phillip schofield 1 Dobra karma

Po 27 letih zakona priznal, da je gej, pred tem pa...

4_Helena Blagne_Led in sol_foto_2) Svet24.si

Kdo je skrivnostni ljubimec Helene Blagne?

michel stephan pl1 Reporter.si

Tožilstvo prikriva sporni sklep glede kemika dr. ...

aleksandra pivec, matej tonin, zdravko počivalšek, janez janša, vlada Svet24.si

V pogodbi tudi uvedba naborništva, dvig denarja ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Janša 3.0 bo v vladi močan kot še nikoli

maja-đukanović Njena.si

Sanjski moški: Našli smo izginulo Majo

Princ Harry, Anglija Njena.si

Princ Harry se je sam vrnil v Anglijo in ni videti...

Nove knjige na policah

Tina Lucu, 10.10.2019 20:00:00

Kaj je novega za vašo knjižno polico?

Delite na:
Nove knjige na policah
Srajca srečnega človeka Beletrina

Avtobiografija

Slavko Pregl:Srajca srečnega človeka
Srajca srečnega človeka je duhovita avtobiografska pripoved o popotovanju iz predmestnega otroštva do odlikovane starosti. Prepletajo se zgodbe diplomiranega ekonomista, novinarja, satirika, mladinskega pisatelja in mednarodno pomembnega založnika, pa seveda enega od treh bratov ter kasneje moža in očeta. Kljub številnim trpkim izkušnjam pod dosedanjo življenjsko črto avtor brez oklevanja zabeleži vedro vsoto sedmih desetletij. Založba Beletrina. 

knjige-babilon.jpg
Yasmina Reza
Profimedia

Drama 

Yasmina Reza: Babilon
Priznana francoska avtorica Yasmina Reza (1959) se je doma in v tujini uveljavila predvsem s svojimi dramskimi deli; predstave Art, Bog masakra, Bella Figura, En španski komad, Tri verzije življenja, ki se redno uprizarjajo tudi na slovenskih gledaliških odrih. V Babilonu (2016), njenem zadnjem romanu, se sprva nedolžna sosedska zabava sprevrže v katastrofo, ko konflikt para trči ob skupinsko dinamiko. Roman, ki se strukturno in jezikovno približuje avtoričinim dramam, je med drugim osvojil prestižno literarno nagrado prix renaudot in velja za eno njenih najpomembnejših proznih del. Založba Mladinska knjiga. 

knjige-pogovori.jpg
Pogovori s prijatelji
Sanje

Knjiga tedna! 
Sally Rooney: Pogovori s prijatelji
Frances je razsodno, inteligentno, na videz prisebno, v resnici pa izjemno občutljivo dekle, ki med študijem v Dublinu negotovo začenja kariero pisateljice. Njena prijateljica je lepa in neskončno samozavestna Bobbi. Nekega večera na literarnem performansu spoznata slavno fotografinjo Melisso. Dekleti počasi povleče v njen svet in na Frances nehote naredita navdušujoč vtis prefinjeni dom in privlačni mož starejše ženske. Lahkotno spogledovanje Frances in Nicka sčasoma zdrsne v neobičajno silovito - in vse bolj bolečo - intimnost. Roman Pogovori s prijatelji, ki ga odlikuje subtilen, oster smisel za humor, je čudovito pozoren in živo odziven na mladostne vrhunce sreče in treske ob tla, na ostre čeri, na katere lahko nasede prijateljstvo med ženskami. Založba Sanje. 

knjige-zabcu.jpeg
O začaranem žabcu
Mladinska knjiga

Slikanica 
Andrej Rozman Roza: O začaranem žabcu
Andrej Rozman Roza in ilustrator Zvonko Čoh nas humorno vabita v pravljični svet žabca Žana in žabice Ženje. Otroci poznajo pravljico bratov Grimm o žabjem kralju - tam se žabec spremeni v princa. In kaj se bo zgodilo v tej pravljici? Založba Mladinska knjiga. 

Mladinski roman 
Katherine Applegate: Drevo želja

knjige-drevo.jpg
Drevo želja
založba Ocean

Rdeči je dvestoletni hrast, ki ponuja domovanje številnim živalskim vrstam, prijetno senco in zatočišče pa tudi prebivalcem okoliških hiš. Enkrat na leto k njemu pridejo ljudje z vseh koncev in krajev, da na njegove veje obesijo trakove s svojimi željami. V svojem dolgem življenju je videl že marsikaj, a ga današnji svet zna vedno znova presenetiti. Ko se v soseščino priseli nova družina, v hrastovo deblo nekdo na skrivaj vreže napis: SPOKAJTE! Poleg tega se lastnica zemljišča odloči, da je čas, da tudi hrast požagajo. K sreči je v bližnji šoli veliko učencev in učiteljev, ki jim je mar za sočloveka in druga živa bitja. Avtorica ilustracije za naslovnico slovenskega prevoda knjige je mednarodno uveljavljena slovenska umetnica Alenka Sottler. Založba Ocean.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 38, 13.9.2019