duhovna pot Dobra karma

Ko drugi mislijo, da ste umrli, ste v resnici ...

horoskop_napoved_astrologija Svet24.si

Horoskop za četrtek, 4. junija

orban jansa Reporter.si

Ogrske nočemo, Prekmurja ne damo: 100 let po ...

andrej sisko stajerska varda bobo2 Svet24.si

Šiškova varda nadlegovala lastnika kampa

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ere Petra Vriska je konec

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

hauser Njena.si

Glasbenik v bolečinah: Hauser okreva po operaciji

Po nova znanja in spoznanja

Teja Pelko, 05.10.2019 13:00:00

Na TV Slovenija so za jesen pripravili vrsto zanimivih izobraževalnih oddaj.

Delite na:
Po nova znanja in spoznanja
Naravoslovnoznanstvena oddaja Ugriznimo znanost z novimi temami in novo podobo vstopa v svojo deseto sezono. Adrijan Pregelj

Ugriznimo znanost (ob četrtkih od 19. septembra ob 17.25 na TV SLO 1)
Oddaja Ugriznimo znanost vstopa v 10. sezono. Ustvarjalci pripravljajo 40 novih zanimivih oddaj. Spraševali se bodo, kaj bo poganjalo naše avtomobile in vlake v prihodnosti in kako bomo pridobivali energijo. Pogledali bodo, ali res moramo uživati toliko antioksidantov, kot nam jih želijo prodati v oglasih, in kako se antioksidanti borijo proti radikalom.

Svetovali vam bodo, kako se obleči, da vas bodo obadi težje videli in vas zato ne bodo pikali. Govorili pa bodo tudi o rojevanju s carskim rezom, in kako to vpliva na človeško vrsto. Tako kot do zdaj tudi v novi sezoni ne bodo manjkale uganke. Po novem jih bodo zastavljali kar štirje ugankarji: fiziku Nejcu Davidoviću se pridružujejo profesor matematike Andrej Bauer, magistra matematike Anja Petković in kemik dr. Matic Lozinšek. Gledalce pa bodo presenetili tudi z novo studijsko podobo.

Na kratko (ob četrtkih od 19. septembra ob 17.55 na TV SLO 1)
Na kratko zares na kratko – v 8 minutah – pojme iz širokega družboslovno-humanističnega področja predstavi v sodobnem vizualnem jeziku, spodbuja razmislek in razbija stereotipe.

Gledalcu ponudi razlago, drugačen uvid in tako širi debato o sodobni družbi, pojme pa podrobno interdisciplinarno predstavi tudi s pomočjo strokovnjakov z različnih področij iz vse Slovenije in tujine. Letos bodo predstavili, kaj so odrast, integracija, mobing, interpasivnost, inovativnost, individualizem, socialna aktivacija, zelena mobilnost, inkluzija in družba brez odpadkov.

Ciklus treh novih izobraževalno-dokumentarnih serij

Po nova znanja in spoznanja 1
Tridelna dokumentarno-izobraževalna serija Kdo se boji slovenščine? raziskuje različne vidike vloge, pomena in s tem povezanega strahu pred slovenščino, tako pred govorjeno kot tudi pred pisano besedo.
arhiv Izobraževalnega programa TV Slovenija

Izzivi srebrne generacije (ob sredah od 25. septembra ob 17.25 na TV SLO 1)
Ljudje se po 65. letu starosti srečujejo z različnimi izzivi. V izobraževalno-dokumentarni seriji Izzivi srebrne generacije bodo pogledali, kakšna je kakovost bivanja starejših, in predstavili različne oblike nastanitve starejših; predstavili bodo razsežnost, vzroke in posledice vse bolj alarmantne bolezni med starejšimi – osamljenosti; z izbranimi starejšimi pari bodo rušili predsodke, da je ljubezen namenjena le mlajšim, saj je lahko ljubezen v zrelih letih še bolj polna, zrela, izpopolnjujoča in tudi romantična.

Po nova znanja in spoznanja 3
V izobraževalno-dokumentarni seriji Izzivi srebrne generacije bodo med drugim preverili, zakaj je ljudi strah staranja.
arhiv Izobraževalnega programa TV Slovenija

Kdo se boji slovenščine? (ob sredah od 16. oktobra ob 17.25 na TV SLO 1)
Tridelna dokumentarno-izobraževalna serija Kdo se boji slovenščine? raziskuje različne vidike vloge, pomena in s tem povezanega strahu pred slovenščino, tako pred govorjeno kot tudi pred pisano besedo. Slovenski jezik je v preteklosti odigral veliko vlogo pri nastajanju in formiranju slovenske družbe, naroda, države. Še danes velja, da je naš jezik naša identiteta. Pa je res? Je danes ogrožen bolj kot v preteklosti? Kaj nas čaka v prihodnosti? Kako težka je slovenščina kot predmet v šoli, slovenščina kot jezik z mnogo pravili, ki ravno v tem trenutku doživlja nekakšen preporod za zidovi osnovnih in srednjih šol, ter slovenščina kot tuji jezik? In kaj res pomeni govoriti slovensko? Kaj pa branje? Po zadnjih raziskavah je stanje skrb vzbujajoče. Če veljamo za družbo, ki podpira svojo izobraženo, raziskovalno plat, to glede na veliko število nebralcev težko razumemo. Kako knjigo danes v svetu digitalnih zapovedi še približati mlademu bralcu? Kdo ali kaj res ogroža slovenščino?

Po nova znanja in spoznanja 4
Nova zgodovinska serija (Ne)znana poglavja slovenske zgodovine bo predstavljala dogodke in osebe iz slovenske zgodovine. Na fotografiji je Vodnikov rokopis.
arhiv Izobraževalnega programa TV Slovenija

(Ne)znana poglavja slovenske zgodovine (ob sredah od 6. novembra ob 17.25 na TV SLO 1)
Nova zgodovinska serija (Ne)znana poglavja slovenske zgodovine bo predstavljala dogodke in osebe iz slovenske zgodovine, ki so nam sicer znani, a jih bodo z novimi odkritji in novimi pogledi osvetlili še z neznanih plati. Letos bodo to tri zelo zanimive osebe iz različnih zgodovinskih obdobij, ki so tako ali drugače zaznamovale našo zgodovino: Barbara Celjska, Marija Terezija in Valentin Vodnik.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 38, 19.9.2019