GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Odpadniki z občasno dobrim srcem

S. J., 16.07.2019 08:00:00

Japonske kriminalne organizacije jakuze, ki so jih kot zlikovce radi upodabljali v ameriških filmih, v resničnem svetu počasi izumirajo.

Delite na:
Odpadniki z občasno dobrim srcem
/ Promocijsko gradivo

Ljubitelji filmskih in televizijskih kriminalk jakuze, japonske kriminalne organizacije, dobro poznajo. Od Črnega dežja, v katerem so tako nesramno odsekali glavo Andyju Garcii, Vzhajajočega sonca, kjer je vse o Japonski vedel Sean Connery, do Na kraju zločina: Miami in Havaji 5-0, povsod so grenili življenje glavnim junakom. A kot priča dokumentarec Zaton jakuz, ki bo na TV 3 na sporedu v nedeljo, 7. julija ob 20. uri, gre za izumirajočo vrsto. Njeni pripadniki se starajo, japonska vlada je trdno odločena, da jih izkorenini – in v državi z izjemno nizko stopnjo kriminala se to utegne resnično zgoditi prav kmalu. Ameriški filmi in nadaljevanke pa bodo morali zlikovce poiskati drugje.

Začetki jakuz segajo v čas šogunata Tokugava (1603–1868) oziroma dveh ločenih skupin izobčencev. Skupina tekija so bili kramarji, ki so potovali od vasi do vasi in prodajali slabo robo po festivalih in tržnicah. Številni med njimi so pripadali družbenemu razredu burakuminov, ki so veljali za neljudi, se pravi, da so se uvrščali nižje od štiristopenjskega japonskega fevdalnega družbenega sistema.

Twlight Long Version FULL (1-29-43-24).png
/
Promocijsko gradivo

Na začetku 17. stoletja so se tekije začeli organizirati v tesno povezane skupine pod vodstvom enega vodje, ki je imel navadno še nekaj pomočnikov. Pridruževati so se jim začeli ubežniki iz višjih razredov in izvajali tipične akcije organiziranega kriminala, kot so spopadi za določena območja ter varovanje krajev in ljudi v zameno za plačilo. Ta tradicija se je ohranila vse do današnjih dni. Tekije so bili pogosto varnostniki na festivalih Šinto in drugih festivalih, vse v slogu denar v zameno za varnost.

Med letoma 1735 in 1749 si je šogunska vlada prizadevala umiriti spopade med različnimi tolpami tekij in omejiti njihovo delovanje. To so poskušali doseči z imenovanjem ojabuna – vodje, ki je bil imenovan uradno. Ojabun je smel imeti priimek in nositi meč, čast, ki je bila prej dovoljena samo samurajem. Ojabun dobesedno pomeni krušni starš, kar je ta tudi bil – vodja družin tekij.

Druga skupina, ki je pripomogla  k vzponu jakuz, so bili bakuto ali hazarderji. Hazarderstvo je bilo v časih Tokugave strogo prepovedano in je na Japonskem vse do današnjih dni nezakonito. Bakuti so se zato potikali naokoli in iskali tarče, ki bi jih oskubili s triki s kockami in kartami. Pogosto so imeli pisane tetovaže, kar je pripeljalo do unikatnih tetovaž po celotnem telesu, s kakršnimi se ponašajo tudi sodobni jakuze. Sčasoma so se bakuti začeli ukvarjati še s posojanjem denarja in drugimi nezakonitimi posli.

Še celo danes se nekatere tolpe jakuz predstavljajo kot tekije ali bakuti, odvisno od tega, kako si služijo večino denarja. Ohranili so tudi nekatere rituale, ki so jih uporabljale prve skupine, zlati pri iniciaciji.

Medtem ko so med drugo svetovno vojno bolj ali manj poniknili, so se jakuze po njej spet okrepili. Po ocenah japonske vlade je bilo leta 2007 več kot 102 tisoč jakuz. Delali so doma in v drugih državah in pripadali 2.500 družinam. Kljub uradnemu koncu diskriminacije burakuminov leta 1861 so številni pripadniki tolp potomci tega odpadniškega razreda. Drugi so Korejci, ki so v japonski družbi prav tako precej diskriminirani.

Twlight Long Version FULL (2-05-25-06).png
/
Promocijsko gradivo

Še danes v kulturi jakuz najdemo sledi izvornih tolp, kot so že omenjene tetovaže po vsem telesu, ki jih tradicionalno delajo z bambusovo palico ali jekleno iglo. Tetovirani so včasih celo po genitalijah. Ko igrajo karte, si navadno slečejo srajce, da bi se tetovaže videle, hkrati pa je to poklon tradiciji bakutov.

Še en vidik kulture jakuz je rezanje prvega členka na levem mezincu ali kot pravijo temu jubitsume. Izvajajo ga kot opravičilo, kadar z jakuzo njegov vodja kakorkoli ni zadovoljen ali če jakuza vodjo užali. Obtoženi si sam odreže sklep mezinca in ga da vodji. Vsak naslednji prekršek vodi v nadaljnjo izgubo členkov na prstih.

Ta običaj izvira iz časov Tokugave: zaradi izgube členka na prstu je pripadnik tolpe težje držal meč, zato teoretično to pomeni, da je bolj odvisen od skupine, da ga varuje. Danes številni jakuze nosijo umetne konice prstov, da ne padejo preveč v oči.

Twlight Long Version FULL2 (1-06-47-06).png
/
Promocijsko gradivo

Največja organizacija jakuz na Japonskem so danes jamagučiji s sedežem v Kobeju. Tej organizaciji pripada polovica vseh jakuz na Japonskem. Sumijoši-kai iz Osake pa jih ima okoli 20.000. Ukvarjajo se predvsem s tihotapljenjem mamil, orožja in s trgovino z ljudmi. Imajo tudi ogromno delnic v velikih zakonitih korporacijah. Nekateri so tesno povezani z japonskim poslovnim svetom ter bančnim in nepremičninskim sektorjem.

Zanimivo pa je, da so po potresu v Kobeju 17. januarja 1995 prav jamaguči-gumi jakuze prvi prišli pomagat žrtvam v svojem mestu. Prav tako so leta 2011 po potresu in cunamiju različne organizacije jakuz poslale polne tovornjake zalog na prizadeta območja. Jakuze se pač držijo določenega kodeksa časti, ki hočeš nočeš fascinira ljudi. Zaradi njih je prav tako manj tatičev. Kobe in Osaka, kjer sta največjih organizaciji jakuz, spadata med najbolj varni mesti, ker si nepomembni kriminalci in tatiči ne drznejo vstopiti na teritorij jakuz.

Twlight Long Version FULL1 (0-40-38-22).png
/
Promocijsko gradivo

Kljub tem, recimo jim prednostim je japonska vlada v zadnjih 25 letih sprejela več zakonov, s katerimi so omejili delovanje jakuz, in aretirala več njihovih vodij. Pa bo policiji in vladi res uspelo izkoreniniti jakuze? Ne nazadnje so tesno prepleteni s številnimi vidiki japonske kulture in družbe že več kot 300 let.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 27, 4. 7. 2019