Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Ne podcenjujte mladih

Sonja Javornik, 05.08.2020 14:00:51

★★★ REVIJA VKLOP/STOP ★★★

Delite na:
Ne podcenjujte mladih
- Domen Malovrh

T.M.S. Crew je zanimiva domača zasedba, ki se je pravzaprav razvila iz rap dvojca The Masta Skillz (TMS), saj sta TMS želela svoja besedila rapati v živo ob spremljavi glasbenikov.

Po prvencu Kdo miži leta 2013 smo pred kratkim dočakali nov album z naslovom Kar seješ, to žanješ, ki izvrstno opozarja na dogajanje okoli nas. Video z naslovnim komadom si lahko ogledate pod člankom.

Več o zasedbi in načrtih sta povedala Jošt Urbanc - Joe Joe in Teo Peternelj.

Zakaj ime T.M.S. crew?

Joe Joe: The Masta Skillz ime izhaja še iz časov našega ustvarjanja brez benda. Že takrat smo se imeli za mojstre svoje branže. Ko pa so se priključili še instrumentalisti, smo postali ena velika družina oziroma crew. T.M.S. Crew.
Zasedba deluje že devet let. Kako se spomnite začetkov?

JJ: Začetki so bili malo za šalo, malo zares. Šlo je za poskus mešanja žanrov in rapanja. Sčasoma, ko smo dobili kar dobre kritike, smo se lotili zadeve malo bolj resno. Že na začetku je bilo veliko pregovarjanja, menjanja članov, odrekanja in iskanja pravih ritmov. Zagotovo je bilo zelo pestro in zabavno.

Teo: Začetek je bil zame precej zbegan. Vsaj kar se tiče ustvarjalnega dela. Se spomnim, da nisem imel pojma, kaj bi lahko igral kot podlago za rap. Počasi so se stvari postavile na svoje mesto, še posebej ko se je jedro benda izoblikovalo in smo se ustvarjalno »poštekal«. 
Kako se je v tem času spreminjala zasedba?

Teo: Dnevno. (smeh) Malo za šalo. V tem času se je zasedba predvsem večala. Če se prav spomnim, nas je v nekem trenutku bilo 11, 12. Zdaj stalno jedro benda tvori sedem članov, ostali se pa pridružijo, če jim dovoljuje čas.

JJ: Najprej se je zasedba vedno večala. Vendar je zaradi številnosti ekipe nastal problem pri ustvarjanju. Tudi organizacije nismo imeli ravno najboljše. Na primer flavtistka je prišla na začetku vaje, pa je šele proti koncu odigrala dva komada. Ufff, glede vseh članov in sprememb pa raje ne bi govoril, bi trajalo predolgo …

Zanimivo je, da so vaši člani prišli iz različnih glasbenih žanrov. Kaj pa mora imeti vsak vaš član, da ga sprejmete, glede na to, da očitno ni treba imeti podobnega okusa za glasbo, hehe?

T: Dobre zveze pa poznanstva na pravih mestih. Ne, ne, hecam se ... Mora imeti vilo z bazenom, kakšen vikend na morju, mogoče jahto, karkoli, kar lahko ostali člani izkoriščamo. (smeh)

JJ: Najbolj pomembna je resnost in upoštevanje dogovorov. Kar se pa tiče različnih zvrsti, je super, čeprav osebno kdaj pogrešam kakšnega instrumentalista iz hip hop vod.

Se vam zdi, da je boljše, da ste si člani čim bolj različni?

T: Več različnih idej lahko samo pomaga.

JJ: Zagotovo je naša glasba edinstvena ravno zaradi teh razlik.

Pred sedmimi leti ste izdali prvi album Kdo miži. So glasbeni uredniki mižali ali so vas opazili?

T: Mislim, da so nas opazili, kljub našemu »visokemu« budgetu za marketing. (smeh)

Zdaj ste naredili nov album Kar seješ, to žanješ z Groharjevim Sejalcem na naslovnici. Kdo se je spomnil na to sliko?

JJ: Kar seješ, to žanješ je album, ki govori o odgovornosti oziroma neodgovornosti, kakor vzamemo. Groharjev novodobno predelani sejalec je bil pa Lukova ideja. Mislim, da naslov kar nazorno razlaga naše mišljenje. Za več razlage pa si ga kupite ali poslušajte na streaming servisih. 

Ste zelo družbeno kritični. Je bilo tako že pred koronakrizo ali je ta še bolj vplivala na to?

JJ: Družbena kritika je bila pri raparjih vedno prisotna, upam, da tako tudi ostane.

Kateri se vam zdijo največji problemi današnjega časa?

JJ: Največji problem današnjega časa se mi zdi to, da imamo premalo časa zase in za svojo osebno rast. Vse se odvija izredno hitro. V večini tečemo šprint svojega lajfa s kratkimi postanki.

T: Meni se pa zdi problem tudi to, da je preveč informacij, iz katerih je težko izluščiti prave. Mislim, da je najbolje poslušati naš komad Naumi iz prvega albuma. Govori ravno o tem. 

Mislite, da mlade čaka kaj lepega, ali ste zaskrbljeni glede prihodnosti?

T: Jaz osebno nisem zaskrbljen. Mislim, da v zgodovini nikoli ni bilo toliko priložnosti in manj meja. Je pa odvisno od vsakega posameznika, ali bo znal prepoznati in izkoristiti priložnosti, ki se mu ponujajo. Kar seješ, to žanješ. (smeh)
JJ: Za prihodnost ostajam pozitiven. Mlade se podcenjuje.

Celoten intervju pa si preberite v jutrišnji številki

★★★ REVIJA VKLOP/STOP ★★★