duhovna pot Dobra karma

Ko drugi mislijo, da ste umrli, ste v resnici ...

horoskop_napoved_astrologija Svet24.si

Horoskop za četrtek, 4. junija

orban jansa Reporter.si

Ogrske nočemo, Prekmurja ne damo: 100 let po ...

andrej sisko stajerska varda bobo2 Svet24.si

Šiškova varda nadlegovala lastnika kampa

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ere Petra Vriska je konec

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

hauser Njena.si

Glasbenik v bolečinah: Hauser okreva po operaciji

Nov pogled na Hitlerja in dogajanja v rajhu

Sonja Javornik, 01.09.2019 20:00:00

Vas zanima, ali je bil Hitler res džanki? Kako se je varoval pred morebitnimi zastrupitvami? In ali res že pred začetkom vojne ni imel samih zaveznikov med sorojaki? Potem vsekakor vzemite v roke knjige Popolna omama, Hitlerjeve pokuševalke in München.

Delite na:
Nov pogled na Hitlerja in dogajanja v rajhu
Čeprav so droge na zunaj preganjali, so bili vojaki in celo Hitler od njih povsem odvisni. mk

Ljudje se žal največ naučimo na napakah. A to navadno boli. Zato bi bilo dobro, če bi se kdaj ozrli v zgodovino in bi tako bolje prepoznali nevarnosti v sedanjosti.

Še posebej poučno zgodovinsko poglavje je obdobje Hitlerja in nacizma, zato so tri knjige, ki iz različnih zornih kotov in na različne načine odstirajo ta temni čas, nadvse zanimive in pogosto tudi zelo aktualne, saj žal tudi danes marsikateri nacionalistični izpad spominja na govore brkatega džankija.

MÜNCHEN

013703 Munchen zk 3d.jpg
Dogajanje v Münchnu je bilo zelo napeto, zato se knjiga bere kot zanimiva kriminalka.
učila

Knjiga Roberta Harrisa odstira dogajanje, ki je pripeljalo do sporazuma leta 1938 in zamaknilo začetek druge svetovne vojne za leto dni. Bere se kot najbolj napet kriminalni roman, glavna akterja pa sta nekdanja prijatelja iz Oxforda, ki se znajdeta vsak na svoji strani. Hugh Legat je eden od Chamberlainovih osebnih tajnikov. Paul von Hartmann pa je nemški diplomat in pripadnik odpora proti Hitlerju, ki se trudi Angležem dokazati, kako velika nevarnost je Hitler ne samo za Nemčijo, temveč za ves svet.

HITLERJEVE POKUŠEVALKE

Hitlerjeve pokuševalke_B.jpg
Rose je glavna junakinja romana o ženskah, ki so kljub lakoti le s težavo požirale hrano, ki bi morda lahko bila zastrupljena.
Hiša knjig

Rose pri 26 letih ostane brez družine. Starša sta umrla, mož pa se v nemški vojski bori na ruski fronti. Ko bombardirajo Berlin, se odloči, da gre k tašči in tastu na podeželje, kjer naj bi bilo vsaj malo miru. A nekega dne jo obvestijo, da je izbrana v krog žensk, ki morajo trikrat na dan v Volčji brlog, kjer je Hitlerjevo tajno poveljstvo, da poskusijo vsako od jedi, ki jo kuhar pripravlja za Hitlerja. Rosella Postorino lepo opisuje burna čustva, ko pred sestradane ženske, ki že nekaj let živijo v velikem pomanjkanju, vsak dan postavijo čudovite (čeprav vegetarijanske) jedi, v katerih pa se morda skriva strup. Rose pa ima kmalu še eno težavo – postane namreč objekt poželenja poveljnika, njena tašča pa jo čedalje bolj sumničavo gleda, saj se boji, da je njen sin prehitro pozabljen …

POPOLNA OMAMA

V nasprotju z drugima dvema je ta knjiga sicer bolj strokovna, a še vedno izjemno berljiva. Nemški raziskovalec vojaških arhivov, novinar in pisatelj Norman Ohler najprej predstavi nekaj dejstev o drogah na začetku prejšnjega stoletja, nato pa spretno piše o tem, kako je tretji rajh, ki je zagovarjal zdravo življenje in fizično aktivnost, postajal čedalje bolj odvisen od drog. Ste vedeli, da so bili vojaki, ko je Nemčija leta 1940 napadla Francijo in jo bliskovito osvojila, pod vplivom 35 milijonov odmerkov pervitina? Tudi domnevni abstinent Hitler je bil odvisen od eukodala, opiata, močnejšega od heroina. Vsakodnevno je od svojega osebnega zdravnika Thea Morella dobival injekcije z najrazličnejšimi dopinškimi sredstvi, dvomljivimi hormonskimi preparati, pa tudi s trdo drogo. Samo tako je lahko kot diktator vzdrževal svojo norost do konca … Po branju te knjigo boste zagotovo zgodovinska dejstva videli drugače in marsikaj bo postalo bolj razumljivo.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 33, 16. 8. 2019