Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Nova tehno generacija: DAX J

Gregor Zalokar, Vklop, 17.08.2018 20:01:17

Na festivalu ECO smo ujeli Londončaan Daxa Heddona, didžeja in vodjo založbe Monnom Black.

Delite na:
Nova tehno generacija: DAX J
DAX J Klemen Štular

Dax Heddon je začel kot D&B DJ Dangerous, pred desetletjem pa se je preusmeril v tehno, se preselil v Berlin, kjer vodi založbo Monnom Black, s studiem pa ga najemajo tudi drugi didžeji. Povzpel se je med Top 100 didžejev Resident Advisorja, na lestvico Top 100 DJs, svoj hitri, trdi, industrijski zvok je predstavil v Boiler Roomu, poslušajte tudi albuma Shades of Black (2015) in Offending Public Morality (2018) ter EP No Redemption. Prihaja EP remiksov albuma Body Music Thomasa P. Hechmana, ki so jih prispevali CJ Bolland, The Horrorist, Regis in Dax J.

Vaš zvok spominja na birminghamski tehno 90. let: Surgeon, Regis, Ben Sims ...
Ja, to so korenine, a nanj vplivata tudi drum & bass in breakbeat, s katerima sem zrasel v Londonu, berlinski tehno in še marsikaj.

Tudi vi mešate sodoben zvok s klasikami, a vi ste v tehno vtkali drum & bass.
Ko sem se pred desetletjem preusmeril v tehno, me je privlačil zvok, ki je bil tedaj v neskladju s počasnejšim minimalizmom. Takrat sem odkril vse te energične plošče, ki se še pojavljajo v mojih setih in vplivajo na produkcijo, ki je zmes novega zvoka in energije starih izdaj. Recimo skladba 1001 Amen Nights na mojem zadnjem albumu.

Kdaj ste najbolj tvegali in kako se je izšlo?
Da sem se odpovedal drum & bassu, ki je bil moja prva velika glasbena ljubezen, za katero sem garal sedem let. Preusmeritev v tehno je bila tvegana, a uspešna poteza.

Preberite tudi: 10 predlogov za počitniški filmski maraton. Kliknite TUKAJ!

Kakšen je vaš okus za filme? Všeč mi je, kako v muziko dodajate filmske izseke.
Različno, nimam najljubšega žanra. Rad imam dobre filme, tudi klasike, kot sta Dobri fantje ali Brazgotinec. Veliko gledam filme, ki se vrtijo okoli drog, gangsterjev in britanske rave scene. Zadnji album je precej navdahnil Babylon, drama iz 80. let o rasizmu v Londonu. Tam sem si sposodil precej izsekov.

Koliko pa ste vpleteni v svoje videe?
Veliko se pogovarjam z ekipo, ki jih ustvarja, in jo usmerjam, ko mislim, da manjkajo kakšni posnetki, ali želim, da je kaj zmontirano drugače. Mojega ustvarjalnega prispevka je približno polovica.

Tunizijsko sodišče vas je obsodilo na leto dni zapora, ker ste predelali muslimansko molitev. Kako ste doživeli to ob tem, da je tehno glasba povezovanja, ljubezni ...?
Presenetilo me je. Bil sem šokiran. Ko sem se sprijaznil s tem, sem razmislil, se javno opravičil in kanaliziral to energijo v novi album. Bilo je kar težko, zaradi groženj s smrtjo smo morali odpovedati nastop v – Londonu! A zdaj je vse v redu.