mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Lena se ne izogiba nazornim prizorom seksa

Marjana Vovk, Vklop, 19.12.2018 19:01:55

Nova domača serija LP, Lena, ki brez cenzure z veliko mero sarkazma odstira tančice skrivnosti mlade generacije.

Delite na:
Lena se ne izogiba nazornim prizorom seksa
Lena, čustvena in dramatična punca na poti v odraslost Primož Bregar

Ko se Lena nepričakovano vrne domov, da bi presenetila fanta, ta presneti njo: najde ga v (nazorno prikazanem) kočljivem položaju z drugo. Študentki, ki počasi stopa na pot samostojnosti in je imela svoje življenje lepo načrtovano, se sesuje svet. Na srečo so tu njeni zvesti prijatelji, ki ji bodo pomagali: odštekana razuzdanka Zala (Zala Ana Štiglic), odgovorna Mia (Maša Grošelj) in sočuten gej Nikola (Jurica Marčec).

Serija LP, Lena je delo mladih avtorjev, zato je res sveža in za naš prostor precej drzna. Dovoli si uporabljati jezik, kot ga uporabljajo mladi, necenzurirano, z vsemi kletvicami in okrajšavami, in se ne izogiba nazornim prizorom seksa ali kajenja trave. Je zelo zabavna in direktna. Vseh osem delov serije za mlade, ki jo je režiral Aron Horvath, njena avtorja in scenarista pa sta Eva Tomazin in Žan Žveplan, je že na voljo na Voyu. Glavno vlogo posebne in vsakdanjo-nevsakdanje Lene igra Sara Dirnbek, ki tudi sama počasi končuje študij in si tlakuje svojo (igralsko) pot.

Kdo je Lena?

Lena je običajna 25-letnica, ki jo pestijo težave, značilne za punco njenih let. Zgodi se ji tudi nekaj neobičajnih pripetljajev, ki jo pretresejo in naredijo prehod v odraslost težji.

Leno vidim kot mešanico mlade Bridget Jones ter serij Punce in Carrijini dnevniki. Se strinjate?

Tudi jaz vidim povezavo med temi ženskimi liki: so nepopolne, velikokrat nespretne in zmedene, v svojih pomanjkljivostih pa tudi duhovite.

Zakaj vam je bila vloga všeč in zakaj ste se odločili sodelovati?

Kot igralka sem imela dovolj »gradiva« za ustvarjanje, ker gre Lena skozi veliko dogodkov in čustvenih stanj. Povabila k sodelovanju sem bila zelo vesela in že od začetka sem verjela v projekt, predvsem zaradi mlade zagnane ekipe, ki sem ji zaupala. Prav vsaka stopnja ustvarjanja je bila dragocena in lepa izkušnja.

»Lena brez dlake na jeziku odstira tabuje,« piše v opisu serije. Katere tabuje ste želeli osvetliti?

Mislim, da smo si predvsem želeli predstaviti življenje mladih takšno, kot je: šola, seks, zabave, droge, odnosi s prijatelji, profesorji, starši … Vse to so teme, ki se jih serija dotika in jih predstavlja direktno. Nismo hoteli biti provokativni zaradi provokativnosti, hoteli smo biti iskreni, kar pa včasih pomeni biti brezobziren in brez sramu.

Katere so ta čas največje težave mladih, kot jih vidite in »okušate« vi?

Negotovost. Prekarno delo je postalo nekaj običajnega. Razmišljanje o prihodnosti, čeprav za zgolj nekaj mesecev vnaprej, je pogosto tesnobno opravilo. Mislim, da je cela naša generacija v resnici prestrašena.

Kdo pa je Sara Dirnbek?

Rada imam svoj poklic. Malo je stvari, ki jih rada počnem, pa niso vsaj posredno povezane z igralstvom oziroma z umetnostjo nasploh (ples, glasba, poezija, filmi …). Poleg tega pa rada rešujem križanke in kuham, predvsem za prijatelje.  

Več v reviji Vklop št. 50, 13. 12. 2018.