hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Morilec pod hipnozo

Marjana Vovk, 06.08.2019 16:00:00

Rade Šerbedžija v dansko-finsko-hrvaškem psihološkem trilerju Angel varuh, posnetem po resničnih dogodkih

Delite na:
Morilec pod hipnozo
Rade igra psihiatra, ki policiji pomaga razumeti delovanje hipnoze. 2i Film

Inšpektor Anders Olsen (Pilou Asbæk) sproži preiskavo ropa banke, v katerem ropar ustreli dve osebi in pobegne. Ko ga ulovijo, ropar trdi, da je zločin res storil on, ampak da je bil hipnotiziran. Kdo pravzaprav nadzoruje naš um in kako daleč to vodi?

Gre za resnično zgodbo: leta 1951 je 28-letni Palle Hardrup oropal banko v Kopenhagnu ter pri tem ubil blagajnika in menedžerja. Ko so ga ujeli, je trdil, da je to storil proti svoji volji, pod vplivom hipnoze. Hipnotiziral ga je njegov nekdanji soječar Bjørn Schouw Nielsen (oba sta bila obtožena sodelovanja z nacisti), ki je želel preizkusiti svojo hipnotično moč in izvesti popolni zločin, torej takšen, pri katerem storilca ne ujamejo. Na srečo so ga, dobil je doživljenjski zapor, prav tako pa je za zapahi končal Palle – na zaprtem psihiatričnem oddelku.

Osnova za film

rade2.jpg
Hipnotizer Bjorn Schouw Nielsen (Josh Lucas) manipulira s človeškim umom do te mere, da je ta pripravljen ubijati.
2i Film

Osnovo te zgodbe je za svoj film uporabil finski scenarist in režiser Arto Halonen, a se je osredotočil na policijsko preiskavo. Kriminalist Anders Olsen (Pilou Asbæk) je obseden s primerom ropa in dvojnega umora. Storilec Palle Hardrup (Cyron Melville) dejanje prizna, a priče trdijo, da je bil videti kot v stanju zamaknjenosti. Raziskava detektiva pripelje do karizmatičnega Bjørna Schouwa Nielsena (Josh Lucas) in vse kaže, da je ta Palla hipnotiziral in mu ukazal, naj oropa banko ter pri tem ustreli vse, ki bi se upirali. Ampak ali je sploh mogoče tako pretentati človeški um? Odgovore na to Anders poišče pri priznanem psihiatru dr. Maxu Dabrowskem (Rade Šerbedžija), ki se ukvarja s hipnozo. Vmes se Bjørn spoprijatelji z Andersovo mlado ženo Marie (Sara Soulié) in očitno bo imel skrivnostni primer na Andersa veliko večji (psihološki) vpliv, kot si je predstavljal.

Zakaj nosi film naslov Angel varuh? Ker je Bjørn tako zelo pretental Palla, da je ta verjel, da je Bjørn božji glasnik in da skozi njega govori angel varuh. To je režiser izvedel od Palla samega, saj mu ga je uspelo najti (ko je prišel iz zapora, je namreč spremenil svoje ime) in ga prepričati, da je z njim delil svojo neverjetno zgodbo.

Hipnotizer Rade

rade3.jpg
Kriminalist Anders Olsen (Paul Asbæk) je obseden s primerom umora pod hipnozo.
2i Film

Psihiater, ki je v resnici pomagal preiskovalcem na sodišču prepričati poroto, da je Bjørn hipnotiziral Palla in ga prisilil v zločin, je bil Paul J. Reiter, k razrešitvi primera pa je ogromno pripomogel policijski psiholog Max Schmidt, ki je tudi sam hipnotiziral Bjørna, da bi od njega dobil neke odgovore. 73-letni Rade Šerbedžija (Downton Abbey, Legenda o Herkulu, Harry Potter ...), ki v filmu igra dr. Maxa Dabrowskega, je svoj lik ustvaril na podlagi obeh teh mož. Pozanimal se je tudi o hipnozi, a pravi, da je sam ne bi nikoli poizkusil.

Kako zahteven lik je dr. Dabrowski, kako ste se pripravili na vlogo in koliko ste se zanjo pozanimali o hipnozi?

Ta vloga je bila zares dobro napisana, a tudi zelo zahtevna. Skušal sem se kar najbolje pripraviti, kot vedno pri vlogah, ki so takšen izziv. S prijateljem, ki je znani zagrebški psihiater, sem se pogovarjal o hipnozi in vsem, kar bi kot poklicni psihiater moral vedeti. To mi je zelo pomagalo pri ustvarjanju tega zanimivega lika. Poleg tega pa je bil režiser Arto Halonen odlično pripravljen na snemanje in mi je ogromno pomagal.

Film temelji na resničnih dogodkih. Verjamete, da je mogoče človeka s hipnozo pripraviti do tega, da je pripravljen ubijati?

Težko verjamem, da je danes kaj takega mogoče, ampak če je, je to prekleto strašljivo.

rade4.jpg
Bjorn v zaporu pod okrilje vzame Palla in si ga popolnoma pokori.
2i Film

Film je finsko-dansko-hrvaška koprodukcija, velik del filmske ekipe je hrvaški, prav tako nekaj epizodnih igralcev, v Zagrebu je posnet del notranjih prizorov. Je bilo zato razpoloženje na snemanju za vas bolj domače? Vam veliko pomeni, če imate na prizorišču podporo domače ekipe?

Zadnjih 25 let sem le redko snemal filme z domačimi filmskimi delavci, a kadar kakšnega sem, sem bil vedno prijetno presenečen in vesel, ker sem dobil potrditev, kako dobri in profesionalni so naši filmarji. Zelo sem vesel, da obstaja nekaj pravih filmskih starost, kot je moj prijatelj Igor Nola, ki so vzgojili novo generacijo hrvaških filmarjev, ki se je sposobna in se želi spoprijeti z vsemi izzivi, ki ji pridejo na pot. Res so tako pripravljeni in spretni, da se na snemanju počutim, kot da sem v kakšnem velikem hollywoodskem projektu.

Ste za film Angel varuh dodatno raziskali teme, kot so hipnoza, manipulacija uma, spiritualizem, meditacija, izventelesne izkušnje ...?

Kot sem že rekel, sem se dobro pozanimal o hipnozi in preostalih stvareh, ki sem jih moral poznati za vlogo dr. Dabrowskega. Vse drugo je stvar občutka in domišljije – kot pri vsaki vlogi.

Ste že kdaj skušali koga hipnotizirati? Ste bili morda hipnotizirani sami?

S hipnozo nimam nobenih izkušenj in jih niti nočem imeti! Sem pripadnik igralske šole, ki trdi, da se da vse odigrati in da se ni treba popolnoma vživeti v vlogo, da bi jo odigral tako, da ti bodo igralci verjeli.

V Angelu varuhu dr. Dabrowski policiji pomaga pri reševanju primera. V resničnem življenju se to verjetno ne dogaja prav pogosto. Mislite, da bi morala policija več sodelovati s civilnimi strokovnjaki?

Ne vem, to me sploh ne zanima in o tem ne razmišljam.

rade5.jpg
Je Palle (Cyron Melville) žrtev hipnotizerja ali hladnokrven morilec?
2i Film

Dr. Dabrowski trdi, da lahko nerazrešene probleme s pokojnikom razrešiš s pomočjo hipnoze. Bi kdaj uporabili takšno tehniko, če bi vas bremenile nekatere stvari, ki vam jih ni uspelo razčistiti z nekom, ki je umrl?

Nikoli ne bi poskušal kaj takega! Sem zelo realna oseba, zasebno in kot igralec, osredotočam se na resnične stvari in življenje kot tako. Kot igralec skušam biti naraven in prepričljiv. Igra je vrhunska umetnost, zato moraš biti zdrav, telesno in psihično, da si lahko v gledališču ali na filmskem platnu močan in prepričljiv. Ne strinjam se s tistimi, ki »mistificirajo« naš umetniški poklic.

Vaši prihajajoči projekti? Zadnjih nekaj let se govori o filmu o Nikoli Tesli, ki naj bi ga snemali z režiserjem Artom Halonenom. Kako daleč ste s tem projektom?

Pripravljam se na novo sezono gledališča Ulysses na Brionih. Pripravljamo novo predstavo Kdo se boji Virginie Woolf?, tu pa so še naše stare predstave: že 19. sezono zapored bom igral kralja Leara in četrto Kreona v Antigoni 2.000 let pozneje. Kar zadeva film, bom verjetno septembra v New Yorku snemal neki umetniški film, pripravljam se tudi za vlogo v hrvaškem filmu Brdo z režiserjem Brunom Gamulinom. Tudi z Artom Halonenom se še vedno pogovarjava o Nikoli Tesli.

Verjamete v angele varuhe? Kdo je tisti, ki pazi na vas in vas ščiti?

Če kje tam zgoraj obstaja neka energija, ki bi ji lahko rekel duhovni zaščitnik, se ji iz dna duše zahvaljujem!

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 30, 25. 7. 2019