Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Nesrečni, srečni petek trinajstega

Tina Lucu, 07.10.2019 20:00:00

Petek trinajstega velja za nesrečni dan v mnogih praznoverjih tako imenovanega zahodnega sveta.

Delite na:
Nesrečni, srečni petek trinajstega
petek trinajstega Profimedia

Tega dneva se bojijo v angleško, francosko in portugalsko govorečih državah po svetu kakor tudi v Avstriji, Nemčiji, Estoniji, Belgiji, Bolgariji, Litvi, Makedoniji, Sloveniji in ZDA ter na Finskem, Nizozemskem, Švedskem, Norveškem, Češkem, Slovaškem, Irskem, Poljskem, Danskem, Islandiji, Madžarskem in Filipinih. Pri nas se je strah pred petkom in številko 13 najverjetneje razširil v 19. stoletju pod vplivom Avstro-Ogrske in tudi Nemcev, živečih v Sloveniji.

Tudi v drugih kulturah imajo podobna praznoverja, vendar na drug dan. V grško, romunsko in špansko govorečem svetu imajo za nesrečni dan torek trinajstega. V Italiji pa je to petek sedemnajstega.

Nekaj razlogov, zakaj petek 13. velja za nesrečni dan

Eva naj bi po nekaterih interpretacijah zapeljala Adama prav na petek, na dan, ki je bil namenjen pokori.

Nekateri verjamejo, da naj bi na petek 13. Kajn ubil Abela (brata in sina Adama in Eve).

Jezus Kristus je bil križan na petek po zadnji večerji s trinajstimi gosti. 

Petek je bil v starem Rimu dan pogubljenja - takrat so izvrševali smrtne kazni. Prav tako so v petek s smrtjo kaznovali ljudi v srednjeveški Angliji.

Stari Vikingi so verjeli, da če jih bo v istem času za mizo 13, bo vse goste kmalu obiskala smrt. 

Na petek, 13. oktobra 1307, je dal francoski kralj Filip IV. usmrtiti ali aretirati vse viteze templjarje, ki so se mu uprli zaradi kopičenja bogastva.

V numerologiji je številka 12 znana kot popolno, perfektno število, kar se vidi v tem, da ima leto 12 mesecev, da je na gori Olimp bivalo 12 bogov, Jezusu je sledilo 12 apostolov, bilo je 12 izraelskih plemen ..., medtem ko naslednje število 13 izraža nekakšno nepravilnost ali slabost.

Zanimivosti

-       V našem, gregorijanskem koledarju je trinajsti v mesecu najpogosteje ravno petek. V enem letu je najmanj eden in največ trije petki trinajstega. Petek 13. se zgodi katerikoli mesec, ko je prvi v mesecu na nedeljo. Letos (2019) bo petek 13. še v mesecu decembru.

-       Strah pred petkom 13. se imenuje paraskavedekatriafobija ali paraskevidekatriafobija, ki je posebna oblika triskaedekafobije ali tridekafobija, ki pomeni strah pred številom 13.

-       Film petek 13. - posneli so kar 12 filmov (grozljivk) na to temo ter televizijsko serijo z 71 nadaljevanji. Trinajstega dela si očitno niso upali.

-       Številka 13 ni zlovešča v vseh verovanjih. V starodavni Kitajski je bila to srečna številka. Na Kitajskem velja za nesrečno število 4. Strah pred številom štiri se imenuje tetrafobija.

vrazeverje.jpg

-       Rojeni na petek 13. - zvezdniški dvojčici Olsen (33 let), Mary-Kate in Ashley, odlični karakterni igralec Steve Buscemi (61 let), kanadski igralec, ki je prejel oskarja, Christopher Plummer (89 let), kubanski revolucionarni voditelj Fidel Castro (1926-2016), veliki režiser grozljivih filmov Alfred Hitchcock (1899-1980), ameriški predsednik Thomas Jefferson (1743-1826) ter železna lady Margaret Thatcher (1925-2013).

-       Najslavnejša umrla na ta dan pa sta džezist Benny Goodman, najbolj znan po svoji verziji skladbe Sing, Sing, Sing, ter raper Tupac Shakur. 

-       Costa Concordia, potniška ladja s 4000 dušami na krovu, se je pričela potapljati pri otoku Isola del Giglio v italijanski Toskani v petek, 13. januarja 2012. 

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 38, 13.9.2019