mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Politični triler, ki nastavlja ogledalo demokraciji

K.K., 13.02.2020 11:00:34

Na filmska platna prihaja celovečerni slovenski film Vsi proti vsem režiserja in scenarista Andreja Košaka. Film nastavlja ogledalo demokraciji, v kateri živimo, in vodi k razmišljanju o tem, kdaj bodo ljudje imeli dovolj korupcije, prevar in laži.

Delite na:
Politični triler, ki nastavlja ogledalo demokraciji
Vlado Novak Željko Stevanić

Film bo svetovno premiero doživel na 48. mednarodnem filmskem festivalu FEST 2020 v Beogradu, ki sodi med največje festivale v regiji; v tekmovalnem programu bo imel kar štiri projekcije.

vlado4
Iva Krajnc Bagola in Vlado Novak
Tomaž Pangeršič


V glavni vlogi novega slovenskega filma nastopa Vlado Novak, dobitnik berta za življenjsko delo, družbo pa mu delajo Iva Krajnc Bagola, Silva Čušin, Aleksandra Balmazović, Valter Dragan, Peter Musevski, Rok Vihar, Jernej Kuntner, Jure Ivanušič, Uroš Potočnik, Blagoj Veselinov in drugi. Sicer pa je filmska ekipa izrazito mednarodna, saj gre za slovensko-severnomakedonsko-hrvaško koprodukcijo, v kateri sta med drugim sodelovala tudi skladatelj Kristian Sensini iz Italije in direktor fotografije Jason Mann iz ZDA. Skladatelj Kristian Sensini je izdal tudi »soundtrack« zgoščenko z glasbo iz filma.

Vsi proti vsem4_foto Tomaž Pangeršič.JPG
Prizor iz filma
Tomaž Pangeršič


Politični triler, ki se dogaja v izmišljenem kraju Rovte pod idiličnimi Alpami, govori o demokraciji, volilnih prevarah in razkrajanju družbenih vrednot. Film, ki drži pozornost gledalca in platna obarva z intenzivnim filmskim doživetjem, bo premierno predstavljen 26. januarja v Kamniku, 28. januarja v Ljubljani in 30. januarja v Mariboru, nato pa bo v redni filmski distribuciji po vsej Sloveniji.

»Slovenska tranzicija nam je pokazala, kako sta demokracija in politika postali sopomenka za korupcijo. V filmu sem nastavil ogledalo svetu, v katerem danes živim. Glavni lik je župan Franta, ki izgublja volitve v majhnem slovenskem mestu Rovte, zato je prisiljen sodelovati s kriminalci. Vsi proti vsem na lokalni ravni kaže, da živimo v globalnem svetu ponarejenih novic, političnih 'spinov' in korupcije, kjer sta morala in etika izgubili pomen,« je o svojem četrtem celovečernem filmu povedal režiser in scenarist Andrej Košak, ki živi razpet med Slovenijo in Severno Makedonijo.

Vsi proti vsem3_foto Tomaž Pangeršič .JPG
Prizor iz filma
Tomaž Pangeršič


Producent filma, ki je bil posnet v 30 snemalnih dneh na prizoriščih v Kamniku in Ljubljani, je Zoran Dževerdanović (Blade Production), koproducenti filma pa so RTV Slovenija, Mind Productions, Motion, Studio Ritem in Daiga. Projekt so sofinancirali Slovenski filmski center, HAVC in Filmska agencija Severne Makedonije. Tehnične storitve je ponudil Viba film, distributer pa je Fivia. Poleg režiserja in scenarista Andreja Košaka so svoj ustvarjalni delež prispevali še Jason Mann (direktor fotografije), Kristian Sensini (avtor glasbe), Martin Ivanov (montaža), Sanja Vatić (scenografija), Ines Atman in Suzana Tkalčec (kostumografija), Borut Berden (oblikovalec zvoka), Lija Ivančič (maskerka) ter mnogi drugi.

Film Vsi proti vsem svojo pot po slovenskih kinematografih začenja 26. januarja v Kulturnem domu v Kamniku, nadaljuje 28. januarja v ljubljanskem Koloseju in 30. januarja v mariborskem Mariboxu, nato pa si ga bo občinstvo lahko ogledalo na filmskih platnih po vsej državi.

O režiserju
Andrej Košak se je rodil v Ljubljani leta 1965. Po končani gimnaziji se je vpisal na AGRFT, smer filmska in TV-režija. Že v času študija je začel režirati na TV Slovenija in med drugim ustvaril oddaje, ki so zaznamovale slovenski medijski prostor, kot sta  Videošpon z Jonasom Žnidaršičem in Res je! z Mišo Molk. Režiral je reportaže s koncertov Nicka Cava, Nirvane, Gorana Bregovića, Mobyja in drugih ustvarjalcev. V tem času je ustvaril tudi modni spot z Melanijo Knavs, zdajšnjo ameriško prvo damo. Njegov celovečerni prvenec Outsider je bil prvi slovenski »box office« uspeh z več kot 90.000 gledalci, ki je bil predvajan po vseh državah nekdanje Jugoslavije. Njegov drugi celovečerec Zvenenje v glavi je bil posnet po romanu najbolj nagrajenega živečega slovenskega pisatelja Draga Jančarja. Glavno vlogo je upodobil prezgodaj preminuli Jernej Šugman. Oba filma sta bila slovenska predstavnika za oskarja. Njegov tretji film Stanje šoka je bil mednarodna koprodukcija petih držav in ima na YouTubu več kot milijon ogledov. Vsi proti vsem je režiserjev četrti celovečerni film, tudi tokrat v mednarodni koprodukciji, in sicer med Slovenijo, Hrvaško in Severno Makedonijo.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 4, 23.1.2020