Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Pošast ali zgolj človek v gozdu?

Sonja Javornik, 21.08.2019 16:00:00

Nikoli se ni dobro odpraviti v gozd, v katerem so se zgodile nenavadne stvari. A prav za to se odloči skupina prijateljev, ki se hitro spre in loči.

Delite na:
Pošast ali zgolj človek v gozdu?
Ali v gozdu mori človek ali pošast? sprašuje grozljivka Zver: pošast med ljudmi. tv3

V grozljivki Zver: pošast med ljudmi, nas polna, prosojna luna, ki jo obdaja meglica, opozarja, da se druščini ne obeta nič dobrega. A kljub zgovornemu naslovu gledalec presenečeno spozna, da film ne pripoveduje zgolj zgodbe o pošasti, ki ustrahuje ljudi – je metafora o tem, kaj lahko postane človek, ko je pahnjen čez rob. Če ste privrženec filmov, zaradi katerih pozneje dvakrat premislimo, preden se znova odpravimo v gozd, od Čarovnice iz Blaira do Koče v gozdu, je torej Zver: pošast med ljudmi vsekakor prava izbira za vas.

Grozljivko so posneli v vsega devetih dneh na dejanskem prizorišču, se pravi, da studijskih posnetkov ni bilo. Čeprav so se obnašali kot pravi profesionalci, se igralci, med njimi T. J. Lavin, Blake Farris, Daren Flores, z igro ne ukvarjajo poklicno. Vsi imajo druge službe, dva delata v kazinu (eden deli karte, drugi je nadzornik), eden je detektiv, eden plesalec in eden odvetnik. Mike Lenzini pa je bil mož za vse preostalo: bil je režiser, scenarist, montažer, producent, izvršni producent, scenograf, kostumograf, umetniški vodja, menedžer produkcije, montažer zvoka, v filmu pa je tudi nastopil.

the beast3.jpg
Se bo kateri od petih prijateljev sploh rešil iz skrivnostnega gozda?
tv3

Več kot očitno je torej, da je bil projekt narejen z izjemno malo denarja in da so sodelujoči pravzaprav imeli srečo, da je sploh ugledal luč sveta. Nizkoproračunske grozljivke sicer niso nič novega, bolj srhljivo pa je, da se včasih pošast, ki jo je snemala, spremeni v pravo pošast. Takšen je resnični primer Briana Trimbla, o katerem ste si morda ogledali tudi kakšen dokumentarec.

the beast1.jpg
Ko gre za preživetje, je nazadnje vsak sam.
tv3

Brian Trimble in Blaine Norris sta bila sodelavca, ki sta postala poslovna partnerja, ko sta se odločila za malo denarja posneti grozljivko. Kolovodja je bil pravzaprav Brian, ki je Blaina precej zlahka nagovoril k sodelovanju kljub nerganju Blainove žene Randi, ki je to nerganje pozneje drago plačala.

the beast9.jpg
Smrt kosi med peterico prijateljev, na katere sredi noči in gozda preži neznana zver.
tv3

Ko sta se Randi in Blaine poročila, sta že vedela, da ima Blaine multiplo sklerozo. Randi je zato še bolj vdano skrbela zanj in prevzela tudi nadzor nad njunimi financami. Poleg tega je imela dve službi in se trudila zgraditi gnezdece za otroka, za katerega je upala, da ga bosta nekoč imela. Denar pa naj bi ji prišel prav tudi, ko bi zaradi bolezni Blaine preveč obnemogel, da bi še delal. A vse to je Blaina začelo utesnjevati, postajal je vse bolj depresiven, kar je zaupal Brianu, čigar žena prav tako ni bila navdušena, da je ves denar zapravil za grozljivko z naslovom Through Hike: A Ghost Story (Pohod skozi: zgodba o duhu).

the beast8.jpg
Se bo kateri od petih prijateljev sploh rešil iz skrivnostnega gozda?
tv3

the beast2.jpg
tv3
tv3

Brian si je zaradi snemanja nakopal dolg v vrednosti 18.000 dolarjev, zato sta se odločila – pobudnik naj bi bil Brian –, da ubijeta Randi in pobereta denar od njenega življenjskega zavarovanja. Dobila bi 100.000 dolarjev. Brian se je skrival na dvorišču hiše, v kateri sta živela Randi in Blaine, medtem ko je šel slednji na večerjo s prijateljem, s čimer si je zagotovil alibi. Ko je Randi zvečer prišla iz službe, jo je Brian umoril: 21-krat jo je zabodel in jo zadavil z električno žico. A policisti so zarotnikoma kmalu prišli na sled in ju aretirali. Blaine Norris in Brian Trimble sta bila obsojena na dosmrtno ječo.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 32, 8. 8. 2019