gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Lexus predstavlja prvi avtomobil s tatuji na svetu

PR, 24.03.2020 11:48:34

V znamenje spoštovanja tradicionalnih japonskih ročnih spretnosti in prefinjenih načinov izdelave je Lexus naročil prvi avtomobil na svetu, ki bo okrašen s tatuji. Za ta unikatni projekt so se povezali z londonsko umetnico Claudio De Sabe, ki ustvarja tatuje, z njimi pa je okrasila športnega terenca Lexus UX.

Delite na:
Lexus predstavlja prvi avtomobil s tatuji na svetu
UX Tatoo UX Tatoo2.jpg

Umetnici je kot "platno" služil povsem beli Lexus UX, namesto igle za tetovažo pa je uporabljala posebno vrtalno napravo Dremel. Celotno površino avtomobila je okrasila s podobo krapa koi, ki je tudi sicer pogost motiv v tradicionalni japonski umetnosti, v kateri služi kot simbol sreče in vztrajnosti.

O nastajanju tega nenavadnega avtomobila je Lexus posnel tudi zakulisni kratki film, ki si ga je mogoče ogledati na povezavi Tattooed Car - how it was done.

Claudia je najprej uporabila vrtalni stroj za odstranjevanje laka in ustvarjanje posebnega vzorca. V nadaljevanju je uporabila 5 litrov posebne barve, s katero je poudarila detajle. Končni dotik je izvedla z zlatimi lističi in z njimi dosegla dodaten tridimenzionalni učinek. Vse skupaj pa je zaščiteno z dodatnim nanosom prozornega laka, ki omogoča, da je avtomobil povsem uporaben za vožnjo na cesti.

Celoten proces tetoviranja UX-a je trajal kar šest mesecev. To vključuje ustvarjanje vseh potrebnih skic in seveda tudi dejansko izvedbo, za katero je umetnica vsak dan potrebovala najmanj osem ur intenzivnega dela.

S tatuji okrašeni UX seveda nima določene cene. Po ocenah pa naj bi njegova vrednost znašala več kot 120.000 britanskih funtov (približno 135.000 evrov).

Tovrstni projekt je bil nekaj povsem novega tudi za Claudio De Sabe, ki je človeško kožo sploh prvič zamenjala za drugačno površino. »Ko tetoviraš človeka, moraš ves čas misliti na mišice, tetive in tkiva, ki so pod kožo. Pri avtomobilu pa sem morala biti pozorna predvsem na to, kako bo podoba, ki sem jo ustvarjala, vplivala na linije avtomobila in njegovo oblikovalsko zasnovo,« je razložila Claudia. Pri projektu pa ji je pomagal njen japonski soprog.

ux-tatoo2.jpg
UX Tatoo
UX Tatoo2.jpg

»Lexus UX je idealna izbira za tovrstni projekt predvsem zaradi svoje dinamične zasnove, ki iz vseh zornih kotov razkriva nenavadno estetiko,« še dodaja Claudia, sicer tudi soustanoviteljica tatoo studia Red Point v Islingtonu.

Celoten projekt je tudi svojevrstno posvetilo mojstrom takumi, ki jih pri znamki Lexus uporabljajo za izvedbo številnih pomembnih detajlov, s katerimi svojim sicer izjemno tehnološko dovršenim avtomobilom dodajajo pridih ročnega dela. Lexus tudi sicer podpira različne oblike japonske tradicionalne umetnosti: določene površine v kabini so izvedene po vzoru papirja vaši, s katerimi je ustvarjeno ozračje, ki spominja na tradicionalne japonske interjerje.