gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Mötley Crüe: Kaj je res in kaj ne?

Karmen Klinc, Vklop, 07.05.2019 20:01:21

Biografski filmi ne prikazujejo vedno resnice.

Delite na:
Mötley Crüe: Kaj je res in kaj ne?
Mötley Crüe Profimedia

Zelo težko pričakovana biografija skupine Mötley Crüe The Dirt, ki si jo lahko ogledate na Netflixu, je v preteklih tednih povzročila veliko polemike med ljubitelji skupine in poznavalci filmov. Zakaj? Film bi lahko opisali kot praktično necenzuriran pogled na razvoj in uspeh skupine, katere člani so postali svetovni rock zvezdniki in zloglasni povzročitelji težav. Ob ogledu smo priča zlorabi drog, številnim avanturam z ženskami, spogledovanjem s smrtjo, ki se ni vedno srečno končalo, in še marsičemu. A največja težava je, da je v 108 minutah nemogoče zajeti dogajanje več kot treh desetletij. Ustvarjalci filma The Dirt so si vseeno prizadevali, da bi zajeli življenje in čas, v katerih je skupina dosegla največji možen uspeh. Čeprav so si pomagali z avtobiografijo skupine, je bilo neizogibno, da so nekateri dogodki na platnu zgodovinsko netočni. Ob ogledu filma smo našli deset takšnih, ki so vredni omembe.

Drugi kitarist

Film se prične s prikazom zgodnjih dni skupine, ko v njej še ni blo vseh članov. Eden izmed prizorov vključuje nesposobnega kitarista, ki je prišel na avdicijo. Potem se izkaže, da je Mick Mars boljši, zato ostane on. Prizor, v katerem Mick pove kitaristu, da v skupini ni prostora zanj, je izmišljen. Res je, da je Mick člane zasedbe navdušil z igranjem, a pravi kitarist, ki je vadil s Tommyjem Leejem in Nikkijem Sixxom, je bil v resnici zelo cenjen. Kiarist, ki mu je bilo sicer ime Leon, je imel s Tommyjem že prej skupino Suite 19. Ko sta ga z Nikkijem povabila v novo zasedbo, je imel druge načrte, saj se je bolj videl v glasbi, kakršno sta izvajala Eric Clapton in Jimmy Hendrix.

Srečanje Tommyja in Nikkija

V filmu se bobnar Tommy Lee in basist Nikki Sixx srečata naključno. Tommy po koncertu skupine London, v kateri je igral tudi Nikki, pride z dekletom v okrepčevalnico The Denny's. Po naključju zagleda Nikkija in stopi do njega ter ga ogovori, Nikki pa ga nato povabi v zasedbo. V resnici je bil Nikki tisti, ki je bil na koncertu Tommyja in njegove skupine Suite 19. Nad skupino je bil zelo navdušen, v restavraciji The Denny's pa sta se basist in bobnar dobila zato, da se dogovorita o novi skupini, ki jo bosta sestavila.

Prvi pevec

Ko so šli Mötley Crüe prvič v studio, da bi posneli demo, Vince Neil še ni bil njihov pevec. Prvi pevec je bil namreč O'Dean Peterson. Po besedah Tommyja Leeja naj bi imel pevec odličen glas, a Nikkiju ni bil všeč njegov odnos, Mick Mars pa je menil, da je O'Dean hipi, kar za skupino, kot je bila Mötley Crüe, ni bilo zaželeno. Svet je pozabil, da je O'Dean sploh obstajal, enako pa se je zgodilo v filmu, čeprav se menda možakar občasno pojavi na manjših odrih v Los Angelesu, kjer prepeva pesmi zasedbe Mötley Crüe.

Vincea niso našli na vrtni zabavi.

Pevec Vince Neil se v filmu prvič pojavi na vrtni zabavi, kjer obkrožen z ženskim občinstvom poje pesem Billyja Squierja My Kinda Lover. Naj samo omenimo, da v času, ko so se fantje spoznali, ta pesem v resnici sploh še ni obstajala. Res je, da je imel Neil »cover band«, s preostalimi člani zasedbe Mötley Crüe pa so se srečali v klubu Starwood v Hollywoodu. Neil se je zelo dolgo časa izogibal prvi vaji s skupino, veliko dlje kot prikazuje film. Fantje so ga spremljali skoraj na vsakem koraku in ga prosili kar nekaj časa, preden je privolil v prvo skupno vajo. Omeniti velja še to, da na prvi vaji fantje niso igrali pesmi Live Wire, kot je prikazano v filmu, saj tudi ta pesem takrat še ni bila napisana.

3
Mötley Crüe
Profimedia

Tom Zutaut ni prišel do podpisa pogodbe tako zlahka.

V filmu mladi Tom Zutaut pride do članov zasedbe, kjer z založbo Elektra podpišejo pogodbo v 30 sekundah. V resnici pa je bil proces, v katerem je prišlo do podpisa z založbo, veliko bolj zapleten. Še preden so se spoznali s Tomom Zutautom, je zasedba ustvarila svojo lastno založbo Leathür Records. Ko jim je Tom prvič ponudil sodelovanje z založbo, so bili sumničavi, zato jih je moral kar nekajkrat povabiti na večerjo, kjer jih je prosil, naj podpišejo. Sčasoma mu je uspelo, zadeva pa še zdaleč ni šla tako hitro.

4
Mötley Crüe
Profimedia

Vince Neil in dekle Toma Zutauta nista imela spolnih odnosov pred koncertom v losangeleškem Forumu.

Res je, da sta imela spolni odnos, in res naj bi bilo celo, da je dekle nosilo bikini z leopardjim vzorcem. A kar je bilo med Vinceom in Tomovim dekletom, se ni zgodilo v Forumu, saj so na tem koncertnem prizorišču nastopili šele leta 1985, tako da tam tudi ni bil njihov prvi koncert. Vse skupaj se je zgodilo na US Festivalu leta 1983, in sicer po koncertu, ne pred, kot je prikazano v filmu.

5
Mötley Crüe
Profimedia

Tommy Lee ni spoznal Heather Locklear istega večera, kot se je zgodila prometna nesreča.

V filmu lahko vidimo, da Tommy pristopi do Heather na zabavi isti večer, kot se zgodi avtomobilska nesreča, v kateri Vince vozi pod vplivom aklohola. Na žalost to njegovega sopotnika Nicholasa »Razzleja« Dingleyja stane življenja. Srečanje med Tommyjem in Heather se je zgodilo v zaodrju nekega koncerta, predstavila pa ju je njegova računovodja. Je pa res, da je Heather Tommy zamenjal z igralko Heather Thomas, kot lahko vidimo v filmu.

Menedžerja Doca McGheeja niso odpustili, ker je v hotel pripeljal mamo Nikkija Sixxa.

Film se začne z nič kaj prijetnimi prizori iz otroštva basista Nikkija Sixxa. Ker se Nikki nenehno prepira s svojo neodgovorno materjo, se odloči, da ne želi več stika z njo, zato zapusti dom. Nekega dne McGhee Nikkiju pripravi »presenečenje« in v vežo hotela pripelje njegovo mamo. Nikki se razjezi in menedžerja isti trenutek odpusti. Resnica je precej drugačna. Pravi McGhee nikoli ni srečal Nikkijeve mame. Fantje so menedžerja odpustili, ker je na nekem festivalu poskrbel, da so rockerji Bon Jovi lahko uporabljali pirotehnična sredstva na odru, oni pa ne. Vse skupaj se je končalo tako, da je bobnar zasedbe Tommy Lee McGheeja udaril in ga pritisnil ob tla, skupina pa ga je nato odpustila.

Vrnitev Vincea Neila je bila mnogo bolj zapletena.

Kot smo lahko videli, naj bi pevec po tem, ko je zapustil skupino, celotno obdobje do vrnitve preživel v enem in istem baru. V filmu ni ne duha ne sluha o tem, da si je v tem času poskusil ustvariti samostojno kariero. Prikazano je, da Nikki in Tommy v bolnišnici pobereta Micka, potem pa se skupaj napotijo do Vincea. Omeniti velja še, to, da se vse skupaj dogaja okoli leta 1996, kitarist Mick Mars pa je bil v resničnem življenju operiran šele leta 2004. Kakorkoli že, ko se fantje pojavijo v lokalu, se pogovorijo in spet združijo. Resnica je precej drugačna. Vključeni so bili celo odvetniki in menedžerji, saj je šlo za zapleten proces, v katerem so želeli Mötley Crüe posneti ploščo z novim pevcem, Johnom Corabijem. Zaradi menedžerjev skupine in na drugi strani Vincea Neila so se morali ponovno srečati. Neil je končno le privolil, se ustavil v njihovem studiu in poslušal napredek. Skupina se je ponovno združila, Corabi pa je potem žal »izvisel«.

Zgodila se je tudi Pamela Anderson

Bobnar Tommy Lee se je leta 1995 poročil s Pamelo Anderson, zvezdo TV-serije Obalna straža. Poročila sta se po zgolj štirih dneh poznanstva, skupaj pa sta imela dva otroka. Istega leta je svet obkrožila videokaseta, na kateri je bil posnetek njunega spolnega odnosa. Da ne govorimo o tem, da je Tommy kar šest mesecev preživel za zapahi, ker naj bi napadel svojo ženo, ta pa ga je med drugim obtožila, da je zaradi njega dobila hepatitis C. Vsa ta norost je v medijih pritegnila ogromno pozornosti, a v filmu ime Pamela Anderson ni niti omenjeno.

6
Pamela Anderson in Tommy Lee
Profimedia

Objavljeno v reviji Vklop št. 17, 25. 4. 2019.