klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Jure Godler Revija Stop

Godler in Prevc skupaj v stand-up?

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Aidan Turner: Irec, ki se je proslavil z vlogo v vilinko zaljubljenega škrata v trilogiji Hobit

M. V., Vklop, 14.04.2019 20:00:00

Na Epic Dramo prihaja tretja sezona priljubljene zgodovinske serije Poldark z Aidanom Turnerjem in Eleanor Tomlinson v osrednjih vlogah.

Delite na:
Aidan Turner: Irec, ki se je proslavil z vlogo v vilinko zaljubljenega škrata v trilogiji Hobit
Ross Poldark (Aidan Turner) Epic Drama

Serija, ki se dogaja v poznem 18. stoletju v Cornwallu, spremlja življenje Rossa Poldarka (Aidan Turner), ki se je po treh letih vrnil iz ameriške vojne ter prevzel obubožano družinsko posest in rudnike bakra. V hišo kot kuhinjsko pomočnico sprejme Demelzo (Eleanor Tomlinson) in med njima se rodi ljubezen.

V drugi sezoni je Ross prevaral Demelzo z nekdanjo ljubeznijo Elizabeth (Heida Reed), ta pa se je nato vseeno poročila z Georgeem Warlegganom (Jack Farthing) – in oznanila, da je noseča. Po hudi uri Demelza na koncu vendarle oprosti Rossu in ostane z njim. Tretja sezona pa se začenja na pragu francoske revolucije. V Cornwallu Warleggan nadaljuje z gradnjo svojega imperija in prizadevanjem, da bi uničil Poldarkove. Ross in Demelza se trudita ohraniti mir in se za vselej oddaljiti od Georgea, medtem ko krpata svoj odnos v Nampari, toda prihod Demelzinih bratov Sama (Tom York) in Draka (Harry Richardson) kmalu prelomi krhko premirje, Ross pa se mora vprašati, kako dolgo še lahko mirno opazuje Georgeev neoviran vzpon. Medtem Francozi ujamejo dr. Enysa (Luke Norris) in Ross mora rešiti prijatelja. Ross se tako spopada z bitkami doma in na tujem – toda ali bo res tvegal vse, kar mu je v življenju drago?

Več o tretji sezoni je povedal osrednji igralec Aidan Turner, 35-letni Irec, ki se je proslavil z vlogo v vilinko zaljubljenega škrata Kilija v trilogiji Hobit.

Očitno se bo pri Rossu to sezono veliko dogajalo?

Ja, zelo bo razburljivo in veliko novih likov boste spoznali. Rossovo in Demelzino razmerje se lepo razvija. Zdi se še nedolgo tega, ko je Ross to mlado dekle z ulice vzel pod svojo streho in jo zaposlil v kuhinji. Pa poglejte, kje sta zdaj, kako sta se razvila!

Čutite zaradi uspeha serije in pričakovanj zdaj večji pritisk?

Nikoli ne čutim nobenega pritiska, o tem ne razmišljam, ker pravzaprav ne moreš ničesar storiti. Ne vem, kako bi sicer ta pritisk spremenil v nekaj pozitivnega, obvladljivega, kot spodbudo za delo. Pritisk res ne pomaga. Sem pa vesel, da je serija priljubljena. Lepo se je vrniti z novo sezono, ko veš, da te ljudje radi gledajo. Ne čutim pa zaradi tega pritiska – ves čas skušam ostati »na konju«. (smeh)

poldark2.jpg
Demelza (Eleanor Tomlinson) je Rossu sicer odpustila nezvestobo, a se bosta morala krepko potruditi, da zakrpata odnos.
Epic Drama

Pravite, da bo veliko novih likov. Je torej zdaj to »ansambelska« drama?

Saj je bila vedno. Nikoli se nisem imel za glavnega igralca. Vedno smo bili Ross, Demelza, Francis, Elizabeth in George. Z novimi liki v tej sezoni pa prihajajo novi zapleti in zgodbe, ki niso nujno povezane z Rossom.

Kakšen je Ross v tretji sezoni?

Zrastel je. Ne spušča se v takšne spopade, kot se je prej z Georgeem. Ne pretepa se več toliko, ne sili v težave, ne zadržuje se v barih in tako dalje. Ima družino in ženo, ki jo je nekajkrat skoraj izgubil. Mislim, da noče več ponavljati starih napak. Zrelejši je, njegove odločitve so bolj premišljene, veliko dovzetnejši je za nasvete. Ampak včasih vseeno stori kaj nepremišljenega – in ravno zato nam je všeč.

Se bo zdaj lepše obnašal do Demelze?

Upam, da ne! (smeh) Šalim se! V tem smislu malo odraste, saj razume in se zaveda, kako krhko je to razmerje, da bi Demelzo lahko izgubil. Saj ste videli, da je bila pripravljena oditi, na kar Ross ni nikoli pomislil, zato je zdaj previden. Mislim, da jo pozorneje posluša. Največkrat ima Demelza prav, zagotovo večkrat kot on, kar zdaj počasi priznava. Ne vem pa, če se bo zato lepše obnašal.

Bi se z Rossom razumela, bi šla skupaj na pivo?

Seveda! On je dober pivec. In dober človek. Je mož načel in ima dober smisel za humor. Se mi zdi, da bi se bilo zelo zabavno družiti z njim.

Zakaj ga imajo gledalci tako radi? Ker ne igra po pravilih?

Morda res zato, ker ima tudi napake. Ni popoln in se niti ne trudi biti. Je precej pogumen in drzen. Sprejema odločitve in pomaga ljudem. Ni sebičen ali lenuh. Zato ga občudujem. Vedno kaj počne in razmišlja za naprej. Če ima težave in skrbi glede rudnika, vedno skuša najti rešitev, pa če je treba zaposliti več ljudi ali najti novo tehnično rešitev. Ne počiva na lovorikah. Poln energije je.

Je on oče Elizabethinega otroka?

Tega pa vam ne smem izdati!

Gre kaj Rossa po snemanju z vami domov?

Seveda postopa nekje v meni. Če tako dolgo igraš neki lik, se ga nekako držiš. Čeprav morda misliš, da ga ne nosiš s sabo, je tam nekje, ker je tako lažje, kot da bi ga povsem izpustil in potem ponovno naseljeval v sebi. Ja, delčki Rossa so ves čas z mano.

poldark4.jpg
Med Demelzo in Hughom (Josh Whitehouse) se iskri …
Epic Drama

Ross v tej sezoni dobi morebitnega tekmeca Hugha Armitagea (igra ga Josh Whitehouse), ki ga med francosko revolucijo osvobodi iz zapora skupaj z dr. Enysom. Se Ross zaveda kemije med Demelzo in Hughom?

Težko ne bi opazil takšnih stvari, če si z neko osebo poročen. Sumi, da se nekaj dogaja, zagotovo čuti neko energijo med njima. Ampak Rossu je mladenič zelo všeč, skupaj sta bila v Franciji, zato se mi zdi, da ga ne skrbi preveč.

Se vam ne zdi, da ste v prejšnji sezoni sporočali, da ni nič narobe, če prevaraš ženo, če se ji potem opravičiš?

Ne, tega zagotovo nismo želeli povedati! Skoraj se ni izšlo, Demelza ga je skoraj zapustila, je že spakirala. Mislim, da ni nikoli pomislil, da bi lahko odšla, zato ga je to dobro zadelo – in do potankosti se je zavedal resnosti svojega dejanja. Mislim, da prej sploh ni razmišljal, kaj počne. Ampak imel je srečo, da mu jo je uspelo zadržati. Mislim, da bi večina žensk v takem položaju odšla.

Se zavedate, kako uspešna je serija po vsem svetu?

Dobivam pisma oboževalcev z vsega sveta, ne spremljam pa, kje vse serijo predvajajo.

Vam oboževalci pošiljajo tudi kakšna darila?

Vse mogoče dobivamo. Lani smo dobili kar nekaj kvačkanih lutk Poldark s trirogeljnim klobukom. Očitno je bilo vanje vloženega veliko dela. Kako prisrčno!

V tretji sezoni je nekaj novih likov. Ste novim kolegom dali kakšen nasvet, kako se spopasti s priljubljeno serijo?

Rekel sem jim, naj me ne gledajo v oči in naj si zapomnijo, kakšna kava mi je všeč. (smeh) Nobenih nasvetov nisem dajal. Saj so izkušeni igralci, to ni njihovo prvo delo, zato nisem pristojen, da bi jim dajal nasvete. Smo kolegi in se podpiramo, vsak pa najde svoj način dela.

So vam gledalci kaj žugali, ker je Ross prevaral Demelzo?

Je bilo kdaj omenjeno, a saj vedo, da je Ross le lik, ki ga igram. Ni resnična oseba in ne gre za resnične dogodke. To nisem jaz. Včasih mi samo kdo zabrusi: »Ti prasec!« Ali pa: »Vesel sem, da ti je eno primazala!« Kaj v tem smislu.

poldark3.jpg
Spoznali bomo Demelzina brata Sama (Tom York) in Draka (Harry Richardson).
Epic Drama

Kako se bo Ross razumel z Demelzinima bratoma, ki ju bomo spoznali to sezono?

V redu. Prenaša ju. Sta prijetna fanta, ampak Sam je goreč privrženec metodistične cerkve, kar Rossa ne zanima. Ima preveč drugega dela. Ampak ker se Ross zaveda, da je Demelzin dolžnik, bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da pomaga njenima bratoma. Sta pridna delavca, dobra fanta, čeprav Ross meni, da sta malo zavedena. Sta pač drugačna kot on.

Se bo Ross v tej sezoni kaj pretepal?

Malo že. To je v njegovi naravi.

Se bo zdaj tudi politično udejstvoval?

Na koncu sezone, da. Zaveda se, da je to naslednji korak, ki ga mora narediti. Če hoče doseči neke spremembe, mora v parlament. To bo njegovo ključno spoznanje.

Zakaj so zgodovinske drame dandanes tako priljubljene?

Težko odgovorim. Se mi zdi, da so bile vedno priljubljene, sam sem zrastel ob kostumskih dramah. Veliko je nazornih kriminalnih dram – morda so zgodovinske drame protiutež temu. Britanci so res zelo dobri v zgodovinskih serijah, še posebno BBC, zato so serije, kot sta naša in Viktorija, tako dobro gledane.

Ross je junak?

Seveda je junak – in ljudje imajo radi junake.

Objavljeno v reviji Vklop št. 14, 4. 4. 2019.