GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Mariska in Peter sta se spoznala na snemanju priljubljene serije.

T. J., 06.09.2019 11:00:00

Verjetno je malo tistih, ki si še niso ogledali vsaj ene epizode izjemno priljubljene ameriške kriminalistične dramske serije Zakon in red: Enota za posebne primere, ki jo predvajajo že 20 let in v kateri v vlogi glavne junakinje, detektivke Olivie Benson, blesti Mariska Hargitay. Gre za simpatično igralko, ki se lahko pohvali z uspešno in dolgotrajno kariero v tej seriji, vsekakor pa je zelo uspešen in dolgotrajen tudi njen zakon. Mariska je dan pred izidom Vklopa proslavila 15. obletnico poroke.

Delite na:
Mariska in Peter sta se spoznala na snemanju priljubljene serije.
Mariska in Peter po zakonskih vodah plujeta 15 let. Profimedia

Igralka Mariska Hargitay in njen stanovski kolega Peter Hermann, ki se ukvarja tudi s produkcijo in pisanjem scenarijev, sta se spoznala novembra 2001. Njuni življenjski poti sta se prekrižali prav na snemanju serije Zakon in red: Enota za posebne primere, v kateri Mariska že od leta 1999 blesti v vlogi detektivke Olivie Benson, Peter pa je dobil vlogo odvetnika Trevorja Langana, ki ga je upodobil v 32 epizodah. 

Mariska, ki je v začetku leta dopolnila 55 let, se je na vse pretege trudila, da bi se njen 51-letni kolega na snemanju sprostil. Da bi prebila led, je povedala šalo, ki pa se Petru ni zdela smešna. Čez nekaj mesecev se je kemija med njima vendarle nekoliko popravila in počasi sta se začela zbliževati.

Združila pa ju ni ljubezen do igre, ampak vera. Ko sta načela pogovor o veri, ji je Peter namreč predlagal, da gresta skupaj k maši. Zvezdnica je pozneje razkrila, da je tisti dan slišala notranji glas, ki ji je povedal, da se vse do takrat ni poročila zato, ker je čakala prav njega. »Pred njim sem bila zaročena, a tistega, kar sem čutila do Petra, nisem čutila še nikoli prej. Tisti občutek, ko veš, da si nekomu najpomembnejša oseba in da te postavlja na prvo mesto, hkrati pa veš, da je tudi on zate najpomembnejši in na prvem mestu …« je igralka poskušala opisati čustva, ki jih je v začetku razmerja gojila do svojega izbranca.

mariska in peter 2.jpg
Igralka v seriji Zakon in red: Enota za posebne primere blesti že 20 let.
Profimedia

Še danes se živo spominja prvega »zmenka«, ki sta ga imela v cerkvi: »Skoraj sem se onesvestila, ko sem ga zagledala. Takoj sem pomislila, da bo postal moj mož.«

Srečo sta okronala s tremi otroki

To se je tudi zgodilo. Slaba tri leta po prvem srečanju, 28. avgusta 2004, sta se v kalifornijskem obalnem mestu Santa Barbara sprehodila do oltarja. Romantične slovesnosti v kapelici se je udeležilo 200 ljudi, pevski zbor, specializiran za gospel, pa je izvedel pesem Ain't No Mountain High Enough, ki sta jo v izvirniku prepevala Marvin Gaye in Tammi Terrell. »Številnim ljudem se na dan poroke začnejo porajati dvomi, jaz pa še nikoli o ničemer nisem bila tako zelo prepričana.

Vedela sva, v kaj se podajava, in vedela sva, da bova skrbela drug za drugega, kot je v zakonu treba skrbeti,« je dejala Mariska, Peter pa je dodal: »Zaobljube sem izrekel tako glasno, da so me slišali še v Oregonu. Mariska pa je bila, v nasprotju z mano, zelo tiha.« Po šestih letih zakona je Mariska odnos z možem opisala kot popolno povezanost in usklajenost: »Ne vem vedno, o čem razmišlja, vem pa, da želiva iste stvari. Verjameva drug drugemu in veva, da deliva iste vrednote. Tudi če nama ves dan ne uspe spregovoriti niti besedice, sva še vedno povezana.« Čare starševstva sta prvič okusila 28. junija 2006, ko je zvezdnica s pomočjo nujnega carskega reza povila Augusta Miklosa Friedricha. Prav materinstvo ji je pomagalo, da je končno razumela svojo mamo, slovito filmsko, gledališko in televizijsko igralko Jayne Mansfield, ki je povila kar pet otrok.

»Zdaj jo vidim v drugi luči. Dojemam, koliko ljubezni je imela za nas, in čutim, da sem ji zdaj veliko bliže,« je dejala o svoji mami, ki se je kot ena od prvih žensk slekla za priljubljeno revijo za moške Playboy in zaslovela kot simbol seksa, a se na žalost že leta 1967, pri komaj 35 letih, za vedno poslovila. Ker je Mariska prvega otroka rodila pri 42 letih, se ji je zdelo, da je prestara, da bi še enkrat zanosila, zato ni razmišljala o drugem otroku. Toda August si je silno želel sestrico ali bratca, Mariska in Peter pa sta že od nekdaj sanjala o veliki družini – in kocka je padla: odločila sta se za posvojitev. Tako sta že šest mesecev pozneje, aprila 2011, v svoj topel in ljubeč dom sprejela deklico Amayo Josephine. Oktobra istega leta se je simpatični družini pridružil še Andrew Nicolas, ki je na svet prijokal sredi leta 2011. 

Z družino živi medicinska sestra

Zakonca sta se, v nasprotju s številnimi posvojitelji, tako zbližala s takrat še nosečo Amayino biološko mamico, da sta lahko prisostvovala dekličinemu rojstvu. Mariska je celo pomagala pri njenem prihodu na svet! »Dobesedno sem jo izvlekla ven, potem pa sva jo s Petrom držala. Pozneje jo je imela dolgo časa v naročju njena biološka mama – to so bili trenutki, ki se jih bom spominjala vse življenje,« je povedala Mariska. Drugega otroka sta sprva nameravala posvojiti šele leto in pol po Amayinem rojstvu, a usoda je imela zanju drugačne načrte in že štiri mesece pozneje sta izvedela za prezgodaj rojenega dečka, ki je čakal na posvojitelje.

mariska in peter 3.jpg
Zakonca sta ponosna starša treh otrok (fotografija je iz leta 2013).
Profimedia

»Nisva veliko razmišljala. Še nikoli prej nisem tako pomembne odločitve sprejela v tako kratkem času,« je dejala Mariska in dodala, da sta z možem dečka poimenovala po svojem dragem prijatelju, ki je tik pred tem umrl. Andrew ima zaradi prezgodnjega rojstva žal še danes zdravstvene težave, zato z družino živi medicinska sestra, ki skrbi, da je ves čas vse pod nadzorom. Kljub vsemu Mariska zatrjuje, da če bi se lahko vrnila v preteklost, ne bi ničesar spreminjala in bi sprejela enako odločitev: »Posvojitev je bila precej noro življenjsko potovanje, a je bila vredna vsakega trenutka. Zaradi svojih otrok sem postala boljši starš. Naučili so me, kako naj poslušam. Moj mož je moja zvezda severnica, moji otroci pa so moji učitelji.«

Vedno najdeta način, da sta skupaj

Dolgoletni zakoni so, še posebno v Hollywoodu, danes prava redkost, Mariska in Peter pa sta nedvomno zakonca, po katerih se velja zgledovati. Ravno z namenom, da bi pomagala drugim zakonskim parom, sta v nedavnem skupnem intervjuju za revijo People razkrila skrivnost svojega srečnega zakona. Strinjala sta se, da je smeh glavna sestavina recepta za srečo v dvoje. »Nikoli si nisem mislil, da bom v življenju tako srečen, da se bom toliko smejal.

Pa ne mislim le na smeh kot takšen, ampak tudi na način, na katerega Mariska uteleša smeh in radost,« je dejal Peter, njegova slavna žena pa je iskreno dodala: »Toda lagala bi, če bi rekla, da se nikoli ne prepirava.« Oba sta zatrdila, da ju prav smeh in veselje že od nekdaj združujeta. »Vedno najdeva način, da sva skupaj. Gre za neko neverjetno, neobičajno in izjemno pot, po kateri greva neštetokrat naprej in nazaj, a na koncu vedno veva, kje je najino mesto. Veva, kje sva začela pot, in veva, da bova na cilj prišla skupaj,« je romantično »izpoved« končal Peter. 

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 35, 29. 8. 2019