Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Najmanjša glavna mesta v Evropi

Tina Lucu, 20.02.2020 11:00:20

Se vam zdi Ljubljana majhna? Presenečeni boste, katere države v Evropi imajo še manjše prestolnice. No najmanjše glavno mesto na svetu leži na otočku Južna Georgija in Južni Sandwichevi otoki, ki ima le 22 prebivalcev, 30 več jih ima prestolnica na Pitcairnovih otokih. Kako pa je v Evropi?

Delite na:
Najmanjša glavna mesta v Evropi
Rim znamenitosti Tina Lucu

Vatikan, Vatikanska mestna država 

Vatikan, kjer je glavni sedež rimskokatoliške cerkve in uradna rezidenca papeža, je najmanjša neodvisna država na svetu, tako po površini kot po prebivalstvu. Mestna državica, ki jo obdaja večno mesto Rim, meri 0,44 km2 ter ima okoli 850 stalnih prebivalcev.

San Marino, Republika San Marino 

Ozemlje ene najmanjših držav na svetu San Marina obsega 61 km² okrog gore Titano. Tik pod vrhom gore leži glavno mesto San Marino z okoli 4500 prebivalci, preostala naselja pa so nekoliko niže. Večji del državice, ki jo obdaja Italija, so kmetijska zemljišča, na katerih gojijo različna žita, vinsko trto in sadje.

Vadúz, kneževina Lihtenštajn 

V mestu, v katerem od leta 1938 prebiva tudi lihtenštajnski knez, živi po zadnjem štetju 5429 prebivalcev, v celotni kneževini pa 32.528. Je šele drugo največje mesto v tej alpski državici, saj je večje sosednje mesto Schaan.

Valleta, Malta 

Mediteransko mesto, ki je znano po čudoviti baročni arhitekturi in je na seznamu Unescove svetovne kulturne dediščine, ima okoli sedem tisoč prebivalcev. Mesto so začeli graditi vitezi malteškega reda leta 1566, ime pa je dobilo po velikem mojstru malteškega viteškega reda Jeanu Valettskemu.

Andorra la Vella, Kneževina Andora 

Kneževina Andora leži v Pirenejih med Francijo in Španijo, glavno mesto Andora la Vella (okoli 22 tisoč prebivalcev) pa je s 1023 metri nadmorske višine najvišje ležeče glavno mesto v Evropi.

Monaco, Kneževina Monako 

Mestna državica na Azurni obali velja za najgosteje poseljeno državo na svetu. Na površini 1,95 km² živi kar 32 tisoč ljudi. Najbolj znan del mesta je super luksuzna četrt Monte Carlo s 15.200 prebivalci.

Luksemburg, Véliko vojvodstvo Luksemburg

Véliko vojvodstvo Luksemburg je majhna (okoli pol milijona prebivalcev) celinska država v zahodni Evropi. V istoimenskem glavnem mestu, ki je znano kot finančni center, pa prebiva okoli 104 tisoč ljudi.

uvodna
Reykjavik
Thinkstock

Reykjavík, Islandija

Glavno mesto Islandije je z okrog 120.000 prebivalci njeno največje mesto in hkrati najbolj severno ležeča prestolnica v Evropi in na svetu. Zaradi severne lege je pozimi dan dolg le štiri ure, poleti pa so noči skoraj povsem svetle.

Bern, Švica 

Glavno mesto Švice Bern je s 133.920 prebivalci šele četrto največje švicarsko mesto, je pa zato po kvaliteti življenja eno najboljših mest na svetu, vsaj tako trdijo raziskave.

Bruselj, Belgija

Ali vas je kaj preseneča podatek, da ima glavno mesto Belgije, kjer ima svoj sedež tudi Evropska unija, »samo« 179.277 prebivalcev?

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 3, 17.1.2020