Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Meri Cetinić o življenju na Korčuli in svoji glasbi

C. R., Vklop, 18.09.2018 20:01:44

Meri Cetinić praznuje 45 let kariere in 40-letnico samostojnega ustvarjanja.

Delite na:
Meri Cetinić o življenju na Korčuli in svoji glasbi
"Nikoli nisem razmišljala, da bi delala kaj drugega. Vedno sem bila predana glasbi," pravi Meri Cetinić. Revija Vklop

V Ljubljani bo po daljšem času zapela 65-letna Meri Cetinić, avtorica, glasbenica in pevka, ki je imela v Jugoslaviji podoben status kot največje dame slovenske popevke. Najbolj je povezana z dalmatinsko glasbo, a je pustila pečat tudi v drugih žanrih in osvojila Benelux. Poznate jo po hitih, kot so More, Potraži me u predgrađu, Gorka rijeka, U prolazu, Četiri stađuna, Lastavica, Konoba, Ja sam žena ...

Pred 20 leti ste posneli hit Samo tuga ostaje (ostaja samo žalost). Ali res? Živite ustvarjalno, videli ste svet, srečali veliko zanimivih ljudi, vzgojili hčer, ljudje cenijo vas in vaše delo ...
Moje skladbe navdihujejo občutki in situacije, ki se jih spomnim v tistem hipu. Ta pesem je nastala v zagrebškem stanovanju, kamor sem se umaknila iz Splita. Takrat sem tako čutila in to izrazila s pesmijo. Moja glasba je vesela in srečna, včasih tudi žalostna. Od vseh teh čustev ni treba bežati, saj nas izpolnjujejo in so spremenljiva, kot čas in življenje. Pesmi so kot fotografije: nastanejo in ostanejo kot sled naših življenj. Vesela sem, da so mi življenje zapolnila številna potovanja in izkušnje, ustvarjanje glasbe, petje ter deljenje najiskrenejših in najlepših čustev s publiko.

Preberite tudi: Kdo preverja voditeljico Tarče? Kliknite TUKAJ!

V čem bi še lahko uspeli?
Nikoli nisem razmišljala, da bi delala kaj drugega. Vedno sem bila predana glasbi. Če pa se le ne bi mogla ukvarjati z njo, bi lahko delala na področju sociale ali družbenega življenja. Obožujem naravo, rada imam ljudi ter delam dobre in koristne stvari.

Zadnji dve plošči ste posneli s hčerko Ivano. Je ustvarjanje z njo kaj posebno?
Prvič sva sodelovali pred dvajsetimi leti, na plošči Putovanja, na kateri sva skupaj peli spremljevalne vokale. Za Virno srce (2009) je napisala in odpela dve svoji pesmi, pri Dozvoli mi (2014) pa sva bili enakovredni avtorici. Rada delam z njo, ker se lepo dopolnjujeva, všeč so mi njene ideje in muzikalnost. Zelo je nadarjena, originalna, piše zelo zrele in kvalitetne tekste in melodije.

Kako se vas je dotaknila Aretha Franklin? Peli ste tudi jazz, soul, blues in gospel, v ZDA pa so vam ponudili snemanje soul albuma.
Aretha je bila največja in najboljša pevka soula. Veliko sem jo poslušala in imela kup njenih plošč. Oboževala sem njene izvedbe. Pela je na način, ki mi je blizu. V svojo glasbo sem vedno vpletala elemente jazza, soula, bluesa, gospela, tudi klasike, ker mi je ta glasba všeč in jo čutim. In ja, drži, v začetku 80. let mi je producentka Gladys Knight v Los Angelesu pripravila snemanje albuma mojih pesmi, žal pa so mi osebne okoliščine preprečile izvedbo projekta.

Ste avtorica enega največji belgijskih hitov. Sanna en Erik van Neygen sta Dome moj priredila v Veel te moi. Ali obžalujete, da se niste bolj posvetili tujini?
To je bil belgijski hit leta 1990, kar je zame kot avtorico veliko priznanje. Imela sem kup priložnosti za delo v tujini, kot avtorica in pevka, nekatere sem izkoristila, drugih ne. Mogoče tudi zato, ker od tega nisem bila eksistenčno odvisna in me je vedno vodil občutek iskrenosti do sebe in drugih. Včasih niti nisem razumela, kako velike so te priložnosti, ker mi je bilo takrat pomembnejše kaj drugega.

Kot najstnica ste igrali prvi hammond v Splitu. Kdaj ste zadnjič zaigrali nanj?
Kupila sta mi ga brat Ante, ki je izjemen glasbenik, in oče. Igrala sem ga v svoji prvi skupini Che ter z njimi spremljala Toma Bebića. Na te orgle že dolgo nisem zaigrala, saj jih je brat vzel s seboj na Nizozemsko, kjer živi. Lahko pa jih slišite v pesmih, kot sta Leute moj in Marčelina.

Kaj vas dela Dalmatinko?
To sem po genih, rojstvu, načinu življenja in ljubezni do vse te lepote, ki me obkroža.

Slovenci radi obiskujemo Dalmacijo poleti. Kakšno pa je življenje na Korčuli, ko se turistični utrip umiri?
Lepo je poleti in pozimi, vsak letni čas ima svoje posebnosti in privlačnosti. Meni je vedno prijetno in zanimivo. Pozimi je lepo sedeti ob peči na drva, okoli hiše in na vrtu se vedno najde delo ... Družim se z meščani, igram klavir, uživam v miru in tišini, rada imam otoške običaje, daleč od mestnega vrveža.