zupancic tara -foto_katja zagar (2) Odkrito.si

Bolezen Tare Zupančič zavita v skrivnost

vanga Svet24.si

Baba Vanga napovedala »gospodarja sveta« – se ...

zlatko zahovic dw Svet24.si

Lokalni šerif Zahović se ne da motiti

Matjaž Gantar Svet24.si

Umrl je Matjaž Gantar

Lara Kadis Najstnica.si

Lara Kadis: Za uspeh sta potrebna talent in trud

jan plestenjak 4 Njena.si

Nova ljubezen Jana Plestenjaka

nika manevski Njena.si

V pevskem šovu zavrnili pevko priljubljene ...

Zabava

Tudi Janko Šopar se ponaša z njimi

Brigita Potočki, 13.11.2017 18:01:46

Kdo so znani lastniki brkov, od tistih v stilu »deset čez deset« do motorističnih?

Delite na:
Tudi Janko Šopar se ponaša z njimi
Janko Šopar Ziga Culiberg

Stopili smo v tisti mesec, ko ne bo nič nenavadnega, če bomo na ulicah srečali več brkačev kot ponavadi. November je namreč že od leta 2003 naprej v znamenju brkov in se preimenuje v movember. S to gesto opozarjamo na raka prostate, ki je tudi v našem okolju eden najpogostejših rakov pri moških. Ne glede na to, kako odbijajoč se vam zdi ta moški obrazni okrasek, pa so prav brki tisti, ki so najbolj proslavili nekatere moške (in tudi kakšno žensko).

Kateri slavni brkač vam pride najprej na misel? Tom Selleck? Freddie Mercury? Morda Frank Zappa ali celo Charles Bronson? Je pa res, da brki nimajo vedno pozitivne konotacije. Nekateri ob misli nanje verjetno najprej pomislite na porno zvezdnike iz sedemdesetih let, med najbolj znanimi je recimo Ron Jeremy. Brke zelo pogosto povezujemo tudi z negativci in diktatorji, kakršni so recimo Hitler, Stalin, Mussolini, Castro in Sadam Hussein, če naštejemo samo tiste, ki jih ni več med živimi. Še danes ostaja skrivnost, zakaj imajo diktatorji tako radi brke. Sicer pa so se z njimi v osemdesetih radi okitili tudi naši očetje (kar pobrskajte po albumu s fotografijami), povezujemo pa jih tudi z ameriškimi šerifi in rokovskimi zvezdniki. Za vas smo zbrali nekaj najzanimivejših lastnikov tega obraznega okrasja med znanimi osebnostmi.

freddie mercury.jpg

Freddie Mercury

Ne gre drugače, kot da začnemo s pokojnim Freddiejem Mercuryjem, slavnim pevcem skupine Queen. Na enem svojih koncertov je oboževalce povprašal, ali so jim všeč njegovi brki, in v isti sapi odgovoril, da mu je vseeno za tiste, ki jim niso všeč, ker si jih ne namerava obriti. A pred tem, leta 1984, se je zgodilo prav to. V javnosti se je pojavila fotografija, na kateri si pevec brije brke. Te je sicer prvič pokazal leta 1980 v videospotu za pesem Play The Game in so do danes ostali njegov zaščitni/prepoznavni znak. Na Facebooku obstaja celo skupina Freddie Mercury’s Moustache, ki ima skoraj 5000 članov.

salvador dali

Salvador Dali 

Ekscentrični španski slikar je bil lastnik prav tako ekscentričnih brkov, ki jim je posvetil celo knjigo z naslovom Dalijevi brki (Dali’s Mustache). V njej so fotografije njegovih različno oblikovanih brkov, pospremljene z na prvi pogled absurdnimi komentarji. Dalijevo truplo so pred nekaj meseci po osemindvajsetih letih odkopali zaradi dokazovanja očetovstva (neka vedeževalka je trdila, da je njegova hči) in presenečeno ugotovili, da so njegovi brki popolnoma nedotaknjeni in še vedno v položaju urnega kazalca »10 čez 10«, tako kot jih je nosil, ko je bil  še živ, in kot so jih na njegovo željo namestili, preden so ga balzamirali.   

tom selleck.jpg

Tom Selleck 

Igralec, ki se ga najbolj spomnimo po vlogi v seriji Magnum P.I. iz osemdesetih (od koder so najbrž tudi naši očetje dobili idejo za brke), je še danes ponosni lastnik brkov, ki se marsikomu zdijo monumentalni. In prav ti brki so mu tudi prinesli slavo v prej omenjeni seriji. Odpovedal se jim je samo enkrat, ko je v seriji Prijatelji v eni od epizod igral Monicinega novega fanta in so mu jih Ross, Chandler in Joey tako zelo zavidali, da so si jih še sami pustili rasti. Medtem pa si jih je on, na Monicino željo in na veliko grozo vseh oboževalk, obril. Nihče ga še nikoli ni videl brez brkov in razočaranje je bilo resnično popolno, tako zelo, da čeprav so brki zrasli nazaj, Tom ni bil nikoli več tako popularen.   

david becham.jpg

David Beckham 

Lahko bi mi ugovarjali, da ima slavni nogometaš pravzaprav brado, ne brkov, a bom vztrajala pri svojem, saj gre, kot se je izkazalo, tu predvsem za lenobo ali pa je morda najlepši med športniki porabil vse britvice, za katere je pred leti delal reklamo. Pred meseci je bil namreč tarča zgražanj, ker naj bi se bil za obisk v Beli hiši pozabil obriti. Ne glede na to, ali gre res za lenobo ali pa je to zdaj preprosto njegov imidž, moramo priznati, da mu ta motoristični stil izredno pristoji.  

160215_185857_filip_flisar.jpg

Janko Šopar in Filip Flisar 

Če tokrat pustimo ob strani Janeza Stanovnika, je med Slovenci eden najponosnejših lastnikov brkov zagotovo nekdanji novinar TV Slovenija in legendarni voditelj Tednika Janko Šopar, ki je ob neki priložnosti izjavil, da so poljubi brez brkov kot juha brez soli. Njegovi košati beli brki so nas s TV-ekrana nagovarjali celih 44 let. Od mlajših mu lahko s svojimi brki konkurira le ekstremni smučar Filip Flisar, ki si je brke sprva pustil rasti za zabavo, zaradi stave, potem pa je ugotovil, da je z njimi veliko bolj zanimiv tako za sponzorje kot za oboževalce, in jih obdržal. Njegovi brki so sicer v zadnjih dveh letih prerasli v brado, a sploh ne dvomimo, da bodo, takoj ko se evforija z bradami poleže, spet postali samostojni okras.

frida kahlo vklop.png

Frida Kahlo 

Za konec pa ne moremo mimo najbolj slavne ženske z brki, mehiške slikarke Fride Kahlo. Svojevrstna lepotica, brez dvoma, ki je izstopala predvsem zaradi košate enojne obrvi in rahlo nakazanih brkov, ki jih je na svojih premnogih samoportretih še dodatno poudarjala. Fridine obrvi in brki so bili to, čemur danes pravimo »fashion statement« (modna drža). Zanje je redno skrbela s posebnimi glavniki, obrvi pa si je celo barvala, da so bile videti gostejše. Z brčicami je želela poudariti svojo moško osebnost, saj si je vedno želela biti oboje. V tem smislu Frida ni samo ena prvih feministk, pač pa tudi prva kraljica selfijev.