Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Peter Paracelsus

Sonja Javornik, 20.07.2019 18:00:00

Filozof, pisatelj in ne nazadnje glasbenik Peter Mlakar je leta 1994 s 300 000 Verschiedene Krawalle (divizija Laibach Kunst), ki sta ga sestavljala še Dejan Knez in Iztok Turk, izdal album Peter Paracelsus, ki se je hitro zapisal med legende, z njim pa je bil inavguriran nov žanr, satanic techno. Po 25 letih pa je izšel nov album Petra in kolegov z naslovom PeterParadox.

Delite na:
Peter Paracelsus
/ osebni arhiv

Domnevam, da album na veliki petek ni izšel brez razloga. Imam prav?

Na veliki petek je umrl Božji sin. Ni večjega paradoksa, kot je ta. Da torej Nekaj, kar ima v sebi večno življenje, umre, da umre Absolutno. Vendar Bog, to Neomejeno z ničimer, je ravno v tem, da lahko umre, da je lahko izničen, a se iz niča, iz smrti potegne ven, se dvigne nadenj, ker zanj niča, smrti ni. Bog torej mora iti skozi najhujše zlo, da dokaže, da je Bog, da prekosi tudi Najslabše. In če smem dodati, ker je to danes ob prevladi sekularizma ali laicizma aktualno: Boga za nas ni, toda zato, ker je tako nad nami, ker je živ v popolnoma drugačnih koordinatah od naših, kjer ni nič od tega, kar mi tu kot omejena bitja izkušamo in se vidimo v svoji čutni, končni, fizični postavitvi. Bog je Neskončnost, ki je za nas nedoumljiva in nedosegljiva. Omejeni smo na ta svet, na ta kozmos, ki se nam kaže kot edini in naše Vse, zunaj njega ali nad njim pa ni nič. Zato je očitno, da se to, kar pripisujemo neskončnemu Počelu in kako gre to skupaj s tem, kot se nam Ono kaže na realni ravni, namreč v obilju negativnosti, ki se dovršijo s smrtjo, dogaja kot niz paradoksov. Fenomenologija Boga ali Absolutnega se nam kaže tu, v našem življenju, kot paradoks, ki ga seveda v Njem ni, je pa v nas. Boga gledamo skozi nekaj, kar podira naše empirično dojemanje in doživljanje sveta ter nas samih. Ja, plošča vsebuje nekaj te vsebine in veliki petek je ustrezen dan, da se ta plošča ujame z misterijem tega, kar se skriva v božjem paradoksu: v enotnosti smrti in totalnega transcendiranja te.

Zakaj ste se znova glasbeno aktivirali šele po 25 letih?

Ker je vsak od nas imel drugo delo. Ko smo dobili idejo, da bi ustvarili nadaljevanje Petra Paracelsusa, nismo te ideje, kljub ukvarjanju z drugimi stvarmi, nikoli opustili. Stvar smo želeli narediti, enkrat zagotovo.

Kako so nastala besedila? In zakaj toliko različnih jezikov? Je razlog morda v tem, da želite pokriti čim več tujega trga ali kako?

Besedila so nastajala na podlagi nekih temeljnih stavkov moje filozofije, med drugim tudi določenih vsebin iz knjige Nad, se pravi težavnosti vsebine, ki jo narekuje razmišljanje o kategoriji Neskončnega-nedoločenega ali Boga in ki sproža, kot pravim, nešteto protislovij, posebej še takih, ki jih odpira tematiziranje zahtev Mesa ali seksualnosti, torej kako se fenomenologija Absolutnega odraža na planu fizičnega uživanja, na planu nečesa, kar naj bi On sam transcendiral, a imel v smislu presečne množice tudi prste v njem, v tem Mesu. Plošča je narejena v več jezikih zato, ker poskušamo delovati univerzalno. Da vsebine, ki se tičejo vseh, vsaj v relativnem, delnem smislu, razumejo vsi, ne samo Slovenci. Založnik bo uporabil vsa orodja, ki so v času umetne inteligence za posredovanje glasbenih vsebin na voljo, da pride veselo sporočilo »Ne bojte se, ščiti vas Neskončnost« do čim širšega kroga planetarne publike.

mlakar_Selfie_orig.jpeg
/
osebni arhiv

Kako je potekalo sodelovanje z Iztokom Turkom?

Iztok je izjemen skladatelj. V elektronski ali techno glasbi je najboljši v Sloveniji. In zelo smo veseli, da je član 300 000 Verschiedene Krawalle. Od vsega začetka, ko smo delali Paracelsusa. Ker nisem glasbenik, mi je bil tudi učitelj z veliko mero razumevanja in potrpežljivosti.

Boste album predstavljali tudi na kakšnih nastopih? Kakšni so načrti glede promocije pa tudi nadaljnjega glasbenega ustvarjanja?

Živi nastopi bodo, ker mislimo, da bi morali biti, in pogovarjamo se o tem, kako bomo to izvedli. Možno je v različnih oblikah, vendar do tega trenutka še nismo izdelali natančnejše postavitve ali scenarija. Javna predstavitev plošče je napovedana za september, iščemo primerno lokacijo za ta dogodek, z Igorjem Zupetom, ki je pred kratkim naredil dva sijajna videa za Laibach, pa bomo posneli videospot, ki bo bizaren, nenavaden. Kaj bo z nadaljnjim ustvarjanjem, pa je vse v rokah nadsvetnih ali podsvetnih sil. Upam, da mi Najvišji ni zameril vsebin na plošči, ki nakazujejo vso zapletenost naše, še bolj pa Njegove biti, na koncu katere vedno zmaga Dobro. 300 000 V.K. bo, če bomo na tem svetu še živi, zagotovo še kaj naredil.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 28, 11. 7. 2019