Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Namesto krvi duše otrok

M. V., Vklop, 08.06.2019 19:01:01

Nesmrtni vampir, ki se hrani z dušami otrok, in mlada umetnica, ki se bo soočila z njim. To sta glavni osebi v novi grozljivi seriji Nos4a2 na programu AMC.

Delite na:
Namesto krvi duše otrok
Manx v svoji starikavi podobi – kadar ne dobi dovolj otroških duš. AMC

V seriji Nos4a2 (Nosferatu), ki temelji na prodajni uspešnici istoimenskega romana izpod peresa pisatelja Joeja Hilla, sledimo zgodbi mlade nadarjene umetnice Vic McQueen (Ashleigh Cummings), ki ugotovi, da ima nadnaravno sposobnost, da najde izgubljene stvari. To jo pripelje do zlobnega, nesmrtnega Charlieja Manxa (Zachary Quinto), ki se (da ohrani mladost) hrani z dušami otrok (in ne s krvjo), kar ostane, pa pušča v Christmaslandu, ledeni, zviti božični vasici njegove domišljije, kjer je vsak dan božič, biti nesrečen pa je proti zakonu. Vic si prizadeva premagati Manxa in rešiti njegove žrtve, pri tem pa poskuša ohraniti mirno kri, zdravo pamet in preprečiti, da še sama ne postane žrtev.

tv-nosferatu1.jpg
Zachary Quinto kot nesmrtni Charlie Manx
AMC

Travme iz otroštva
»Ko spoznamo Vic, je ta prestrašena, a ima pogum, kar je njena moč. Njeno srce je njena najmočnejša mišica,« pojasnjuje Ashleigh Cummings. »Je ženska junakinja, a njene supermoči so ustvarjalnost, sedmi čut, ranljivost, sočutje in druge običajne ženske značilnosti. Z njimi se bori proti zlu.« To zlo je Manx, nekakšen vampir, ki se hrani z dušami otrok. »Več kot izvemo o njem, bolj jasno je, da je kot otrok doživel hude travme, ki jih vse do danes ni razrešil, zato se je spremenil v to pošast,« o njem pravi Zachary Quinto. Kako pa se je spoprijel z igranjem tako negativnega lika?

»Osredotočil sem se na izvor njegove travme, na idejo, da Manx resnično verjame, da dela nekaj dobrega, da otroke rešuje pred zlorabami in sebičnimi, neskrbnimi starši. Morda v seriji tega ne vidite, ampak zame je zelo pomembno, da razumem, da se pošasti rodijo iz travme, zlorabe in zanemarjanja. Manx ni nobena izjema. Smo ga pa skušali narediti večrazsežnostnega, še malce bolj zapletenega, da je serija še zanimivejša in lahko gledalci razmišljajo o različnih plasteh, ki tvorijo človeka in svet.« Ashleigh je navdušena nad Zacharyjevim razmišljanjem in nadaljuje: »Ljudje so lahko hkrati dobri in slabi. Všeč so mi nasprotja, ki obstajajo v vsakem posamezniku – smo duše z več različnimi plastmi.«

Groza ob pogledu
V seriji je seveda zelo pomembna maska, še posebno za Zacharyja, ki se je z njeno pomočjo še bolj vživel v lik. »Z maskerjem Joelom Harlowom smo se poglobili v masko, da bi čim bolje oživili lik, ki si ga je zamislil pisatelj Joe Hill. Mislim, da nam je čudovito uspelo. Razvili smo pet različnih Manxovih podob glede na njegovo starost – najprej smo si zamislili videz, potem pa sem lahko na podlagi tega ustvaril še njegov glas in fizične lastnosti.« Masko so mu pred snemanjem nanašali kar štiri ure in pol. »To niti ni bilo tako slabo, saj sem se lahko predal razmišljanju o snemanju, se psihično pripravil in se plast za plastjo potapljal v svoj lik.« Rezultat je neverjeten – zagotovo boste prestrašeni že ob pogledu na Manxa!

tv-nosferatu2.jpg
Vic McQueen (Ashleigh Cummings) ugotovi, da ima nenavadne moči, kar jo pripelje do zlobnega Manxa.
AMC

Sin slavnega očeta
Oba glavna igralca sta navdušena nad Hillovim romanom, zaradi njega je Asleigh takoj sprejela vlogo, Zachary pa prizna, da ga je prebral pozneje, ko je vlogo že dobil. »A mi je zelo pomagala, da sem razumel psihologijo svojega lika.«
Mimogrede: 47-letni Joe Hill je sin mojstra groze Stephena Kinga. Več kot očitno stopa po očetovih stopinjah, saj je izdal že štiri romane (po fantazijski knjigi Rogovi je nastal film z Danielom Radcliffom v glavni vlogi), številne stripe in celo goro kratkih zgodb ter prejel številne knjižne nagrade. Nad serijo, ki jo je ustvarila Jami O'Brien, je navdušen, tudi sam je aktivno sodeloval pri njenem ustvarjanju, tako da bo zagotovo navdušila vse tiste, ki so že oboževalci knjige.

Objavljeno v reviji Vklop št. 22, 30. 5. 2019.