favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Najvišje ležeča glavna mesta na svetu

Tina Lucu, 05.12.2019 18:00:00

Se vam, kdaj zdi, da vam primanjkuje kisika? No, v teh glavnih mestih, ki ležijo nad 2000 metri nadmorske višine, je zrak res veliko redkejši, a ljudje so se tudi na to prilagodili. Poglejmo, kje imajo športniki lahko višinske priprave na olimpijske igre kar doma.

Delite na:
Najvišje ležeča glavna mesta na svetu
Mexico City .

Mexico city, Mehika, Srednja Amerika, 2240 metrov nadmorske višine

Glavno mesto Mehike, ki je z 20 milijoni prebivalcev eno največjih na svetu, je ustanovil španski osvajalec Hernán Cortés leta 1521 na ruševinah Tenochtitlana, prestolnice Aztekov, na sredi danes skoraj izsušenega jezera Texcoco. Ciudad de México leži 2240 metrov nad morjem na južnem koncu Mehiške doline, ki je s treh strani obdana z gorami, tudi znamenitima vulkanoma Popocatepetl in Iztaccihuatl ter pogorjem Sierra Nevada.

Sana, Jemen, Arabski polotok, 2325 metrov  

sana.PNG
Sana
.

Sana, katere stari del mesta je pod Unescovo zaščito, je eno najstarejših stalno naseljenih mest na svetu. Leži na nadmorski višini 2325 metrov, okolica pa velja za eno najrodovitnejših območij na Arabskem polotoku. Sana ima približno 1,9 milijona prebivalcev in je največje mesto v državi Jemen.

Asmara, Eritreja, severovzhodna Afrika, 2325 metrov

asmara.PNG
Asmara
.

Asmara je glavno mesto Eritreje in s približno 712.000 prebivalci tudi največje mesto te države. Leži na severnem robu Eritrejske planote v sredini države, na 2325 metrih nadmorske višine. Zaradi višine je podnebje prijetno hladno in so dobre razmere za kmetijstvo, ki je razvito v okolici.

Adis Abeba, Etiopija, severovzhodna Afrika, 2355 metrov

adis abeba.PNG
Adis Abeba
.

Etiopsko glavno mesto, ki ima okoli 4 milijone prebivalcev, leži na nadmorski višini 2355 metrov ob vznožju 3000 metrov visokega Entota. Posebnost mesta je tudi ta, da v njem živi 80 različnih narodnosti, ki govorijo 80 različnih jezikov. Adis Abeba v dobesednem prevodu pomeni novi cvet.

Bogota, Kolumbija, Južna Amerika, 2640 metrov

bogota.PNG
Bogota
.

Bogota je glavno mesto Kolumbije, hkrati pa njeno največje in najbolj naseljeno mesto z več kot 7,3 milijona prebivalcev. Leži na nadmorski višini 2640 metrov in to je vzrok, da je bila doslej kljub temu, da mesto leži v tropskem pasu, najvišja izmerjena temperatura skromnih 25,2 °C, povprečna letna temperatura mesta pa je 14,5 °C.

Thimphu, Butan, južna Azija, 2648 metrov

thimphu.PNG
Thimphu
.

Thimphu z okoli 100 tisoč prebivalci je glavno in največje mesto kraljevine Butan (okoli 750 tisoč prebivalcev). Leži v zahodnem osrednjem delu Butana na nadmorski višini 2648 metrov. Mesto ima subtropsko visokogorsko podnebje, ki je pod vplivom jugozahodnega monsuna toplega, zmernega podnebja.

Quito, Ekvador, Južna Amerika, 2850 metrov

Quito.PNG
Quito
.

Originalno ime glavnega mesta Ekvadorja je San Francisco de Quito. Leži samo 20 kilometrov južno od ekvatorja na nadmorski višini 2850 metrov v kotlini med verigama Andov. Mesto ima približno 2,5 milijona prebivalcev, staro mestno jedro pa je od leta 1978 na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Mesto je znano po svoji »večni pomladi«, povprečna letna temperatura je 13 °C, dnevna se nikoli ne povzpne nad 25 °C.

La Paz, Bolivija, Južna Amerika, 3640 metrov

la paz.PNG
La Paz
.

Glavno mesto Bolivije in najvišje ležeče glavno mesto na svetu (3640 metrov nad morjem) ima okoli 800 tisoč prebivalcev. V mestu živi več kot 50 odstotkov Indijancev, ki so navajeni živeti na taki višini in imajo lahko težave z zdravjem, če se spustijo na raven morja. Drugi razlog, zakaj je mesto tako visoko, čeprav je več kot 2000 kilometrov oddaljeno od ekvatorja, pa je ta, da v Boliviji razsaja malarija, vendar ne na krajih, ki ležijo višje od 2500 metrov nad morjem. Bolivijsko mesto El Alto, ki je malenkost večje kot La Paz, leži 4150 metrov nad morjem.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 47, 15.11.2019