Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Nepričakovane uspešnice

Sonja Javornik, 24.08.2019 11:00:00

Nekateri se tudi pri pisanju držijo ustaljenih, pričakovanih vzorcev. Nekateri pisatelji pa imajo raje čisto svoje zgodbe, kar seveda pomeni tudi večje tveganje za uspeh. A kadar so bralci zadovoljni z zgodbo, ki jih vedno znova preseneča, sledi velik uspeh. Tokrat predstavljamo tri knjige avtorjev, ki so več kot prijetno presenetili.

Delite na:
Nepričakovane uspešnice
- mk

Vranja šesterica

 Priljubljena ameriška pisateljica Leigh Bardugo se je po izidu romana Vranja šesterica znašla na vrhu lestvic najbolj prodajanih knjig New York Timesa. Ta jo je uvrstil tudi na seznam pomembnih knjig leta 2015. Z brezkompromisno akcijsko poslastico o šestih nevarnih izobčencih in eni nemogoči nalogi je bliskovito osvojila ljubitelje fantazijske književnosti po vsem svetu. Griševsko vsemirje se umešča med pripovedni svet Čarovnika iz Zemljemorja mojstrice fantazije Ursule K. Le Guin in Igro prestolov prvaka fantazijske pripovedi Georga R. R. Martina. Navdušila je širok krog bralcev, mladino in odrasle. Tako so po vsem svetu prodali že več kot 3 milijone izvodov romanov o Griševskem vsemirju.

Junaki romana Vranja šesterica so kriminalci, med katerimi se ob nalogi, na katero se odpravijo, spletejo trdna prijateljstva. Griševsko vesolje se zdi kot srednji vek, v katerem prevladuje temačno vzdušje, njegova svetla točka pa so močne vezi, ki se spletajo med junaki. Vsi so stari okoli osemnajst let in vsak od njih ima svojo magično sposobnost. Griševsko vesolje je domišljijski svet, ki je zanimiv sam po sebi, zelo vznemirljiva pa je tudi njegova vzporednica z resničnim svetom.

Nove prigode stoletnika, ki je zlezel skozi okno in izginil

NOVE PRIGODE STOLETNIKA KI_oprema.jpg
-
mk

Jonasson je slovenskim bralcem zlezel pod kožo že s prvim romanom o Stoletniku. Po mnenju poznavalcev naj bi bile Nove prigode stoletnika še bolj berljive in zabavne. Z vse bolj izbrušenim pisateljskim peresom je Jonassonu namreč uspelo spisati nekoliko krajšo, a aktualno zgodbo o trenutnih razmerah v svetu. Z inteligentnim humorjem začinjena zgodba je kljub podtalni kritiki trenutnih razmer lahkotno branje za najširši krog bralcev. »Nisem nameraval napisati nadaljevanja, a so si ga številni želeli, ne nazadnje tudi sam junak Allan Karlsson, ki se mi je kar naprej sprehajal po glavi in vlekel pozornost nase, kadarkoli se mu je zahotelo,« je napisal v uvodu. 

Tudi v nadaljevanju neverjetnih prigod se Allan in njegov prijatelj Julius znajdeta sredi zapletene diplomatske krize, ki se dogaja tukaj in zdaj. Zato boste med reševanjem krize mimogrede naleteli na politične voditelje z vseh koncev sveta, od severnokorejskega diktatorja do ameriškega predsednika Trumpa. Kajti ti voditelji na navadne ljudi včasih gledajo zviška namesto spoštljivo, zato se jih - po besedah avtorja - spodobi šaljivo zbosti. In tako se neustrašna starčka že kmalu po tem, ko ju reši severnokorejska ladja, znajdeta iz oči v oči z gospodom Kim Džon Unom. Ampak to je šele začetek …

Najboljša vas na svetu

NAJBOLJSA VAS NA SVETU.jpg
-
mk

Nosilna ideja romana, ki ga je Paasilinna napisal že leta 1992, je danes neverjetno aktualna. Govori o negativnem vplivu razvoja na življenje človeka, o histeriji potrošniškega sveta in vračanju k naravi, k pristnemu življenju ter sožitju majhne skupnosti v sodobnem, histeričnem svetu. A ker zna avtor tudi to, kar ni svetlo, obrniti na vedrejšo plat, deluje roman na bralca pozitivno in optimistično, celo navihano, in je prijetno branje.

Evropa, ZDA … tonejo v potrošništvu, bliža se konec sveta. Po padcu gospodarstva na planetu Zemlja vsi ljudje trpijo hudo pomanjkanje, mesta izginjajo pod gorami smeti, ceste so polne revežev, ki bežijo pred bližajočo se tretjo svetovno vojno. Le globoko v osrčju gozda vzhodne Finske leži nenavadna oaza miru in blagostanja. Tam je umirajoči ded, ki je bil vse življenje komunist, naročil vnuku Eemeliju Toropainenu, ki mu je vse zapustil, naj ustanovi cerkev. Eemeli je na dedovo željo res zgradil cerkev, vanjo pa se je zateklo nekaj dobrovoljnih posebnežev in ustanovilo vaško skupnost. Daleč stran od drugih so se vrnili k naravi in zelo preprostemu življenju. Ustvarili so ekološko oazo, majhno povezano skupnost, kjer so bili vsi srečni, prehranjeni in preskrbljeni.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 33, 9. 8. 2019