Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Najbolj strašna grozljivka vseh časov

kl, 21.10.2020 14:08:14

Strokovnjaki platforme GIGACalculator so merili hitrost bitja srca pri gledanju grozljivk in ugotovili ...

Delite na:
Najbolj strašna grozljivka vseh časov
V grozljivkah uživamo, ker jih gledamo v varnem okolju splet

Strokovnjaki so za poskus izbrali 150 ljudi, ki so jim dali na ogled 10 grozljivk, ki so jih izbrali na podlagi predhodne ankete med 2.500 ljubitelji tovrstnih filmov. Vsi, ki so si filme ogledali, so jih gledali prvič, pri tem pa so morali pri sebi imeti napravo, ki je spremljala bitje njihovega srca. Hitrost srčnega utripa se namreč zaradi adrenalina, ki se sprošča ob napetih trenutkih ali strahu, poveča in tako so lahko določili, kateri film je bil tisti, ki je povzročil največ strahu in napetosti.

Naslov najbolj strašljive grozljivke je tako pripadel filmu "Hereditary"(Podedovano zlo) izpred dveh let. Poprečno število utripov srca na minuto je bilo pri gledalcih 115, kar je precej več od poprečnih 60-100 utripih srca, v času ko nismo napeti ali fizično obremenjeni.

Podedovanemu zlu je sledil film "Žaga" ("The Saw"), ki je srčni utrip gledalcem pospešil na poprečnih 113 udarcev na minuto. Določili pa so tudi prvo deseterico, ki jo zaključuje "The Exorcist" ("Izganjalec hudiča"), ki je poprečno srce pospešil le na 98 udarcev na minuto, kar je blizu zgornje meje pulza nevznemirjenega srca.

Srčni utrip pri gledanju grozljivk Gigacalculator.jpg
Srčni utrip pri gledanju grozljivk
Gigacalculator

Seveda je pri tem treba upoštevati tudi, da je strah popolnoma subjektiven in da ga vsi ljudje ob enakih priložnostih ne doživljajo enako močno.

In zakaj so grozljivke ena izmed najbolj priljubljenih filmskih zvrsti? "Obstaja vrsta razlogov, zaradi katerih uživamo v grozljivkah," pravi psiholog Lee Chambers. "Prvič, gre za obliko zabave. Naša želja po senzacijah in preganjanju dolgčasa nas vodi k filmom, v katerih se v vsakem trenutku lahko zgodi nekaj, kar nas bo vznemirilo. Dodati je treba, da je pri tem pomembno, da se pri tem še vedno počutite varno, saj kinodvorana ali domača soba predstavljata varno okolje in tako nam omogočata, da na nek način testiramo svoj strah in tesnobo v kontroliranem okolju."