Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Popestrite poletje z zabavnimi aktivnostmi

Kristina Strašek, 29.08.2019 13:00:00

Pošteno smo že zakorakali v poletje, kar se vsekakor pozna tudi pri otroški energiji. Verjamemo, da imate že kar nekaj idej za poletne aktivnosti z vašimi malčki, a morda v tokratnem seznamu najdete še kakšno novo.

Delite na:
Popestrite poletje z zabavnimi aktivnostmi
gledanje zemljevida Profimedia

Se spominjate svoje mladosti in kako ste se med poletnimi počitnicami igrali? Verjetno ste kot vsi drugi večino dneva preživeli zunaj, se igrali raziskovalce, pri tem pa naredili tudi kakšno »lumparijo«. Tako je, ko smo otroci. Naj tudi vaši malčki poletje preživijo zunaj, pri tem pa se jim seveda lahko pridružite.

Tokrat si bomo ogledali nekaj aktivnosti, ki se jih lahko greste skupaj, in se tako ne le povežete, ampak tudi skupaj zabavate.

profimedia-0287918001.jpg
povečevalno steklo
Profimedia

1.       S povečevalnimi stekli naj se podajo raziskovat žuželke in rastline

Že samo na vašem vrtu je nešteto različnih majhnih žuželk, ki bodo v otroških očeh še kako zanimive. Naj raziskujejo, spoznavajo nove živalske vrste, seveda pa bodo pod povečevalnim steklom zanimive tudi rastline. Da bo igra tudi poučna, si iz knjižnice izposodite kakšno knjigo o živalskih in rastlinskih vrstah ter se tako o odkritjih skupaj podučite.

Se spomnite herbarijev? Zakaj bi čakali, da jih bodo otroci delali v šoli, če pa jih lahko skupaj naredite že med počitnicami. Vanje lahko vključite tudi rastline iz počitniških krajev, pri tem pa seveda ne pozabite dopisati kraja.

profimedia-0340172202.jpg
kamen
Profimedia

2.       Ustvarite mozaik

Ustvarjanje mozaikov je lahko sila zabavna aktivnost, če se je lotite načrtno. Prvi del zabave je seveda nabiranje kamnov, ki jih boste kasneje uporabili. Pri tem je vsekakor bolj zanimivo, če jih nabirate dalj časa in na več različnih lokacijah, a nič ne bo narobe tudi s kamni, ki so pred vašo hišo ali v bližini doma. Po želji lahko izbrane kamne pobarvate in s tem mozaik naredite še bolj unikaten.

Naslednji korak je izdelava okvirja, znotraj katerega bo vaš otrok (ali vi z njim) ustvaril svojo umetnino. To je lahko preprost kvadrat, ki ga s kredo narišete na tla ali ga sestavite iz lesenih palic. S tem ustvarite platno, na katerem se lahko vaš otrok umetniško izrazi. Dajte mu proste roke in dovolite, da ga vodi domišljija.

Če želite, lahko umetnino na koncu seveda tudi ovekovečite.

3.       Lov za zakladom

profimedia-0295461924.jpg
lov na zaklad
Profimedia

Kaj pravite na igranje vlog, kjer ste vi pripovedovalec, vaš otrok pa Indiana Jones? Ustvarite zemljevid, ki ga bo popeljal do zaklada. Da bo vse skupaj bolj zabavno, lahko zemljevid razdelite na več delov in tako v igro vključite postojanke, kjer jih bo čakal namig, kam dalje, ali naslednji del zemljevida.

To je tudi igra, v katero se lahko vključi več otrok in seveda tudi staršev. Saj veste, več glav več ve in prepričani smo, da bi kolektivno naredili res odličen (in nikakor ne prelahek) izziv za vašega malčka.

4.       Ustvarite plažo na svojem vrtu

profimedia-0070066173.jpg
plaža na vrtu
Profimedia

Ni treba odpotovati na morje, da pridete do plaže. Treba je le najti nekaj mivke in bazenček, dodati kakšen ležalnik ali dva, senčnik in vse, kar gre po navadi zraven. In kaj lahko tu počnete poleg poležavanja in namakanja? Lahko skupaj zgradite peščeni grad, preberete knjigo, igrate enko in podobno.

Ne pozabite tudi na dodatne zabavne pripomočke, kot so vodni baloni, vodne pištole in podobno. Poglejte, na plaži boste pač težko ostali suhi. Vsaj za ta dan.

5.       Obiščite tujo državo

profimedia-0138497104.jpg
Kuhanje skupaj
Profimedia

Ne, za to vam ni treba dejansko potovati. Vzemite atlas ali globus ter dovolite, da si otrok sam naključno izbere državo, v katero boste »odpotovali« za en dan. Ko je ta izbrana, skupaj preberite, kaj je zanjo najbolj značilno, in to poskušajte vključiti v svoj dan. Fotokopirajte si slike, morda se naučite tudi nekaj besed v njihovem jeziku. Kaj pravite na idejo, da bi skupaj skuhali kakšno njihovo tradicionalno jed? Najdite recept in se podajte na kulinarično popotovanje. Seveda, brez filma tudi ne bo šlo.

6.       Ustvarite poletni foto album

profimedia-0177964222.jpg
Delanje peščenih gradov
Profimedia

profimedia-0166546829.jpg
igranje z vodnimi pištolami
Profimedia

Govorimo o aktivnosti, ki lahko traja vse poletje, po želji pa jo podaljšate celo v celoletno. Ideja je, da dovolite otroku, da vsak dan posname natanko eno fotografijo. Kaj bo izbral, naj ostane njegova izbira. Vse fotografije nato združite skupaj v foto album, naslov pa ponovno prepustite njemu. Tisti, ki imate več otrok, se lahko odločate med možnostma, da ima vsak otrok svoj foto album ali da vsi otroci skupaj ustvarijo en foto album.

profimedia-0124643333.jpg
nabiranje kamnov
Profimedia

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 34, 16. 8. 2019