Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Nataša Barbara Gračner: »Ne vem, če sem kdaj ljubila nepravo osebo«

Teja Pelko, 08.08.2020 11:00:15

★★★ REVIJA VKLOP/STOP ★★★

Delite na:
Nataša Barbara Gračner: »Ne vem, če sem kdaj ljubila nepravo osebo«
Nataša Barbara je nase opozorila že v času študija. Diplomska predstava Življenje podeželskih plejbojev ji je namreč prinesla ponudbe ravnateljev SNG Drame Ljubljana, Slovenskega mladinskega gledališča in Mestnega gledališča Ljubljanskega. Pretehtal je SMG oziroma Eduard Miler, saj je zaradi njegove predstave Ella, ki si jo je ogledala kot dijakinja, postala igralka, poleg tega pa ji je ponudil vlogo Susn istega avtorja (Herberta Achternbuscha), zaradi katerega je pristala v tem poklicu. Po sedmih letih pa se je pridružila kolektivu SNG Drama Ljubljana, kateremu je zvesta še dandanes. osebni arhiv

Prvakinja igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana Nataša Barbara Gračner je ena naših najboljših igralk, kar potrjujejo tudi številne nagrade, ki jih je prejela za svoje stvaritve. Zato ni čudno, da ponudbe za vloge dežujejo z vseh vetrov. Mi smo jo ujeli med študijem za uprizoritev drame Vsi ptice Wajdija Mouawada, ki nastaja v koprodukciji Mini teatra, Festivala Ljubljana in Mestnega gledališča Ptuj.

V njej bo upodobila mater. To je bila že večkrat, med drugim tudi Jerneju Šugmanu, trenutno pa vlogo pripravlja še za Šantičev film Zbudi me, v katerem bo mama Juretu Henigmanu, ki naj bi ga rodila pri šestnajstih letih. V uprizoritvi Kraljica mati pa je (bila) celo mati Alešu Valiču, ki je od nje štirinajst let starejši. Nataši Barbari se to ne zdi nič nenavadnega; poudarja namreč, da je v njenem poklicu vse mogoče. Mora biti.

Nataša Barbara Gračner 3
Igralka se trenutno pripravlja na premiero predstave Vsi ptice avtorja Wajdija Mouawada. Družinsko sago polno skrivnosti, prepleteno z zgodbo arabskega diplomanta, ki je živel pred 500 leti in se je bil prisiljen spreobrniti v katoličanstvo, režira Ivica Buljan, poleg Nataše Barbare pa v njej nastopajo še: Robert Waltl, Gal Oblak (na fotografiji), Milena Zupančič, Ivo Ban, Saša Pavlin Stošić, Aleksandra Balmazović, Jose in Lina Akif.
Toni Soprano Meneglejte

V drami Vsi ptice upodabljate Norah, Judinjo iz vzhodne Nemčije, psihoterapevtko, ki nasprotuje sinovi ljubezni do Arabke. Lahko razumete njeno ravnanje?Vsakršna diskriminacija je škodljiva in je v nasprotju s spoštovanjem človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Izključevanje na podlagi nacionalnosti, rase ali vere pa je baje celo v porastu. Ali kot bi rekla Norah: »Kolektivna identiteta je zlo.« Poročena je z ortodoksnim Judom in se seveda zaveda, da sin ne sme ljubiti Arabke. Ampak briljantni preobrat, ki ga je Wajdi Mouawad napisal v tej drami, vse skupaj postavi na glavo. Njenega ravnanja in strinjanja z možem seveda ne razumem. Prelaganje bremen na svoje otroke pod krinko odgovornosti preživelih je pokoritev njihovih želja in hrepenenj. S tem pa jim ubijemo duha in v njih lahko naselimo gnev in žalost. 

So vaši starši kdaj nasprotovali kakšni vaši zvezi? 
Prav gotovo se niso strinjali z mojo ločitvijo. Še vedno ne razumejo, da lahko ljubezen umre. Zanjo se je treba boriti in jo negovati in vztrajati ne glede na karkoli. Z borbo in nego se seveda strinjam, z »ne glede na karkoli« pa ne. Tako sem ju takrat morda razočarala. Da bi mi v čemerkoli nasprotovala ali mi celo kaj ali koga prepovedala, do tega pa ni prišlo. 

Nataša Barbara Gračner 2
Gračnerjeva pa ni le izvrstna igralka, ampak tudi profesorica dramske igre in umetniške besede na AGRFT in gledališka režiserka. Jeseni bo prvič režirala v svojem matičnem gledališču, in sicer monodramo Vse sijajne stvari britanskega dramatika Duncana Macmillana, v kateri bo igral Uroš Furst.
osebni arhiv


Bi sami v kakšnem primeru kaj takšnega storili svojemu sinu? 
Mislim, da ne. Bi pa izrazila svojo skrb, če bi se mi zdela oseba, v katero se je zaljubil, zanj neprimerna. Če bi začutila, da ga ne ljubi in da bo zato z njo nesrečen.

Koliko pa ste si vi sami omejevali pravico ljubezni v (ne)pravo osebo?
Mislim, da nisem. Sledim svojemu srcu in ne vem, če sem kdaj ljubila nepravo osebo.
Celoten intervju si preberite v reviji

★★★ REVIJA VKLOP/STOP ★★★