benjamin-netanjahu Svet24.si

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

O Natalijinem uspehu v medijih »vse tiho je bilo«

Sonja Votolen, Ženska, 29.08.2018 10:02:25

Perspektivna in vsestranska glasbena ustvarjalka Natalija Tumpej.

Delite na:
O Natalijinem uspehu v medijih »vse tiho je bilo«
Natalija Tumpej je uspešna slovenska glasbenica. Osebni arhiv

Pravijo, da smo Slovenci narod pesnikov in pevcev. Zapisati bi morali narod pesnic in pevk, a premnogokrat se zdi, da ženske ustvarjalke ne znajo ali želijo pokazati in izpostaviti javnosti svojih talentov, sposobnosti, uspehov.

So naše ženske res (pre)skromne, tihe, pretihe, je potrpežljivost in spregledovanje ženskih sposobnosti, znanj, vrhuncev ustvarjalnosti še vedno posledica desetletij trajajoče tradicije, vzgoje?

Predstavljamo vam Natalijo Tumpej s Ptujskega, žensko različnih ustvarjalnih potencialov. V glasbeno-ustvarjalnem svetu je že prepoznavna, a menimo, da premalo. Mnogi perspektivni in dobri ustvarjalci ostajajo premalo opaženi, imajo premalo možnosti prodreti na domači in širši oder ter se pokazati in dokazati očem in ušesom, ker, tako kot v mnogih umetniških sferah, nimajo stricev, zvez ali ker preprosto ne »beračijo/trkajo« na prava vrata, po možnosti celo s koruptivnimi nameni, kar pri nas ni na nobenem področju življenja in delovanja nič novega, ali ker ostajajo pokončni in gredo sami samosvojo pot: pokončno, brez slabe vesti, verujoč v lastno zmožnost in držo. Saj, diamant je vendarle diamant, četudi neobrušen.
Natalijo Tumpej mnogi poznajo in so ji navdušeno ploskali na kakšnem izmed mnogih razprodanih koncertov glasbene skupine Jazz Ladies, v kateri je Natalija vokalistka. V skupini Jazz Ladies je pet glasbenic: Natalija Tumpej, kot že omenjeno vokalistka, Nina Serčič Korošak, bobni, Nina Merkoci, saksofon, Taja Božič, klavir, in Petra Trobec, kontrabas.

Poleg številnih nastopov s skupino Jazz Ladies se Natalija predstavlja tudi s samostojnimi nastopi, kjer s svojim jazzovskim stilom in pristnim stikom s publiko takoj prepriča in osvoji poslušalce. Med pomembnimi nastopi omenja nastop z Vladom Kreslinom in svetovno znanim pevcem vokalnega kvarteta New York Voices Petrom Eldridgem.

Natalija_foto - Slavko Rajh.jpg
Natalija se jazzu najbolj posveča in svoje znanje nadgrajuje pri mnogih jazz pevcih in instrumentalistih.
Osebni arhiv

In kakšna je Natalijina glasbena pot?

Trenutno študira jazz petje pri profesorici Carolini de Rooij na deželnem konservatoriju v Celovcu. Natalija se jazzu najbolj posveča in svoje znanje nadgrajuje pri mnogih jazz pevcih in instrumentalistih. Udeležuje se številnih delavnic in izobraževanj ter soustvarja pri različnih glasbenih projektih s številnimi drugimi glasbeniki. Omembe vreden je podatek, da jo je leta 2015 mednarodna komisija Riga Jazz Stage izbrala za nastop na istoimenskem festivalu v Latviji.

Uspeh, ki ga gre primerjati s kakšno medaljo, a na žalost o Natalijinem uspehu v medijih »vse tiho je bilo«.
Sicer pa se je njena ljubezen do glasbe pričela z igranjem prečne flavte, s katero včasih na kakšnem nastopu razveseli poslušalce, še vedno pa igra tudi v Pihalnem orkestru Talum Kidričevo. Na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj je zaključila solo petje, in sicer pri profesorju Samu Ivačiču. Seveda je pela tudi v raznih pevskih zborih, na primer tri leta v Vokalnem ansamblu Musica.

Preberite tudi: Sin Valentine Smej Novak z makovo potico v prvi razred. Kliknite TUKAJ!

Kljub zahtevnemu študiju in premagovanju razdalj med Celovcem in domačimi kraji ji ne zmanjka moči in/ali entuziazma še za Ba Bu, glasbeno-igralski projekt, ki ga Natalija z glasbo in igro predstavlja skupaj s Petro Kavaš, režija in vizualna zasnova pa sta delo Sabine Šinko. Glasbenici in igralki najmlajšim tako na preprost način približata svet glasbe, zvoka, ritma in igre. Ba Bu je čarobna zvočno-igralska predstavnica, namenjena otrokom od enega leta starosti naprej.

Od kod tolikšna ljubezen do glasbe, predvsem jazza, želje približati čarobni svet zvoka in ritma najmlajšim, od kod energija za študij, nastope in tudi mentorsko posredovanje že pridobljenega znanja petja in obvladanja igranja instrumenta znanja željnim laikom?

Natalija pravi: »Glasbeno polje je tako zelo lepo, široko in navdihujoče ter izpopolnjujoče, da bom na njem ostala, in vem, vedno znova in znova bom odkrivala morda doslej celo še meni nepoznane glasbene očarljivosti.«

Njena ustvarjalno-življenjska pot je, tako se zdi, že skorajda zarisana, ampak, ali je med temi glasbeno in igralsko prepletajočimi se tirnicami prostora še za kaj? Se je zapisala glasbi kot inspiraciji in izpopolnitvi življenja? Natalija pove: »Seveda je čas za druženje s prijatelji, domačimi, za sprostitev v naravi. Vse to mi daje elan, inspiracijo in zavedanje, da sem se prav odločila