Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Ne dela razlike med glasbenimi žanri

Sonja Javornik, 07.08.2019 14:00:00

Eden od tistih, ki uživajo v glasbi, in to ne glede na žanr ali vlogo, ki jo imajo pri različnih projektih, je Jani Pavec. Najbolj se je proslavil kot vodja skupine Atomik Harmonik, zdaj pa je spet bolj aktivna njegova zasedba Ritem planet. Jani je sicer tudi zelo iskan režiser videospotov.

Delite na:
Ne dela razlike med glasbenimi žanri
Skupina Ritem planet je ravno posnela novo pesem. osebni arhiv

Pravite, da je pri vas trenutno najbolj aktualen prihod hčerke. Ali to pomeni, da to poletje ne boste delavni?

Seveda smo zelo delavni. Trenutno z ženo Nino pripravljava sobico za dojenčico, ki pride v avgustu. Tudi s skupino Ritem planet vsako soboto koncertiramo, seveda pa so vse najine sile z ženo zadnja leta aktivno usmerjene v organizacijo porok v Skednju. Skratka, delamo na polno.

IMG_3378.jpg
Jani v času, ko je kot metalec začenjal glasbeno kariero.
osebni arhiv

Brez glasbe torej ne gre. Jani, že dolgo ste stalnica na naši glasbeni sceni, čeprav v zelo različnih vlogah – ne samo zaradi žanrov, tudi zaradi dejavnosti, saj včasih oder zamenjate s kamero in montažo. Bi lahko rekli, da ste vsestranski, da vas žanri in druge omejitve ne zanimajo?

Seveda sem pozabil omeniti, da poleg zgoraj naštetih stvari v avgustu pripravljam še tri glasbene videospote za Čuke, Domna Kumra in Ritem planet … (smeh) Kot ste omenili, me v glasbi žanri ne omejujejo, temveč mi dajo svobodo glasbenega izražanja. Ogromno sem nastopal z zborom Cantemus iz Kamnika, z rokerji Heroji Hrupa, poparji Ritem planet ter turbofolkarji Atomik Harmonik.

Vsekakor je bil vaš najuspešnejši projekt skupina Atomik Harmonik, kajne? Skupina sicer trenutno miruje, ampak ali ste si sploh mislili, da bo trajala tako dolgo?

Vsake stvari, ki se je lotim, se lotim na polno, z ogromno strasti in s predanim delom. Očitno je to moj ključ do uspeha, da sem delaven in nikoli ne popustim. Seveda nikoli vnaprej ne razmišljam, kaj bo. Zraven se zabavam, to je to.

atomiki.jpg
Jani v prvi, najuspešnejši zasedbi Atomik Harmonik
Osebni arhiv

Spomnim se, ko mi je Špela Grošelj opisovala, kakšna oblačila naj bi imeli s Špelco. Ne vem, ali ste upoštevali mene, ampak takrat sem ji rekla, da je nujno, da imata malo globlji dekolte, saj menda sprva sploh ni bilo zamišljeno tako seksi, kajne?

Ko smo delali glasbeni projekt Atomik Harmonik, smo imeli dokaj jasno zadane vizualne cilje. Spomnim pa se, da smo prve slike vrgli stran, ker sta bili punci na slikah zapeti do vratu. (smeh)

Sta takrat z Daretom Kauričem 100-odstotno verjela v uspeh ali sta vseeno malo dvomila o Brizgalni brizgi?

Z Daretom, s katerim sva ustvarjala zasedbo Atomik Harmonik, sva 100-odstotno verjela v projekt, nikakor pa si nisva predstavljala takšnega mega uspeha.

Brizgalna brizga je vsekakor ena od večjih uspešnic v zgodovini slovenske glasbe. Je aktualna še danes ali je pač usoda takšnih mega hitov, da se jih enkrat naveličamo?

Kaj pa vem. Po mojem mnenju se stvari, če jo res tisočkrat slišiš, prenaješ, res pa je, da še danes pesem ustvari pozitivno vzdušje, kjerkoli se zavrti.

»Ko sem bil mlajši, me je bilo sram, da igram harmoniko, z Atomik Harmonikom je prišla v trend.«

Kako danes gledate na plaz, ki ste ga sprožili zaradi novega trenda, pristopa?

Osebno mi je v zadovoljstvo, da smo Atomiki popularizirali harmoniko v Sloveniji, predvsem med mlado generacijo. Res pa je, da je trenutno ta žanr zavil na neka čudna pota. Ko sem bil mlajši, me je bilo sram, da igram harmoniko, z Atomik Harmonikom je prišla v trend.

Je še kaj upanja, da se nekoč spet povežete z obema Špelama?

Vedno je upanje. Starejši smo in vsak si je naredil svojo družino, kar prinaša kar nekaj obveznosti. Letos je minilo 15 let od naše ustanovitve in zmage na festivalu Melodije morja in sonca. Želel sem narediti srečanje in povabiti vse pomembne akterje zasedbe Atomik Harmonik. Žal se časovno ni izšlo.

Atomikom ste večkrat zamenjali zasedbo. Je bilo na koncu še vzdušje povezanosti ali je šlo bolj za najemno delovno silo?

Pri Atomikih sem vedno deloval kot šef, tako da sem zasedbo usmerjal, spodbujal, jim držal ramo ob slabih dneh. Vedno sem želel, čeprav sem šef, da so se vsi počutili vredne in uspešne v skupnem projektu Atomik Harmonik. 

Trenutno je spet zelo aktivna vaša prva pop zasedba Ritem planet. Kako se je sploh zgodilo, da ste se znova zbrali?

Lani smo nekateri izmed članov skupaj zaigrali na eni izmed porok pri nas v Skednju. Ko sem videl, da se je med svati začelo prijetno šušljati, da jim igra Ritem planet, mi je bilo lepo, ko sem videl, kako lepo gledajo na to zasedbo. Na začetku leta smo začeli vaditi in trenutno že veselo koncertiramo skoraj vsak konec tedna.

Zdaj že lahko napoveva tudi vašo novo pesem in videospot, kajne? Kaj bomo lahko slišali in videli?

sladki_uvod-00141.jpg
Skupina Ritem planet je spet aktivna in pripravlja nove pesmi.
osebni arhiv

Ja, res je. Konec avgusta bo Ritem planet izdal novo skladbo in videospot za pesem Nariši sonce, in sicer v duetu z mlado pevko Niko Svetlin. Avtor Dare Kaurič je znova napisal pozitivno pesem, ki nas bo spominjala na vroče poletne dni.

Kakšno je vzdušje v skupini danes v primerjavi z devetdesetimi, ko ste bili prvič aktivni?

V devetdesetih smo bili mladi in neizkušeni. Zdaj je zadeva predvsem bolj mirna in predvidljiva. Še vedno nas nesete naprej glasbena povezanost in raziskovanje glasbe ter emocij, ki jih vnaša med ljudi.

Verjetno si marsikdo težko predstavlja, da ste bili nekoč metalec, tak z dolgimi lasmi! Imate danes raje harmoniko kot »žaganje«?

Med glasbenimi zvrstmi ne delam razlik. Uživam tako v klasični glasbi, ko poslušam hčerko igrati violino, kot v metalski. Še vedno pa rad tudi zavriskam, ko zaigra harmonika.

Torej še poslušate metal? Še spremljate ta žanr?

Ravno sem odkril nov slovenski bend Alo!Stari. Kul so, dobra melodika, dobri surovi rifi, huda besedila … Skratka, spremljam.

Boste kdaj tudi še v metalu kaj poskusili?

Zakaj pa ne. Na vajah s skupino večkrat zaigramo kakšno metalsko. Zelo uživam. (smeh)

Kakšna pa se vam zdi domača scena danes v primerjavi s časi, ko ste začenjali?

V devetdesetih, ko sem začenjal v glasbi, je bilo lepo, ker so nacionalni in lokalni mediji podpirali slovensko glasbo, trenutno je ne oziroma je glavni mediji sploh ne. Tudi klubi in diskoteke, kjer smo mi ogromno igrali, so žal izginili. Glavni krivec za to je država, ki zadeve ne podpira oziroma ne ščiti slovenskega umetnika.

Se še radi družite z glasbenimi kolegi? Se tudi vam zdi, da je čedalje manj druženja?

Bolj ali manj so moji prijatelji glasbeniki, s katerimi se ogromno družimo, tako da nimam tega občutka.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 30, 25. 7. 2019