mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Nenavadne bele živali

Marjana Vovk, 23.03.2020 14:00:20

Zagotovo ste že slišali za albinizem, to je dedna bolezen, pri kateri telo ne proizvaja dovolj pigmenta, zato je žival (ali pa človek) po navadi snežno bela in v poplavi barv, ki nas obkrožajo, zelo nenavadna. K temu pa pripomorejo še največkrat intenzivno rdeče ali modre oči.

Delite na:
Nenavadne bele živali
orangutan Profimedia

Za albinizem je torej značilno pomanjkanje melanina, pigmenta, ki daje barvo koži, lasem in očem. Poleg človeka ta bolezen prizadene tudi sesalce, plazilce, dvoživke, ribe in ptice. Albinizem je lahko delen (če geni za proizvajanje melanina niso popolnoma okvarjeni), pri živalih, ki niso sesalci, lahko nekatere barve ostanejo, če proizvajajo še druge pigmente poleg melanina (albino piton je zato na primer bel z rumenim vzorcem). Vse bele živali seveda niso albino - lahko so bele po naravi (severni medved), imajo naravno bolj bledo barvo ali pa kakšno drugo bolezen. Najbolj jasen znak, da ima žival albinizem, so rdeče oči - zaradi pomanjkanja pigmenta namreč skoznje preseva barva krvnih žilic. Lahko pa so tudi čudovito modre barve - zaradi drugih pigmentov.

albino-jez.jpg
albino jež
Profimedia

albino-tiger.jpg
albino tiger
Profimedia

Albino živali so redke, saj v naravi težko preživijo - nimajo namreč svoje varovalne barve in se ne morejo skriti pred plenilci, poleg tega veliko slabše vidijo in težko dobijo partnerja. So pa zelo zanimive nam ljudem, zato jih pogosto najdemo v živalskih vrtovih in parkih, žal pa tudi v laboratorijih. Te blede živali pa imajo tudi veliko zdravstvenih težav, saj so zelo občutljive za sonce, imajo težave s kožo in očmi. 
Ker je rojstvo albino živali redko, je v nekaterih kulturah veljalo za sveto ali dobro znamenje, blede živali, ki so bile znak čistosti, pa so se znašle tudi v mitih in legendah. 

albino-veverica.jpg
albino veverica
Profimedia

Ameriško mestece Olney je znano po albino vevericah - v njihovem parku jih živi kakšnih sto.

Albinizem je možen tudi pri rastlinah in takrat ta ne more tvoriti klorofila, ki ji daje značilno zeleno barvo. Ker je ta ključnega pomena pri fotosintezi (torej pri hranjenju rastline), te rastline običajno zelo hitro propadejo.

albino-piton.jpg
albino piton
Pixabay

Piton z albinizmom ima rumen vzorec.

Alba je edini znani albino orangutan na svetu, našli so jo leta 2017 v Indoneziji, vso podhranjeno in izmučeno. Po rehabilitaciji so jo leto kasneje izpustili nazaj v divjino, v varovano zavetišče na Borneu.

albino-scurek.jpg
ščurek
Profimedia

Ja, tudi ščurki so lahko bledi - tale je iz terarija v ruskem Krasnojarsku.

albino-pav.jpg
albino pav
Pixabay

Beli pavi pogosto krasijo parke in vrtove palač.

albino-kenguru.jpg
kenguru
Pixabay

Albino kenguru je ob navadnem vrstniku res nekaj posebnega.


Podpisi:

1:
2:
3:
4:
5:
6: Albino tigri so pogosti v živalskih vrtovih.
7:
8: Prikupen albino ježek

***null***