik zamislil belca in sploh ni razmišljal o tem, da bi lahko bil temnopolt. A Ali je prav to obrnil v svoj prid in avtorju namignil, da lahko s temnopoltim detektivom v 80. letih zgodba ogromno pridobi. »Poslal sem mu fotografijo svojega dedka, ki je bil policist, in mu napisal, da so temnopolti varuhi reda obstajali že v 70. letih in da mislim, da bi lahko njegovo zgodbo zelo izboljšali, če bi imela temnopoltega nosilca – tako bi lahko raziskali in dodali še sestavino prikritega rasizma, ki so ga temnopolti detektivi občutili v osemdesetih.« Pizzolatto je nekaj dni premleval to idejo, na koncu pa Aliju dal zeleno luč.

tv-pravi3.jpg
V prvi sezoni sta navdušila Matthew McConaughey in Woody Harrelson, ki sta preiskovala srhljivi obredni umor
HBO

Velika odgovornost

Zanimivo, da je to Alijeva prva glavna vloga, čeprav se na njegovih policah že bohoti oskar (prvi za muslimanskega igralca!); prejel ga je leta 2017 za vlogo preprodajalca mamil v drami Mesečina. Čeprav ga vidimo le v prvih 30 minutah filma, je prevzel tako gledalce kot kritike, ki so ga opisali kot »hipnotičnega in toplega«. Letos bi se znova lahko znašel na seznamu tistih, ki se bodo potegovali za tako želeni zlati kipec, saj je odličen v biografski komični drami Zelena knjiga, v kateri igra klasičnega pianista Dona Shirleyja, ki gre na turnejo z neotesanim varnostnikom in šoferjem Tonyjem Vallelongo (Viggo Mortensen). Mimogrede: film v naše kine prihaja konec januarja, okoli valentinovega pa bomo Alija videli še v ZF-akciji Alita: Bojni angel. Ali pravi, da je na uspeh dolgo čakal in si ga želel, a seveda ne zaradi slave in denarja, ampak ker je čutil, da je sposoben igrati vodilne vloge. »Zame to pomeni, da nosiš pomembno zgodbo in imaš zato tudi veliko odgovornost. Čutil sem, da to zmorem. Kar pa zadeva slavo: iskreno, te norije ne razumem. A če bom zaradi tega dobil dobre vloge, sprejmem tudi to,« pravi v smehu in doda, da je danes, bolj kot kdajkoli, naloga oziroma celo odgovornost umetnosti, da ljudem ponudi vsebine, ki jim bodo (zavedno ali nezavedno) pomagale duhovno rasti in se izboljšati. »S tem bomo spodbudili proces evolucije ter postali bolj zrela in odgovorna civilizacija,« je prepričan.

Objavljeno v reviji Vklop št. 2, 10. 1. 2019.