ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

ana maria mitic 12 Svet24.si

Ana Maria Mitič bi se zabavala ob zaprepadenih ...

01-UVODNA mladi bojan pozar foto Arhiv zveze komunistov slovenije Reporter.si

Od Komunista do Evrope: kako je Bojan Požar ...

d32_scurkinaseljeoba Svet24.si

Stanovalci so ščurke našli pod kuhinjskimi ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

Tjaša Železnik Njena.si

Slovenska igralka pokazala prelepe noge

Nordijska mitologija malo drugače

M. S., Vklop, 08.02.2019 19:00:00

Neil Gaiman, ki nas je navdušil že z Ameriškim bogovi, bo s svojo v slovenščino sveže prevedeno knjigo obudil ali vzbudil zanimanje za nordijsko mitologijo.

Delite na:
Nordijska mitologija malo drugače
Nordijska mitologija Založba Sanje

Neil Gaiman je eden tistih ustvarjalcev, pri katerem preprosto veste, da težko napiše slabo knjigo. Če se vam zdi slaba, je niste brali v pravem trenutku ali na pravi način. Z neverjetnim občutkom črpa iz različnih izvirov, pa naj bodo pravljični, mitološki ali gotski, jim doda zvrhano mero neokrnjenega britanskega humorja ter gradi res mogočno strukturo, ki od bralca zahteva vso pozornost in ga po prebranem prisili v dodatno raziskovanje. Pravzaprav ni presenetljivo, da so njegova dela navdih za različne ekranizacije, ob oznako avtor pa zlahka dodamo še pridevnik kultni. In s kultnim nadomestimo izjemni, pronicljivi ali pač navdihujoč. Za Gaimana vse našteto še kako drži. 

Obujanje mitov

In če je Gaiman v Ameriških bogovih zgradil neki popolnoma nov, drugačen, vzporeden svet običajnih ljudi in bogov ter ju prepletel v nenavadno celoto, ki brbota in je tik pred izbruhom, je v Nordijski mitologiji pravzaprav zelo umirjen. Dejstvo je, da je nordijska mitologija zanimiva takšna, kot je, kar so s pridom uporabili ali predelali že mnogi pred Gaimanom, sam se je odločil nekatere izbrane mite obuditi, jih morda malenkostno predrugačiti, reinterpretirati in narediti skoraj za svoje. 

Glavni junaki so trije: najvišji bog Odin, njegov sin Thor in Odinov krvni brat Loki. Vsak izmed njih ima svoje značilnosti, ki jih vodijo skozi vseh devet svetov, kjer bijejo bitke s škrati, velikani, vilini, se na nordijskem panteonu prepirajo z drugimi božanstvi in so na neki način tudi slika današnjega dogajanja v svetu. Vrhovni bog Odin je pač izredno moder, hkrati pa drzen in zvit, zato se praviloma odloča zelo preudarno in pravično. Nekaj povsem drugačnega je Loki, njegov krvni brat, sicer sin velikanke, ki je vešč manipulator, poln zvijač in ukan in s svojimi pogosto skrbno (ne)premišljenimi dejanji skrbi za pretrese v devetih svetovih. Včasih mu uspe nastalo težavo rešiti, v kar praviloma na njihovo škodo vplete druga božanstva, pogosto pa je Odinov sin Thor tisti, ki mora s svojim slovitim kladivom Mjollnirjem reševati svet. 

Navdih iz stripov

Gaiman je v Nordijski mitologiji kronološko zelo natančen – opiše nastanek devetih svetov, izvedeli boste, kdo so bili Azi in kdo Vani ter kje so živeli, preko zakladov bogov pojasni, kako je Thor sploh prišel do svojega kladiva – uganite, kdo je imel prste vmes!, se preko dobe ognja in ledu (khm, George R. R. Martin?) kasneje naužije medice pesnikov, obišče Freyjino nenavadno poroko, obišče Asgard in se sprehodi čez mavrični most, dostavi največji kotel za varjenje piva, razodene ničkoliko Lokijevih ukan in vrhunsko pripoved sklene z Ragnarokom, somrakom bogov in hkrati rojstvom novega časa in ljudi. 

Verjemite, da boste po prebranem povsem drugače gledali tako na Tolkiena kot na Martina, predvsem pa na zadnje čase izredno priljubljene Marvelove ekranizacije, z veliko večjim zanimanjem pa boste šli najbrž iskat stripe o Mogočnem Thoru. Ti so Gaimana navduševali že od mladih nog in mu desetletja slikali izjemne podobe, ki jih je prelil in zbral v skoraj antologijski Nordijski mitologiji. Knjiga, ki jo preprosto morate prebrati.

Objavljeno v reviji Vklop št. 5, 31. 1. 2019.