Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Nadobudni ansambli se bodo potegovali za 10.000 evrov

C. R., 06.12.2018 11:00:03

Začel se je glasbeni natečaj narodno-zabavne glasbe Volkswagen Špila.

Delite na:
Nadobudni ansambli se bodo potegovali za 10.000 evrov
Natalija se tokrat na sceno vrača kot voditeljica Špil liga

Natečaj je namenjen uveljavljenim in še svežim narodnozabavnim ansamblom, ki želijo pokazati svoje ideje, talent in kreativnost ter se zavihteti med najboljše na sceni. Tisti, ki se bodo uvrstili v finale, bodo s pomočjo uveljavljenih glasbenikov, ki bodo v vlogi mentorjev, pripravili svojo avtorsko pesem in jo izpilili za finalni nastop. Zmagovalni ansambel bo nagrajen z 10.000 evri. Prijave na natečaj so odprte do 31. decembra 2018.

Slovenci imamo radi domače viže, a vendar le redkim narodnozabavnim ansamblom uspe, da se povzpnejo na vrh in opozorijo nase tudi izven narodnozabavne scene. Konkurenca je velika, narodnozabavni ansambli in skupine pa se pogosto srečujejo s pomanjkanjem priložnosti, da bi se predstavili širši publiki, hkrati pa le redki najdejo dobre mentorje, ki jih usmerjajo in jim pomagajo na njihovi glasbeni poti. Zato je nastal glasbeni natečaj Volkswagen Špila, ki spodbuja glasbeno ustvarjanje in si prizadeva razvijati slovensko narodno-zabavno glasbo.

Projektu se je pridružila Natalija Verboten, velika zvezda narodno-zabavne glasbe, ki se je številni spomnijo v vlogi voditeljice priljubljenih narodnozabavnih oddaj Po domače in Pri Jožovcu z Natalijo. Natalija se tokrat na sceno vrača kot voditeljica, saj bo na treh polfinalnih koncertih vodila bitko narodnozabavnih ansamblov in na zaključnem koncertu predstavila zmagovalca. »Do slovenske glasbe gojim veliko ljubezen in spoštovanje. Ne glede na to, katero pot sem ubrala v svoji glasbeni karieri, sem se vedno znova vrnila na narodno-zabavno sceno. Moja želja je, da bi čim več mladih ustvarjalo in razvijalo slovensko narodno-zabavno glasbo, zato sem se z veseljem pridružila projektu Volkswagen Špila,« je dejala Natalija.

Pobudnik in organizator glasbenega natečaja je Volkswagen, ki bo zmagovalcem natečaja podelil nagrado v vrednosti 10.000 evrov z željo, da jim pomaga na njihovi glasbeni poti.

Primoz Grasic_1.jpg
Primož Grašič bo svoje strokovno oko usmeril predvsem na kitariste.
Špil liga

Kako poteka natečaj?

Na glasbeni natečaj Volkswagen Špila, se lahko prijavijo vsi ansambli narodno-zabavne glasbe. Tako sveži ansambli, ki želijo opozoriti nase in dobiti pravo priložnost, kot tisti že bolj izkušeni, ki želijo s svojimi izkušnjami, talentom in znanjem osvojiti natečaj Volkswagen Špila. Ansambli se lahko prijavijo vse do 31. 12. 2018 na spletni strani www.špila.si, tako da oddajo svoje podatke in naložijo svoj videospot ali posnetek igranja v živo.

Izmed vseh prijavljenih bo komisija izbrala 30 polfinalistov, ki se bodo na treh koncertih pomerili v živo. Žiranti bodo nato izbrali 9 finalistov. Ti bodo imeli tri mesece časa, da s pomočjo mentorjev ustvarijo in izvedejo novo avtorsko pesem ter jo predstavijo na velikem finalnem koncertu.

Zvezdniška zasedba mentorjev 

Mentorsko ekipo sestavljajo prepoznavni obrazi slovenske glasbene scene, ki jih sicer ne bi povezali z narodno-zabavno glasbo. Za enkrat sta javnosti znana dva – eden najuspešnejših avtorjev pop glasbe Raay in kitarska legenda Primož Grašič. Kdo bo tretji mentor, bo znano kmalu.

Mentorji bodo izbranim finalistom do velikega zaključnega koncerta pomagali izpiliti eno od njihovih avtorskih pesmi in jim pomagali poiskati nove elemente in zvoke, ki jih pri narodno-zabavni glasbi ne bi pričakovali.

Raay_1.jpg
Raay je več let zapored eden najuspešnejših ustvarjalcev hitov in menedžerjev v pop in zabavni glasbi.
Špil liga

Raay je več let zapored eden najuspešnejših ustvarjalcev hitov in menedžerjev v pop in zabavni glasbi. Zaradi svojih izkušenj in glasbene širine dobro ve, kaj »špila« pri publiki. Pri ocenjevanju bo najbolj pozoren na energijo, dobro izvedbo in »tisto nekaj«, kar lahko osvoji občinstvo. »Včasih je odgovor bolj preprost, kot se nam zdi. Energija, ki lahko na kilometre pritegne in osvoji publiko. Navihanost, dobro ”ušpilana” ekipa v ansamblu, pozitiva, trda volja in delovna vnema, so kvalitete, ki jih bom iskal pri ansamblu. Ne glede na to, ali gre za pop, zabavno ali narodno-zabavno zvrst, publiko pritegnejo podobne lastnosti. Če s pravo pesmijo začiniš dober ansambel, pa je recept za uspeh skoraj zagotovljen,« je dejal Raay.

Primož Grašič bo svoje strokovno oko usmeril predvsem na kitariste, na točnost in natančnost ansambla in njegovo kreativnost. V vlogi žiranta je tudi Tomaž Šinko, ki skrbi za servisiranje kitar in harmonik najbolj znanih slovenskih glasbenikov. Svoje inštrumente mu zaupajo skupine Siddharta, Modrijani, Laibach, Dan D, Avseniki in mnogi drugi. Kot izdelovalec glasbenih inštrumentov dobro ve, kako pomembno je, da se med glasbenikom in njegovim inštrumentom ustvari harmonično ravnovesje, in ravno to bo iskal pri prijavljenih ansamblih.

Za več informacij o glasbenem natečaju Volkwagen Špila pišite na manca.kodermac@taman.si.